Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 30 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Timothy Dalton en Maryam d’Abo in The Living Daylights. Beeld
Timothy Dalton en Maryam d’Abo in The Living Daylights.

The Living Daylights

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, John Glen, 1987) In 1986 leek het er even op dat Jeroen Krabbé de nieuwe James Bond werd. De producers zochten een opvolger voor Roger Moore. Toen Timothy Dalton en Pierce Brosnan afvielen – ze waren te druk met andere rollen – kwam men uit bij Krabbé. ‘Of ik dat had kunnen doen, weet ik eigenlijk niet’, aldus Krabbé in 2012. ‘Want Bond moet zo’n Brits iemand zijn, met een Brits accent en op en top gentleman.’ We zullen het nooit weten: uiteindelijk kreeg Dalton alsnog de hoofdrol in The Living Daylights. Gelukkig was Krabbé niet helemaal overboord: hij mocht de slechterik spelen, de overgelopen KGB-generaal Georgi Koskov.

The Heat

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Paul Feig, 2013) Sandra Bullock en Melissa McCarthy geven als politieduo een parodie ten beste van de typisch mannelijke beste-maatjes-politiefilm. Bullock speelt een serieuze, ambitieuze FBI-agent van gegoede komaf en McCarthy een grofgebekte politieagent uit de onderklasse. De twee moeten samen achter een drugsbaron aan. De vloeken zijn niet van de lucht, en seksisme en andere -ismen die steeds minder worden geaccepteerd al evenmin. Maar het aardige is dat The Heat tussen de regels door ook nog enkele serieuzere statements maakt, onder meer over datzelfde seksisme.

Sandra Bullock en Melissa McCarthy in The Heat. Beeld
Sandra Bullock en Melissa McCarthy in The Heat.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Afgelopen jaar berichtten de grote supermarktketens over recordwinsten en enorme dividenduitkeringen, maar voedselproducenten profiteren daar niet van mee. Zembla onderzoekt of de agrarische sector nog wel een eerlijke prijs ontvangt voor aardappelen en groenten. Doordat oogsten voor bodemprijzen worden verkocht, komt er bij de boer te weinig geld binnen om te verduurzamen. Om toch meer opbrengt per hectare te genereren, is het gebruik van kunstmest verleidelijk. Zo houdt de winstmaximalisatie van de supermarkt het stikstofprobleem in stand.

Don’t Exclude Me

BBC 2, 22.00 uur

Net als in Nederland stijgt in het Verenigd Koninkrijk het aantal schorsingen en verwijderingen op de middelbare school. Britse scholen geven toe dat ze steeds vaker worden geconfronteerd met gedrag van leerlingen – zelfs in de basisschoolleeftijd – waarop ze geen antwoord hebben. De tweedelige BBC-documentaire Don’t Exclude Me volgt gedragsdeskundige Marie Gentles, die veel ervaring heeft met kinderen die buiten het schoolsysteem zijn geplaatst. Ze probeert ouders met docenten te laten samenwerken om te zorgen dat hun kinderen in de klas kunnen blijven.

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.10 uur

De komende 25 jaar wordt er door de oudere generatie, vaak huizenbezitters met een afgeloste hypotheek en het nodige spaargeld, een enorm vermogen overgedragen aan hun kinderen. Ideële doelen, ontwikkelingsorganisaties en culturele instellingen staan klaar om daarvan te profiteren, want filantropie is ‘in’. In Stand van Nederland onderzoekt Raquel Schilder waar al dat geld naartoe gaat en hoe lang de ouderwetse filantropie nog standhoudt. Millennials blijken namelijk minder vrijgevig dan hun ouders, en ontvangen graag iets terug als ze wat schenken.

Salah

NPO 2, 22.40 uur

De in België opgegroeide Salah Abdeslam zit een gevangenisstraf van twintig jaar uit. De moslimfundamentalist met een Frans paspoort en een Marokkaanse achtergrond werd in 2016 bij een grote antiterreuractie gearresteerd en later veroordeeld wegens zijn aandeel in aanslagen in Parijs en Brussel. In zijn documentaireserie Salah maakte Eric Groens een reconstructie van het leven van Abdeslam, om uit te zoeken hoe deze tot zijn terreurdaden kwam. De eerste aflevering schetst aan de hand van verhalen van familie en kennissen een beeld van Abdeslams jeugd.

Miss Congeniality

Net 5, 22.45 uur

(Komedie, Donald Petrie, 2000) De stoere FBI-agent Gracie (opnieuw Sandra Bullock) gaat undercover in de wereld van de missverkiezingen. Daartoe moet ze wel eerst haar wenkbrauwen epileren, een nieuwe garderobe aanschaffen en op hoge hakken leren lopen. Effectieve komedie. Bullock is fijn en wordt ondersteund door leuke bijrollen van onder anderen Michael Caine, Candice Bergen en William Shatner. Kreeg in 2005 een aardig vervolg, eveneens met Bullock. Grappig om te weten: sommige scènes van Miss Congeniality werden opgenomen in Sandra Bullocks eigen huis in Austin, Texas.

Van links naar rechts: Michael Caine, Sandra Bullock en Benjamin Bratt in Miss Congeniality. Beeld
Van links naar rechts: Michael Caine, Sandra Bullock en Benjamin Bratt in Miss Congeniality.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden