Film- en tv-tipsdonderdag 25 maart

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 25 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Robert Urich, Kip Niven en David Soul in Magnum Force van Ted Post Beeld
Robert Urich, Kip Niven en David Soul in Magnum Force van Ted Post

Mal de pierres

Arte, 13.45 uur

(Drama, Nicole Garcia, 2016) Marion Cotillard is eigenlijk net iets te volwassen voor haar rol als Gabrielle, een meisje dat op het Franse platteland wordt gedreven door verlangen, hitte en verveling, maar ze acteert het knap. Regisseur Nicole Garcia doet alles er zo schitterend uitzien dat Mal de pierres soms doet denken aan de strijklicht-kitsch van Nicholas Sparks-verfilmingen. Haar film is in elk geval net zo doordrongen van het idee van de Grote Liefde, maar minder preuts. Romantiek en lust zijn hier onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Marion Cotillard in ‘Mal de pierres’ van Nicole Garcia Beeld
Marion Cotillard in ‘Mal de pierres’ van Nicole Garcia

[REPORTAGE]

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Er zijn heel wat redenen te geven voor een inkrimping van de veeteelt in Nederland, zoals de gevolgen voor milieu en klimaat, het beslag op de ruimte, het dierenleed en de gevolgen voor de volksgezondheid. Zembla zoomt in op de uitputting van de bodem en de uitstoot van stikstofverbindingen, fijnstof en broeikasgassen door de veeteelt en landbouw. Toch wordt er nauwelijks ingegrepen in de sector. Zembla vraagt zich af waarom bestuurders en politici op dit punt zo terughoudend zijn, en kijkt naar de rol van het grote geld, zoals banken en coöperaties.

Magnum Force

SBS 9, 20.30 uur

(Misdaad, Ted Post, 1973) Clint Eastwood is voor de tweede maal te zien als de spijkerharde politieagent ‘Dirty’ Harry Callahan. Het kwaad huist ditmaal in eigen kring: meerdere agenten in San Francisco hebben genoeg van het straffeloos opererende gespuis in de stad en nemen op nóg radicalere wijze dan Harry een loopje met de wet. Nieuw in dit vervolg is de aandacht van vrouwen die Harry ten deel valt. Eigenrichting is sexy, in Magnum Force, en het resulteert in geestige dialoog. ‘Wat moet een meisje doen om je in bed te krijgen?’, vraagt de onderbuurvrouw. Waarop Harry riposteert: ‘Heb je geprobeerd op m’n deur te kloppen?’

Black Power: A British Story of Resistance

BBC 2, 22.00 uur

In de jaren zestig en zeventig speelde de Black Power-beweging een belangrijke rol in de emancipatie van de zwarte Amerikaanse bevolking. Ook inspireerde het een soortgelijke stroming in het Verenigd Koninkrijk, waar veel immigranten uit de Britse overzeese gebiedsdelen als tweederangsburgers werden behandeld. In 1968 werd in Londen de British Black Panther-beweging opgericht, die al snel als radicaal werd gekarakteriseerd. Interviews met activisten uit deze periode vormen het hart van de BBC-documentaire Black Power: A British Story of Resistance.

[reportage]

De onfatsoenlijken

NPO 2, 22.35 uur

Europeanen die zich hebben afgekeerd van de traditionele politiek vertellen hun verhaal in De onfatsoenlijken. De serie naar het boek van Jan Antonissen belicht vanavond drie schrijnende gevallen van corruptie. Guiseppe Altadonna verloor zijn zoon door de instorting van de brug van Genua; een gevolg van nalatigheid. John Pisano onderzoekt de verdachte dood van een huisgenoot die aanwezig was bij de beruchte feestjes van premier Berlusconi, en Corinne Vella verdenkt de Maltese overheid van de moord op haar zus, journalist Daphne Caruana Galizia.

The Enforcer

SBS 9, 23.05 uur

(Misdaad, James Fargo, 1976) Wanneer Harry een gijzeling in een slijterij verijdelt door met een auto door de pui naar binnen te rijden, wordt hij tijdelijk gedegradeerd naar Personeelszaken. Daar ziet-ie in deze derde Dirty Harry toe hoe een ­opdracht van de burgemeester om ‘Neanderthalers uit het politie­departement te verwijderen’ in praktijk wordt gebracht: er wordt zowaar een vrouw aangenomen op de afdeling Moordzaken. Harry moet weer aan de bak als een groepje terroristen met raket­werpers dood en verderf zaait – en krijgt uiteraard hulp van zijn nieuwe, vrouwelijke collega.

Clint Eastwood en Tyne Daly in The Enforcer van James Fargo Beeld
Clint Eastwood en Tyne Daly in The Enforcer van James Fargo

ZZ Top: That Little Ol’ Band from Texas

Canvas, 23.15 uur

De iconische jarentachtigband ZZ Top werd al in 1969 opgericht en de huidige bezetting – want de band bestaat nog steeds – stamt uit 1970. Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard (zonder baard) timmerden aan de weg met hun bluesrock, maar moesten in 1977 op de rem trappen wegens oververmoeidheid en Beards drugsverslaving. Na een hiaat van twee jaar hadden ze zichzelf een nieuw imago en een andere sound aangemeten. De documentaire ZZ Top: That Little Ol’ Band from Texas vertelt de bijzondere geschiedenis van het trio, en eindigt op hun hoogtepunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden