Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 27 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Redactie
Vincent Lindon in La loi du marché. Beeld
Vincent Lindon in La loi du marché.

Erik Scherder onderzoekt

NPO 2, 20.25 uur

Elke maand werpt neuropsycholoog Erik Scherder een blik op de wetenschap achter alledaagse thema’s. In Erik Scherder onderzoekt verdiept hij zich dit keer in leugens, de waarheid en het grijze gebied ertussenin. Bestaat er zoiets als een leugentje om bestwil? Bestaat de absolute waarheid? Zijn we allemaal te bewegen tot het debiteren van leugens, en zijn er omstandigheden waarin het makkelijker is niet eerlijk te zijn? Scherder voert experimenten uit met voorbijgangers en bekijkt of de wetenschap kan helpen bij het detecteren van onwaarheden.

The Bucket List

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Rob Reiner, 2007) Feelgood over personages met de dood voor ogen: alleskunner Reiner bewijst dat het kan met deze prima gespeelde buddy comedy. Twee mannen (Jack Nicholson en Morgan Freeman) ontmoeten elkaar op de terminale afdeling van een ziekenhuis. De eerste is miljardair, de tweede automonteur. Ze sluiten een verbond: ze gaan alles halen uit de hun resterende tijd op aarde. Na de reis rond de wereld en de nodige kicks (autoracen, parachutespringen) ontdekken de oudjes dat ze de ware vervulling van hun leven in de familiekring moeten zoeken.

Jack Nicholson (links) en Morgan Freeman in The Bucket List. Beeld
Jack Nicholson (links) en Morgan Freeman in The Bucket List.

Dagboek van mijn dwang

NPO 3, 21.00 uur

De hele dag hoort de 25-jarige Rianne stemmen in haar hoofd die haar vertellen wat ze moet doen en laten. Door haar dwangstoornis gelooft Rianne dat ze waardeloos is, geen plezier mag hebben en voortdurend anderen pijn kan doen. In Dagboek van mijn dwang doet ze een jaar lang verslag van haar leven. Ze filmde hiervoor zelf haar dagelijkse routines, waarbij ze in een voice-over haar compulsieve gedachten deelt. Ondanks haar problemen blijft Rianne hopen op een betere toekomst, maar als ze verliefd wordt op een verslaafde jongen verliest ze alle controle.

La loi du marché

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Stéphane Brizé, 2015) Als je het navertelt, kun je er met geen mogelijkheid een indringend verhaal van maken: ontslagen arbeider aanvaardt zijn lot, heeft moeite een lening te krijgen, heeft eindelijk tijd de bovenkant van de keukenkastjes schoon te maken en gaat uiteindelijk aan de slag als bewaker in een warenhuis, waar bezuinigd moet worden en waar het personeel gestimuleerd wordt collega’s te verlinken. Het zijn de compromisloze, statische stijl van La loi du marché en de sterke hoofdrol van Vincent Lindon die er een onvergetelijke ervaring van maken. Lindon geeft zijn personage een indrukwekkende gelatenheid, die je voortdurend doet afvragen wanneer de bom barst. Nederlands ondertiteld.

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.05 uur

Musea bezitten doorgaans veel meer voorwerpen dan ze hun bezoekers op zaal kunnen tonen. Een groot deel van de collectie ligt in het depot, waar alleen medewerkers toegang hebben. In de nieuwe serie Schatten uit de schaduw bezoekt kunsthistoricus Jan Six een aantal Nederlandse musea, waar hij met de conservatoren op avontuur gaat in het verborgen deel van de collectie. Vandaag is hij in Teylers Museum in Haarlem, de trotse eigenaar van een grote verzameling schilderijen, prenten, boeken, fossielen, mineralen en historische wetenschappelijke instrumenten.

The Road to Partition

BBC 2, 22.00 uur

Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide in Ierland het verlangen naar onafhankelijkheid. De anti-Britse partij Sinn Féin won de verkiezingen van 1918 en installeerde een eigen Iers parlement, terwijl het overwegend protestante noorden van het eiland liever trouw bleef aan het Verenigd Koninkrijk. Het was de aanzet voor de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog, die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van Noord-Ierland. In twee afleveringen vertelt The Road to Partition over de dramatische gebeurtenissen die honderd jaar geleden uitmondden in de Ierse tweedeling.

Stand van Nederland: Generatie Next

NPO 2, 22.10 uur

Mensen met een aantrekkelijk uiterlijk maken gemiddeld sneller carrière en hebben een hoger inkomen. Wie wat geld steekt in zijn of haar uiterlijk heeft dus grote kans die investering snel terug te verdienen. Millennials lijken dat principe te omarmen, want het aantal jongeren tussen de 18 en 25 dat cosmetische behandelingen laat uitvoeren is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. In Stand van Nederland belicht Raquel Schilder de populariteit van cosmetische ingrepen onder jongeren; iets waar vroeger niet eens over werd gesproken.

Something’s Gotta Give

Net 5, 22.30 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2003) Miljonair en zestiger Harry Sanborn herstelt van een hartaanval in het zomerhuis van Erica Barry, de moeder van zijn laatste verovering. Zij, een toneelschrijfster, heeft sinds haar scheiding geen afspraak meer gehad. Natuurlijk worden ze in deze licht feministische screwball comedy verliefd. Deze aangename film drijft ontspannen op twee acteerkanonnen. Jack Nicholson overtuigt als de schuinsmarcheerder en Diane Keaton bewijst zich eens te meer als comédienne met allure. De scène waarin ze zich van de ene huilbui naar de andere sleurt en intussen haar beste toneelstuk schrijft, is onweerstaanbaar.

Jack Nicholson en Diane Keaton in Something's Gotta Give. Beeld
Jack Nicholson en Diane Keaton in Something's Gotta Give.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden