TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 26 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Meryl Streep in ‘The Devil Wears Prada’. Beeld EPA
Meryl Streep in ‘The Devil Wears Prada’.Beeld EPA

The Devil Wears Prada

Net 5, 20.30 uur

(David Frankel, 2006) In The Devil Wears Prada speelt Anne Hathaway een stagiaire in de modewereld. De film biedt een fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue, met Meryl Streep als de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur, en Hathaway als haar ondergeschikte. De film heeft inderdaad iets ongemakkelijks, al was het maar omdat Hathaways personage – door wier ogen we min of meer het verhaal volgen – de film niet de zo benodigde snedige toon weet te geven. Maar op tv is er, vooral dankzij Streeps spel, nog voldoende te genieten. Ze weet van arrogantie een attractie te maken.

Warcraft: The Beginning

SBS 9, 20.30 uur

(Duncan Jones, 2016) World of Warcraft (2004) leidde tot een gamerevolutie: tijdens de populariteitspiek in 2010 vonden 12 miljoen betalende gamers elkaar in een almaar uitdijende online-arena. Dat zelfs de eigenzinnige regisseur Duncan Jones (Moon) niets van het vernieuwende Warcraft-gen weet toe te voegen aan deze peperdure, pompeuze en clichérijke verfilming, toont aan hoe dwingend het blockbusterformat kan zijn. Warcraft: The Beginning schotelt de kijker in moordend tempo fantasievolle locaties voor, maar slaagt er geen moment in het universum tot leven te wekken.

‘Warcraft: The Beginning’. Beeld
‘Warcraft: The Beginning’.

Greatest Treasures of the Ancient World

National Geographic, 21.00 uur

Nog steeds worden er in Egypte met enige regelmaat opzienbarende archeologische vondsten gedaan. De beschaving in het land is meer dan 45 eeuwen oud en heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven. Professor Bettany Hughes maakt in Greatest Treasures of the Ancient World een reis langs de Nijl, waarbij ze stilstaat bij sleutelmomenten uit de geschiedenis van het oude Egypte. Vanavond vertelt ze het verhaal van de beroemde farao Cleopatra, waarna ze om 22.00 uur een indruk geeft van de onmetelijke rijkdom van de heersers in het antieke Egypte.

Een programma over de jaren negentig

NPO 3, 21.45 uur

De meeste stromingen binnen de Nederlandse jeugdcultuur komen overwaaien uit Amerika of Engeland, maar de jaren negentig kenden een verschijnsel dat zich in omgekeerde richting verspreidde. In Rotterdam ontstond een subcultuur van ‘gabbers’ in trainingspakken met geschoren hoofden, die luisterden naar hardcore techno en uit hun bol gingen op partydrugs. Het gabberfenomeen sloeg over naar Londen en delen van de VS. Een programma over de jaren negentig blikt vanavond terug op de Nederlandse gabbercultuur, die net zo snel weer verdween als hij was ontstaan.

The Clydach Murders: Beyond Reasonable Doubt

BBC 2, 22.00 uur

In 1999 deed de brandweer bij het blussen van een huis in Clydach, Wales een schokkende ontdekking. In de woning werden de levenloze lichamen aangetroffen van Mandy Power, haar bejaarde moeder en haar dochtertjes van 8 en 10 jaar. Alle vier waren met veel geweld doodgeknuppeld. Powers ex-vriend David Morris werd gearresteerd en veroordeeld voor moord, maar sindsdien is er twijfel gerezen over zijn schuld. In The Clydach Murders presenteert de BBC nieuw bewijs. Is de zaak tegen Morris, die zijn onschuld altijd heeft volgehouden, wel echt waterdicht?

2Doc: Bruce

NPO 2, 22.25 uur

De jeugd van Bruce werd gekenmerkt door criminaliteit, geweld en drugs. Na veertien jaar van internaten en detentie probeert hij op 27-jarige leeftijd een normaal leven te leiden. Dat betekent dat hij in het reine moet komen met zijn verleden. De verstoorde band met zijn ouders, die hem als kind verwaarloosden, speelt daarbij een grote rol. De documentaire Bruce van Daniel Krikke is op het nu gehouden documentairefestival Idfa in première gegaan. De film volgt Bruce tijdens ontmoetingen met zijn familie en in de boksschool, waar hij de frustraties van zich afslaat en -praat.

13 going on 30

Net 5, 22.40 uur

(Gary Winick, 2004) Kinderen die plotseling in het lichaam van een volwassene zitten en/of andersom: het is een overbekende formule die steeds weer opduikt in films. Een middelmatige variant is het komische vehikel 13 Going On 30. Schoolmeisje Jenna Rink (Christa B. Allen) bevindt zich opeens zeventien jaar verderop in de tijd, in het volwassen lijf dat aan actrice Jennifer Garner toebehoort. Zonder dat ze zich iets van de tussenliggende jaren kan herinneren, werkt Jenna nu bij het modeblad dat ze als kind al dolgraag las. Enzovoort, enzovoort.

Jennifer Garner in ‘13 Going on 30’. Beeld
Jennifer Garner in ‘13 Going on 30’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden