Service
De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 29 december
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.
Minoes
NPO 3, 16.55 uur
(Fantasy, Vincent Bal, 2001) Met een aanstekelijk mengsel van kattigheid en onschuld speelt Carice van Houten in deze Annie M.G. Schmidt-verfilming poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. Minoes krijgt onderdak en werk bij de verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), maar haar kattenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Alles werkt in het kleinschalige, magnetiserende Minoes. De schilderachtige decors zijn gezellig en toch niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk maar net niet te cartoonesk en het warmbloedige script van Tamara Bos is aangenaam voorspelbaar.
De nationale 2022 test
NPO 3, 20.25 uur
Wat heeft Nederland onthouden van het afgelopen jaar? In De nationale 2022 test zoeken Emma Wortelboer en Patrick Lodiers het uit aan de hand van twintig vragen, die ze afvuren op het publiek en zeven bekende Nederlanders die afgelopen jaar hun stempel op het nieuws drukten. Deelnemers zijn onder anderen Richard Groenendijk, die de Poelifinario won, en Sarita Lorena, de grote verrassing in Beste zangers. Ook BN’ers Maxime Meiland, Rob Goossens, Gert-Jan Segers, Catherine Keyl en Fawry not Sawry wisten in 2022 de nieuws- en roddelrubrieken te halen.
Uit het leven
NPO 1, 21.23 uur
Toen Stephen White in de jaren tachtig de gif (graphics interchange format) bedacht, kon hij nog niet vermoeden dat het animatieformat 35 jaar later massaal gebruikt zou worden voor het rondpompen van internetmemes. White is een van de minder bekende mensen met grote invloed die dit jaar zijn overleden, en verdient daarom een plek in Uit het leven. In het jaarlijkse NOS-overzicht van gestorvenen staat Herman van der Zandt ook stil bij beroemdheden als koningin Elizabeth, Michael Gorbatsjov, Jerry Lee Lewis, Remco Campert, Olivia Newton John, Hennie Vrienten en Pierre Kartner.
Marie Antoinette
BBC 2, 22.00 uur
Deborah Davis, coscenarist van het zwart-komische kostuumdrama The Favourite, schreef het scenario van Marie Antoinette, een nieuwe Frans-Britse serie over het leven van de Franse koningin. Als veertienjarige moet Marie-Antoinette (Emilia Schüle) Wenen verlaten om in het huwelijk te treden met de Franse kroonprins Lodewijk August (Louis Cunningham). Haar taak is glashelder: een erfgenaam baren en daarmee de band tussen Frankrijk en Oostenrijk versterken. Voor de vrijgevochten tiener is het leven aan het hof met zijn strikte regels een beproeving.
The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart
Canvas, 22.45 uur
Barry, Maurice en Robin Gibb schreven ruim duizend liedjes, scoorden twintig nummer 1-hits en verkochten als de Bee Gees meer dan 120 miljoen platen. Na de doorbraak met ‘Spicks and Specks’ in 1967 volgde internationaal succes, maar het supersterdom kwam pas na de overstap naar disco en de soundtrack voor Saturday Night Fever. In How Can You Mend a Broken Heart belicht regisseur Frank Marshall de lange geschiedenis van de Bee Gees. Als het enige nog levende bandlid haalt Barry Gibb openhartig herinneringen op, die tot leven komen in archiefbeelden.
Desperately Seeking Susan
BBC 2, 23.55 uur
(Komedie, Susan Seidelman, 1985) De tweede film van cineast Seidelman is een leuke komedie met geweldige hoofdrollen voor Madonna en Rosanna Arquette. De eerste speelt bohémienne Susan, de laatste is te zien als de verveelde huisvrouw die haar plaats inneemt en daardoor in onverwachte avonturen belandt. Desperately Seeking Susan, door The New York Times uitverkoren tot een van de beste tien van dat jaar, betekende voor muziekster Madonna de eerste grote rol in een bioscoop-productie (haar debuut maakte ze in 1979, met A Certain Sacrifice).
The Others
BBC 1, 00.00 uur
(Horror, Alejandro Amenábar, 2001) Elegante en ook enge griezelfilm, geknipt voor middernacht. Nicole Kidman speelt de nerveuze Grace, die vlak na de Tweede Wereldoorlog met haar kinderen in een afgelegen landhuis woont. Dikke mist maakt het isolement totaal voor Grace en haar kinderen, die door een zeldzame aandoening niet tegen zonlicht kunnen. Ze geloven daarnaast dat ze niet alleen zijn in het huis. The Others vaart, zoals niet ongebruikelijk in het genre, stevig op de kracht van de suggestie. Amenábar, die geïnspireerd aanhaakt bij voorgangers als spookklassieker The Innocents (1961), slaagt erin de scènes mooi dubbelzinnig te houden: beelden de personages zich alles in of worden ze echt door geesten bezocht?