film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 29 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Danny Trejo in Machete. Beeld
Danny Trejo in Machete.

Erik Scherder onderzoekt

NPO 2, 20.30 uur

Het idee dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde is wijdverbreid. Professor Erik Scherder wil weten waar dat gevoel vandaan komt en duikt daarvoor in zijn eigen vakgebied, de hersenwetenschap. In Erik Scherder onderzoekt ziet hij hoe Michiel van Elk bij proefpersonen spirituele ervaringen opwekt met een speciale helm. In het UMC Utrecht gaat Scherder na of er in het brein verschil te zien is tussen het bidden tot een god en het sturen van een brief aan de Kerstman. Wetenschapper en monnik Thomas Quartier vertelt hoe riten het spirituele voelbaar maken.

Machete

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Ethan Maniquis en Robert Rodriguez, 2010) Zielsverwanten Quentin Tarantino en Robert Rodriguez maakten met hun Grindhouse-tweeluik (Death Proof en Planet Terror) perfecte kopieën van jarenzeventigpulpfilms. De films werden voorafgegaan door neptrailers van andere producties, waaronder de keiharde actiefilm Machete; die film kwam er uiteindelijk echt. B-film-vedette Danny Trejo speelt een huurling die erin wordt geluisd en vervolgens op wraaktoer gaat. Je proeft aan elke scène dat Rodriguez en coregisseur Ethan Maniquis het zalig vonden om te werken met zulk lekker fout materiaal en een rariteitenkabinet aan acteurs. Steven Seagal, Robert De Niro, Don Johnson – je weet maar nooit wie zijn kop opsteekt in deze bloederige mallemolen.

Pak de macht

NPO 3, 21.00 uur

De Koninklijke Shell beweert in 2050 klimaatneutraal te willen zijn, maar geeft daar in de praktijk weinig blijk van. Toen zelfs de door Shell ingehuurde accountantfirma constateerde dat de oliegrootmacht niet handelt in lijn met de eigen klimaatdoelen, leidde dat tot Kamervragen. Tegelijkertijd loopt er een rechtszaak van Milieudefensie, dat Shell oproept om zijn CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Vanavond onderzoekt Tim Hofman in Pak de macht de mooie beloften van het bedrijf. Hoe ver reikt de macht van de Shelldirectie en directeur Ben van Beurden?

De onfatsoenlijken

NPO 2, 22.35 uur

In deze laatste aflevering portretteert De onfatsoenlijken enkele Europeanen die het vertrouwen in justitie zijn verloren. Frans werd in de steek gelaten door het rechtssysteem nadat zijn ex hem valselijk had beschuldigd van verkrachting. Hierdoor verloor hij het contact met zijn kinderen. De broers Francis en Marco Gottschalk zaten meer dan veertien jaar vast voor een moord die ze niet hadden gepleegd. De Gentse Mauro en Thomas werden mishandeld door hun buren, en hoewel dat vergezeld ging van de woorden ‘vuile homo’s’, achtte de rechter homohaat niet bewezen.

My Big Fat Greek Wedding

Net 5, 22.40 uur

(Joel Zwick, 2002) Een Grieks-Amerikaanse jonge vrouw (Nia Vardalos, die ook het scenario schreef) zit klem tussen de tradities van haar ouders en de vrijheidsdrang van haar eigen generatie. ‘Smeer er wat Windex op’, zegt de Griekse vader van het gezin Portokalos wanneer zijn dochter ontwaakt met een puistje op haar gezicht. De oude man gelooft stellig dat zijn favoriete schoonmaakmiddel helpt tegen huidaandoeningen. Het is een van de vele folkloristische grapjes waardoor deze kleine, charmante feelgoodfilm aan het begin van deze eeuw uitgroeide tot een hit van formaat.

John Corbett en Nia Vardalos in My Big Fat Greek Wedding. Beeld
John Corbett en Nia Vardalos in My Big Fat Greek Wedding.

2Doc: Push

NPO 2, 23.25 uur

Mensen met een modaal inkomen kunnen zich geen woning meer veroorloven in het centrum van bijvoorbeeld Londen, Barcelona of Amsterdam. Tegelijk staan er in deze steden op kostbare locaties veel gebouwen leeg. Hoe kan dat? Steeds vaker zijn woningen helemaal geen plekken om te wonen, maar beleggingsprojecten voor grote bedrijven en miljardairs. Ze bouwen en speculeren met stedelijke woonruimte, die hierdoor onbetaalbaar wordt. In de documentaire Push zien we hoe VN-rapporteur Leilani Farha de wereld rondreist om een eind te maken aan deze zorgwekkende ontwikkeling.

Cosmos

Arte, 00.25 uur

(Detective, Andrzej Zulawski, 2015) De Poolse grootmeester van de recalcitrante cinema Andrzej Zulawski zou na La fidelité (2000) bijna vijftien jaar geen films meer maken. Pas in het jaar voor zijn dood werd hij door zijn voormalige producer Paulo Branco gevraagd voor de verfilming van Witold Gombrowicz’ onnavolgbare ‘anti-detective’-roman Kosmos (1965). In Zulawski’s ‘metafysische noir-thriller’, zoals hij het zelf noemde, dreigen twee mafkezen hun verstand te verliezen wanneer ze in een vreemd pension mysterieuze tekens ontwaren. De dialoog haakt gretig aan bij Gombrowicz’ verbale erupties, terwijl Zulawski de haast burleske waanzin naar een kookpunt voert.

Jonathan Genet in Cosmos. Beeld
Jonathan Genet in Cosmos.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden