Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 3 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jack Nicholson en Helen Hunt in As Good as It Gets van James L. Brooks. Beeld x
Jack Nicholson en Helen Hunt in As Good as It Gets van James L. Brooks.Beeld x

Opstandelingen

NPO 2, 20.25 uur

In een nieuw seizoen van Opstandelingen ontmoet Sophie Hilbrand weer Nederlandse burgers die worden genegeerd, benadeeld of geschoffeerd door de lokale overheid. Vanavond is ze in de Tweebosbuurt in Rotterdam, waar de gemeente meer dan vijfhonderd sociale huurwoningen wil slopen. De huizen moeten plaatsmaken voor koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector: onbetaalbaar voor de huidige bewoners, die dus niet anders kunnen dan vertrekken. Voor Menno zijn de plannen van gemeente Rotterdam om de wijk ‘in balans te brengen’ reden om in opstand te komen.

As Good As It Gets

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, James L. Brooks, 1997) Jack Nicholson won zijn derde Oscar met As Good As It Gets, waarin hij de brommerige schrijver Melvin Udall vertolkt, die elk persoonlijk contact smoort in onvoorstelbaar lomp gedrag. Wanneer het hondje van zijn homoseksuele buurman Simon (Greg Kinnear) hem op de zenuwen werkt, sodemietert Melvin het beestje in de afvalkoker. Maar als Simon door een stel inbrekers het ziekenhuis is in geslagen, zit Melvin opgescheept met het hondje en ontwaakt zowaar enige genegenheid in zijn verschrompelde hart. James L. Brooks maakte een opmerkelijk evenwichtig mengsel van tragikomedie en drama, en regisseerde Nicholson na Terms of Endearment (1983) wederom naar een Oscar.

Terminator 2: Judgement Day

SBS 9, 20.30 uur

(Sciencefiction, James Cameron, 1991) Onelinerkanon Arnold Schwarzenegger, wonder woman avant la lettre Linda Hamilton en toekomstig rebellenleider Edward Furlong proberen in dit sf-actiemeesterwerk te voorkomen dat de mensheid door machines wordt vernietigd. Toen Terminator 2 een paar jaar geleden opnieuw in de bios draaide bleek-’ie griezelig actueel: terwijl een twittervete tussen Donald Trump en Kim Jong-un de angst voor een kernoorlog aanwakkerde, pleitten 116 experts op het gebied van artificiële intelligentie in de week van de re-release voor een verbod op autonoom opererende militaire robots.

Arnold Schwarzenegger in Terminator 2: Judgement Day van James Cameron. Beeld
Arnold Schwarzenegger in Terminator 2: Judgement Day van James Cameron.

World War Z

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Marc Forster, 2013) Onevenwichtig, maar commercieel succesvol actie-epos, waarmee Hollywood definitief de toen al tien jaar woekerende zombierage omarmde. Uitstekend getroffen is de blinde paniek die wereldwijd toeslaat – ook in het gezin van VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt, die de film tevens produceerde) – zodra mensen hondsdol om zich heen beginnen te bijten. Op die momenten betaalt het budget van miljoenen dollars zich uit: scènes die al voorbijkwamen in kleinere zombieproducties konden nu eens werkelijk groots en apocalyptisch worden aangepakt.

Brad Pitt in World War Z van Marc Forster. Beeld
Brad Pitt in World War Z van Marc Forster.

A Perfect Planet

NPO 1, 20.35 uur

De Amazonewouden worden wel de longen van de aarde genoemd, maar alle zuurstof die er wordt geproduceerd neemt het bos zelf ook weer op. De werkelijke grote zuurstofproducenten van onze planeet zijn de algen en microben in de oceanen. Het oceaanleven is daarnaast de belangrijkste bron van voedsel voor bijna drie miljard mensen. De natuurserie A Perfect Planet belicht vandaag de oceaan als het grootste ecosysteem ter wereld. Stromingen in de oceaan voorzien dieren van voedsel, helpen ze bij het vinden van partners en spelen een grote rol in het klimaat.

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.05 uur

Het Centraal Museum Utrecht beheert zestigduizend kunstobjecten, waarvoor lang niet allemaal plek is in de zalen en aan de wanden van het gebouw. Gedurende een periode van 180 jaar verzamelde het museum beeldende en toegepaste kunst, mode en objecten met betrekking tot de geschiedenis van de stad. In Schatten uit de schaduw gaat kunsthistoricus Jan Six op avontuur in het depot van het Centraal Museum. Conservator Liesbeth Helmus toont hem de enorme Rietveld-collectie, het Dick Bruna-archief en enkele verrassingen, zoals een schilderij van Hendrick Goltzius.

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart

Canvas, 22.20 uur

Barry, Maurice en Robin Gibb schreven ruim duizend liedjes, scoorden twintig nummer-1-hits en verkochten als The Bee Gees meer dan 120 miljoen platen. Na de doorbraak met Spicks and Specks in 1967 volgde internationaal succes, maar het supersterdom kwam pas na de overstap naar disco en de soundtrack voor de film Saturday Night Fever. In How Can You Mend a Broken Heart belicht regisseur Frank Marshall de lange geschiedenis van de Bee Gees. Als het enige nog levende bandlid haalt Barry Gibb openhartig herinneringen op, die tot leven komen in archiefbeelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden