Service
De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 27 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.
Frontlinie
NPO 2, 20.26 uur
De wildparken zijn voor Zuid-Afrika een belangrijke bron van inkomsten. Er wordt flink geïnvesteerd om de parken aantrekkelijk te maken voor toeristen en te beschermen tegen stropers. In de eerste van een nieuwe reeks reportages voor Frontlinie laat Bram Vermeulen zien hoe land en luxe woningen worden verkocht aan buitenlandse kopers, terwijl zwaarbewapende eenheden hun resorts bewaken. Het veelal zwarte personeel dat werkt in de resorts – vaak gebouwd op land dat tijdens het apartheidsregime werd onteigend – woont er ondertussen uiterst armoedig.
Indiana Jones and the Last Crusade
Veronica, 20.30 uur
(Avontuur, Steven Spielberg, 1989) Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in deze derde, erg fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi’s van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. De film bevat ook een leuke kleine rol voor River Phoenix, in scènes uit Indy’s jonge jaren die ons leren hoe de held aan zijn hoed, zijn zweep, zijn naam én angst voor slangen is gekomen.
John Wick
RTL 7, 20.30 uur
(Actie, Chad Stahelski, 2014) Nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood, begint het door Keanu Reeves gespeelde titelpersonage aan een genadeloze wraakoefening. Baba Yaga noemen ze hem, de boeman. De makers van John Wick deden hun best om hun hoofdpersonage zo bloeddorstig mogelijk te portretteren: door zijn tegenstanders wordt hij in deze eerste John Wick-film – niet de beste uit de reeks, maar alleszins vermakelijk – zorgvuldig gemythologiseerd. Wick de boeman? ‘Hij is de man die je stuurt om de fucking boeman te doden.’
Stand van Nederland: Generatie Next
NPO 2, 21.02 uur
Zijn de plannen voor Feyenoord City een uitgelezen kans om een van de armste wijken van het land uit het slop te trekken? Of is het vooral een goudmijn voor projectontwikkelaars, waar straks geen betaalbare woning te vinden is? In Stand van Nederland bekijkt Raquel Schilder vanavond de argumenten voor en tegen de plannen voor het nieuwe voetbalstation, omringd door woontorens, een promenade, een park, horeca en uitgaansgelegenheden. Zowel de stad Rotterdam als de club Feyenoord aarzelt over de uitvoering en het fikse prijskaartje dat eraan hangt.
My Best Friend’s Wedding
Net 5, 22.00 uur
(Romantiek, P.J. Hogan, 1997) Medio jaren negentig beleefde de Australische filmmaker P.J. Hogan zijn hoogtijdagen. Zijn humorvolle en ontroerende zedenschets over een meisje dat heel graag wil trouwen, Muriel’s Wedding (1994), was een wereldwijd succes en hij werd snel ingepalmd door Hollywood. De romantische komedie die hij vervolgens mocht maken, is zo’n typisch Hollywoodproduct dat in één zinnetje kan worden samengevat: Julianne (Julia Roberts) wordt verliefd op haar beste vriend (Dermot Mulroney), op de dag dat die besluit met een ander (Cameron Diaz) te trouwen. Er resten haar slechts een paar dagen om dat huwelijk te voorkomen. Gelukkig sprankelt de cast – en meer heeft de film niet nodig.
Survivors: Portraits of the Holocaust
BBC 2, 22.00 uur
De Britse prins Charles nam het initiatief voor een uniek kunstproject dat moet zorgen voor een blijvende herinnering aan de Holocaust. Zeven vooraanstaande schilders kregen de opdracht om elk een portret te maken van een overlevende van de Jodenvervolging. In de documentaire Survivors: Portraits of the Holocaust delen de geportretteerden hun aangrijpende herinneringen. De voltooide schilderijen worden onthuld op Buckingham Palace en krijgen een plekje in de Koninklijke Collectie van het Britse koningshuis.
Wieder gut?
NPO 2, 22.20 uur
Aanstaande zondag staat de Nationale Holocaust Herdenking weer stil bij de slachtoffers van de Jodenvervolging. Nederland en Duitsland gaan elk op hun eigen manier om met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. In hun documentaire Wieder gut? maken Ruben Gischler en Tobias Müller een roadtrip langs herdenkingsplaatsen, universiteiten en projecten aan weerszijde van de grens om te zien hoe men met fouten uit het verleden omgaat en wat er wordt gedaan aan verzoening. Hoe goed zijn we eigenlijk met onze buren, en kunnen we misschien wat van elkaar leren?