De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 26 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Ilse de Lange en Douwe Bob tijdens De Vrienden van Amstel Live! 2017 in Ahoy. Beeld anp
Ilse de Lange en Douwe Bob tijdens De Vrienden van Amstel Live! 2017 in Ahoy.Beeld anp

Le voleur (Louis Malle, 1967)

TV 5, 21.00-23.00 uur (Nederlands ondertiteld)

Talloze schoonheden kruisen zijn pad en de hypocriete 19de-eeuwse bourgeoisie zet hij met zijn ingenieus uitgevoerde diefstallen steeds weer in haar hemd. Zo levert de handel en wandel van beroepsinbreker annex dandy Georges Randal (Jean-Paul Belmondo, mooi tegendraads gecast) charmante scènes op in Louis Malles Le voleur. De film moet het ook hebben van zijn gedetailleerde, precieuze aankleding, die er niet altijd ongeschonden vanaf komt.

Wat ondergetekende misschien nog het meest beviel een guilty pleasure, zo u wilt is de laconieke wijze waarop Randal menig meubelstuk met hamer en breekijzer naar de decorhemel helpt. Kast, kabinet, secretaire en vitrine, het moet er in Le voleur allemaal krakend en barstend aan geloven. Dankzij het aandachtige, over Randals schouder meekijkende camerawerk van Henri Decae ontsnapt geen splinter aan onze blik. 'Sommige van mijn vrienden konden er niet naar kijken, alsof ze moesten toezien hoe iemands keel werd doorgesneden', vertelt Malle in het interviewboek Malle on Malle. Maar ja, dat is nu eenmaal Randals methode. 'Sommige dieven doen ontzettend hun best om het meubilair te sparen', verantwoordt hij zichzelf via de voice-over. 'Ik niet.'

Toegegeven, voor een film vol heimelijke acties, schelmenstreken en maatschappelijke onrust sleept Levoleur zich nogal voort. Malle en co-scenarist Jean-Claude Carrière krijgen hun bewerking van Georges Dariens gelijknamige roman uit 1897 maar niet op gang. Alsof Randal er met hun inspiratie vandoor gegaan is. Maar dat lethargische tempo past ook wel weer bij de melancholie die in Randals karakter sluipt.

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999)

Net 5, 20.30-22.45 uur

Actiefilmer McTiernan (Die Hard, The Hunt for Red October) waagde zich aan de remake van een film waarin eigenlijk niet zo veel gebeurt. Of je moet de klassieke, lang uitgesponnen verleidingsscène rond het schaakbord, in 1968 onvergetelijk vormgegeven door cameraman Haskell Wexler en acteurs Steve McQueen en Faye Dunaway, scharen onder actie. Die rollen worden nu vertolkt door Pierce Brosnan en Rene Russo: Brosnan als de schatrijke zakenman die voor de grap een schilderij rooft uit een museum, Russo als de volhardende verzekeringsagent die hem opjaagt.

Serpico (Sidney Lumet, 1973)

Fox, 22.00-00.40 uur

Frank Serpico (misschien wel de beste rol uit Al Pacino's carrière) gaat na zijn beëdiging idealistisch aan het werk bij de New Yorkse politie, waar hij al snel constateert dat die druipt van de corruptie. Het maakt Serpico alleen maar volhardender. De metamorfose van het personage is dankzij Pacino het hoogtepunt van de film, maar die is ook een cinematografisch feest: prachtige opnamen met rijdende camera, zoals die door de archiefkelder van de New Yorkse politie en door lege straten van de toen nog in belabberde staat verkerende metropool.

Donnie Brasco (Mike Newell, 1997)

RTL 7, 22.30-01.05 uur

Ziet u Pacino liever als gangster dan als smeris, schakel dan door naar RTL 7. In Donnie Brasco speelt hij de aan lager wal geraakte onderwereldknecht Lefty Ruggiero, die zonder het te weten leermeester wordt van infiltrerend FBI-agent Joe Pistone (Johnny Depp). Sterk maffiadrama, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, dat mooi ingetogen blijft.

Klem

NPO 1, 20.30 uur

Met 1,4 miljoen kijkers ging de nieuwe dramaserie van Frank Ketelaar vorige week voortvarend van start. In aflevering 2 probeert Hugo (Barry Atsma) te voorkomen dat zijn dochter in de buurt komt van crimineel Marius (Jacob Derwig) komt.

Krabbé zoekt Picasso

NPO 2, 20.30 uur

Na zijn serie over Vincent van Gogh dompelt Jeroen Krabbé zich onder in het oeuvre van Pablo Picasso. In Frankrijk, Italië en Spanje onderzoekt Krabbé de verhouding tussen Picasso's geniale schildertalent en zijn grillige karakter.

De keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur

Je vindt het ineens bij elke foodtruck: een broodje pulled pork, uit elkaar getrokken varkensvlees. Hoe trek je precies aan vlees en welk stukje varken is het dan waar aan getrokken wordt? En waarom heet dit in Amerika 'Boston butt'?

Marco Borsato tijdens De Vrienden van Amstel Live! 2017 in Ahoy. Beeld anp
Marco Borsato tijdens De Vrienden van Amstel Live! 2017 in Ahoy.Beeld anp

De vrienden van Amstel live!

RTL 4, 20.30 uur

Liveverslag van drie uur vanuit Ahoy Rotterdam, waar de nieuwe editie van dit jaarlijkse, groots opgezette muziekfeest plaatsvindt. Met optredens van Marco Borsato, Golden Earring, Bløf, Typhoon, Douwe Bob, Rowwen Hèze en dj Nicky Romero.

Volle zalen

NPO 2, 21.10 uur

In een nieuw seizoen met reportages over het Nederlandse theater bezoekt Cornald Maas het toneelstuk De Vader, waarin Hans Croiset een man met alzheimer speelt. Ook praat hij met zanger Huub van der Lubbe en komiek Paul Groot.

'Dit is niet mijn laatste rol'
Een interview met Hans Croiset (+)

Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset
De recensie van De Vader

UB40 - Beloften en leugens

NPO 2, 22.55 uur

Deze BBC-documentaire toont hoe UB40, de Britse reggaeformatie van acht vrienden, verscheurd raakte door haat en verraad. Na succes met wereldhits als Red red wine en I got you babe eindigden de bandleden berooid en met grote schulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden