Film- en tv-selectieDonderdag 25 februari

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 25 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Vanessa Paradis in Noce blanche van Jean-Claude Brisseau Beeld
Vanessa Paradis in Noce blanche van Jean-Claude Brisseau

80 jaar na de Februaristaking

In 1941 vond in Amsterdam het enige massale protest plaats tegen de Duitse Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding was een razzia waarbij honderden Joodse mannen werden weggevoerd. Bij het standbeeld De Dokwerker vindt vandaag een herdenking plaats van de Februaristaking, waarvan de NPO rechtstreeks verslag doet. In een avonduitzending (NPO 2, 22.20 uur) geeft de NOS een overzicht van de hoogtepunten, aangevuld met reportages over het lot van de opgepakte mannen. Historica Wally de Lang reconstrueerde de razzia en vertelt over de slachtoffers.

NPO 1, 16.30 uur

Zembla

Al tien jaar staat de zogeheten financiële ouderenmishandeling op de overheidsagenda. Jaarlijks worden duizenden ouderen het slachtoffer van deze vorm van uitbuiting, die vaak begint als mantelzorg maar ontaardt in misbruik van vertrouwen. De nabestaanden ontdekken vaak pas na het overlijden van de oudere dat de dader er met de erfenis vandoor is. Omdat er maar zelden aangifte wordt gedaan komen de daders er meestal mee weg. Zembla schetst vanavond de omvang van het probleem en onderzoekt waarom deze vorm van uitbuiting zo moeilijk te stoppen is.

NPO 2, 20.25 uur

Made of Honor

(Komedie, Paul Weiland, 2008) Zijn rolletje in Made of Honor is niet bepaald de zwanenzang van regisseur Sydney Pollack (1934-2008), maar het levert wel zo’n beetje de enige grappige dialoog op. Als vader van Tom (Patrick Dempsey) – en met zijn zevende huwelijk ervaringsdeskundige – raadt hij zijn zoon aan om tóch zijn beste vriendin de liefde te verklaren, ondanks haar aankomende huwelijk met een ander. ‘Hoezo’, vraagt Tom, ‘Humphrey Bogart liet Ingrid Bergman in Casablanca toch ook gaan?’ ‘Bogart was een pussy’, zegt Pollack dan – een dapper statement in een brave romkom als deze.

Net 5, 20.30 uur

Patrick Dempsey en Michelle Monaghan in Made of Honor van Paul Weiland Beeld
Patrick Dempsey en Michelle Monaghan in Made of Honor van Paul Weiland

Noce blanche

(Drama, Jean-Claude Brisseau, 1989) Bruno Cremer speelt een docent filosofie op een middelbare school in Saint-Étienne. Hij raakt gebiologeerd door de alleen wonende dochter (speelfilmdebuut van 17-jarige Vanessa Paradis) van een psychiater en een suïcidale moeder, die op haar beurt verliefd op hem wordt. Dankzij zijn zorg verbeteren haar schoolprestaties, maar wanneer hij haar verliefdheid beantwoordt, wordt een noodlottige ontwikkeling in gang gezet. Net als Jean-Claude Brisseaus bekendste films De bruit et de fureur (1988) en Choses secrètes (2002) gaat Noce blanche over een gebutste jongere die overeind probeert te blijven in een maatschappij die geen rekening houdt met mensen die niet aan haar normen voldoen.

TV 5, 21.00 uur

North Korea: Inside the Mind of a Dictator

In een twee uur durende documentaire zoekt National Geographic naar de drijfveren van Kim Jong-un. De Noord-Koreaanse dictator is al net zo’n raadsel als zijn land zelf, maar via unieke interviews wordt er toch een tipje van de sluier opgelicht. Aan het woord komen onder anderen bodyguard Lee Yong-guk, de Portugese klasgenoot en vriend João Micaelo en Siti Aisyah, een van vrouwen die verantwoordelijk waren voor de dood van Kim Jong-uns halfbroer. Ook de rol van Jong-uns zus Kim Yo-hung wordt geanalyseerd in North Korea: Inside the Mind of a Dictator.

National Geographic, 21.00 uur

Horizon: Coronavirus - What We Know Now

De corona-epidemie heft ons niet alleen veel gekost, hij heeft ons ook enorm veel geleerd. Nooit eerder werden in zo’n korte tijd bruikbare vaccins ontwikkeld. Daarbij werden geheel nieuwe technologieën toegepast, die ook nog veel effectiever blijken te zijn. In een special van wetenschapsmagazine Horizon vertellen Chris en Xand Van Tulleken samen met dr. Guddi Singh over de laatste wetenschappelijke en medische ontwikkelingen op het gebied van coronabestrijding. Dankzij de nieuwe inzichten is de wereld beter voorbereid als een volgende pandemie zich aankondigt.

BBC 2, 22.00 uur

27 Dresses

(Komedie, Anne Fletcher, 2008) Lastige opgave voor de kledingafdeling: 27 bruidsmeisjes-jurken ontwerpen waarin Katherine Heigl er belachelijk uitziet. Het lijkt ook een misplaatste casting, zo’n mooie blondine als het eeuwige bruidsmeisje dat zelf maar niet aan de man komt. En toch is juist haar energie de reden dat 27 Dresses nét boven al die andere romantische komedies uitsteekt. Nooit is het werk van scenarioschrijver Aline Brosh McKenna (The Devil Wears Prada) verrassend, maar Heigl schakelt van charmant onhandig naar licht neurotisch én vormt een leuk setje met James Marsden.

Net 5, 22.30 uur

Katherine Heigl in 27 Dresses van Anne Fletcher Beeld x
Katherine Heigl in 27 Dresses van Anne FletcherBeeld x

2Doc: De stakende stad

NPO 2, 23.40 uur

Tachtig jaar geleden pakte de Duitse bezetter in Amsterdam 427 willekeurige Joodse mannen op. Slechts twee van hen zouden de oorlog overleven. Mede in reactie op deze razzia werd de Februaristaking uitgeroepen: twee dagen lang legden arbeiders het werk neer. De bezetter reageerde meedogenloos, met negen doden en vele gewonden als gevolg. De documentaire De stakende stad reconstrueert deze verzetsdaad, waarbij een centrale rol is weggelegd voor een foto die tijdens de razzia door een soldaat werd genomen. Wie is de jonge man op deze indringende foto?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden