TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Matthew McConaughey in ‘Ghosts of Girlfriends Past’ van Mark Waters. Beeld
Matthew McConaughey in ‘Ghosts of Girlfriends Past’ van Mark Waters.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Dat er in het verleden enorm is gerommeld met adopties uit het buitenland, bleek al in drie eerdere afleveringen van Zembla. Vanavond voegt het programma een nieuw hoofdstuk toe aan het dossier. De in 1992 vanuit Sri Lanka geadopteerde Dilani Butink spande een rechtszaak aan tegen de staat. Omdat haar adoptiepapieren vervalst zijn, kan ze niet achterhalen wie haar biologische familie is. Butink is niet alleen: illegale adoptiepraktijken waren wijdverspreid, en verschillende Nederlandse ministeries zijn daar al sinds de jaren zeventig van op de hoogte.

The Intern

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2015) In het goedgemutste, sympathieke The Intern meldt de gepensioneerde weduwnaar Ben (Robert De Niro) zich als stagiair bij de hippe internetwinkel in vintagekleding van de overambitieuze dertiger Jules (Anne Hathaway). Hun onderlinge dynamiek wordt op aangenaam verfrissende wijze in beeld gebracht, zonder het leeftijdsverschil op komische wijze uit te melken. Een fraai staaltje van het type middelmaat ontstijgende, licht melancholieke romcoms waarmee regisseur Nancy Meyers de afgelopen twee decennia zorgvuldig haar oeuvre opbouwde (zie ook films als What Women Want en The Holiday).

Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern van Nancy Meyers Beeld
Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern van Nancy Meyers

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Mark Neveldine en Brian Taylor, 2011) Omdat hij zijn ziel heeft verkocht aan de duivel, verandert Johnny Blaze (Nicolas Cage) van tijd tot tijd in een half verkoold, brandend skelet. Rijdend op een brandende motor is hij een soort wraakengel, die iedereen die iets slechts op zijn geweten heeft de levensadem beneemt. Het vervolg op de eerste Ghost Rider uit 2007, gebaseerd op een Marvel-comic, is opzettelijke pulp: Cage staat weer eens continu in de overdrive, de plot is onzinnig, het geweld is cartoonesk en de dialogen zijn hilarisch slecht.

Beeld uit ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’ van Mark Neveldine en Brian Taylor. Beeld
Beeld uit ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’ van Mark Neveldine en Brian Taylor.

Greatest Treasures of the Ancient World

National Geographic, 21.00 uur

In Greatest Treasures of the Ancient World brengt Bettany Hughes vanavond een bezoek aan de resten van Pompeï, niet ver van Napels. Het Romeinse stadje was op zich niet heel bijzonder, maar werd bewaard voor de geschiedenis door een uitbarsting van vulkaan Vesuvius. Deze bedekte Pompeï in het jaar 79 onder een dikke laag as. Nog steeds doen archeologen verrassende ontdekkingen in de overblijfselen van Pompeï. Vorige maand nog werden er twee skeletten, waarschijnlijk van een rijke man en een slaaf, aangetroffen in uitzonderlijke goede staat.

Medialogica

NPO 2, 22.20 uur

Aan de hand van een haastig verwijderd kunstwerk stelt Medialogica vanavond vragen over de uitsluitcultuur. Erik Kessels maakte een samengestelde afbeelding van gezichten die plastische chirurgie hebben ondergaan. Dit werk, Destroy My Face geheten, was aangebracht op een skatebaan, waar het door het skaten langzaam zou worden verwoest. Wat Kessels zag als een aanklacht tegen het schoonheidsideaal, vonden critici vrouwonvriendelijk. Een onlinepetitie was voldoende om sponsors te doen afhaken, waarna het werk zonder enige discussie werd verwijderd.

Ghosts of Girlfriends Past

Net 5, 23.00 uur

(Komedie, Mark Waters, 2009) Connor Mead, een succesvolle fotograaf, beschouwt monogamie als een teken van zwakte. Hij kan elke vrouw krijgen die hij wil en maakt daar dankbaar gebruik van. De scenarioschrijvers van Ghosts of Girlfriends Past doen hun best om duidelijk te maken dat Connor (Matthew McConaughey) geen harteloze schoft is. Diep in zijn hart verlangt hij naar een stabiele relatie met zijn jeugdliefde Jenny (Jennifer Garner), maar er zijn vier geestverschijningen nodig om hem dat aan het verstand te peuteren. Meest geslaagd is de bijrol van Michael Douglas, die als geest van een oude playboy de show steelt.

#Dorhout

NPO 2, 23.05 uur

Op het hoogtepunt van de coronacrisis brak er in Nederland een verhitte discussie los. Moeten ouderen koste wat het kost worden beschermd tegen het virus, of zitten er grenzen aan de economische offers die de maatschappij moet betalen voor hun veiligheid? Opvallend is dat de stem van de ouderen zelf grotendeels ontbrak in het debat. In het nieuwe EO-programma #Dorhout geeft Wilberry Jakobs het woord aan de ouderen zelf. Ze vertellen hoe ze nog volop deelnemen aan de samenleving, wat ze precies belangrijk vinden en op welke manier ze oud willen worden.

2Doc Kort: Schrijf je eigen geschiedenis

NPO 2, 23.40 uur

Door een ontmoeting met een familie die de begrafenis van hun moeder niet kon betalen, besloot de Birmese acteur Kyaw Thu een bijzondere carrièreswitch te maken. Van de ene dag op de andere dag werd hij begrafenisondernemer. Thu legt zich toe op het regelen van gratis uitvaarten voor de armen in zijn land. Zijn Free Funeral Service Society begon met twee oude lijkwagens, maar regelt inmiddels meer dan 10 duizend begrafenissen en crematies per jaar. In de korte documentaire Schrijf je eigen geschiedenis wordt de ondernemer gevolgd tijdens zijn werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden