Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 24 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Cameron Diaz in The Counselor. Beeld Kerry Brown
Cameron Diaz in The Counselor.Beeld Kerry Brown

The Counselor

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Ridley Scott, 2013) Er hangt een even ranzig als verleidelijk luchtje aan deze hoogst excentrieke film noir die Scott maakte met Cormac McCarthy, de gevierde schrijver van onder meer No Country for Old Men (2007) en The Road (2009). Het is een niet geheel geslaagde maar interessante samenwerking geworden. Centraal staat een nauwelijks te volgen drugsdeal, waarbij de makers je geregeld meenemen in een bijna surrealistisch universum. De film blijft te koel om je echt mee te sleuren, maar zo’n scène als die waarin gangsterliefje Malkina (Cameron Diaz) wijdbeens een autoruit neukt, is ontegenzeglijk fascinerend materiaal. Verder ook met Javier Bardém, Penélope Cruz, Brad Pitt en Michael Fassbender.

Opstandelingen

NPO 2, 20.30 uur

Al jaren wonen Marloes en Johan op een woonboot in een industriehaven van Arnhem, en al net zo lang lopen ze er het gevaar te worden aangevaren. In het verleden werd hun drijvende B&B al eens geramd door een containerschip en een nieuw ongeluk lijkt een kwestie van tijd. De gemeente Arnhem zit met de woonboten in de maag en zegt op zoek te zijn naar een betere locatie voor de bewoners, maar komt steeds met kansloze suggesties en blijft maar uitstellen. In Opstandelingen ziet Sophie Hilbrand hoe de woonbootbewoners het water aan de lippen staat.

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.10 uur

Door een bruikleen van het Rijksmuseum zijn in het Haarlemse Frans Hals Museum momenteel alle schuttersstukken van de meester samen te zien. Het grootste schuttersstuk van het museum werd echter niet door Hals geschilderd, maar door zijn tijdgenoot Frans Pietersz. de Grebber. Het meet maar liefst 5 bij 2 meter en vereeuwigt niet minder dan 46 schutters. In Schatten uit de schaduw bewondert Jan Six het doek op een speciale locatie. Ook toont hoofd collecties Marrigje Rikken hem twee moderne, kwetsbare pasteltekeningen van vrouwelijke kunstenaars.

The Nazi Child Army

Canvas, 21.30 uur

In een documentaire over de Hitlerjugend laat David Korn-Brzoza zien hoe het naziregime Duitse kinderen transformeerde tot soldaten. Al in 1922 richtte de NSDAP, net zoals veel andere politieke en religieuze organisaties, een eigen jeugdbeweging op. De Hitlerjugend combineerde scoutingactiviteiten met militaire training en indoctrinatie, compleet met naziliederen en -lectuur. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telde de beweging acht miljoen leden. Archiefbeelden tonen de leden bij de training en tijdens hun inzet in de strijd om Berlijn.

Mean Girls

Net 5, 22.20 uur

(Komedie, Mark Waters, 2004) In haar plezierige en bij vlagen kolderieke doorbraakfilm probeert Lindsay Lohan als twijfelkont Cady te aarden op een Amerikaanse middelbare school, wat na vijftien gelukkige jaren in Afrika bepaald niet gemakkelijk is. In haar klas kan ze aanvankelijk alleen opschieten met de outcasts, terwijl ze zich nauwelijks raad weet met het manipulatieve gedrag van de drie razend populaire meisjes (de Plastics) die op school de dienst uitmaken. Toch laat ze zich steeds meer door ‘bijenkoningin’ Regina (Rachel McAdams) en haar metgezellen inpalmen. Ook met een debuterende Amanda Seyfried.

Jonathan Bennett en Lindsay Lohan in Mean Girls. Beeld
Jonathan Bennett en Lindsay Lohan in Mean Girls.

Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat

NPO 2, 23.15 uur

Met een gebrekkige voorbereiding, een onduidelijk mandaat en ontoereikende bewapening begon een Nederlands bataljon in 1995 aan een haastig geplande VN-missie in Bosnië. Dutchbat moest de strijdende partijen scheiden, maar werd door Bosnisch-Servische troepen onder de voet gelopen. In zijn driedelige documentaireserie De machteloze missie van Dutchbat blikt Coen Verbraak terug op de gebeurtenissen van toen. In interviews vertellen Dutchbat-militairen over hun ervaringen en de ingrijpende impact van de gefaalde missie op de rest van hun leven.

Women Without Men

WDR, 23.45 uur

(Drama, Shirin Neshat, 2009) In Women Without Men is een paradijselijke tuin in het Teheran van 1953 het toevluchtsoord waar drie vrouwen tot bloei komen. Politiek, de positie van de vrouw binnen de islam: het zijn thema’s die de Iraanse fotograaf en videokunstenares Shirin Neshat graag onderzoekt. Voor haar filmdebuut bewerkte ze (een in Iran verboden) roman en won in Venetië de Zilveren Leeuw voor Beste regie. Neshat wil politiek, kunst, cultuur, sociale verhoudingen en feminisme mengen, maar het zijn vooral de eenvoudige dingen en de adembenemende beeldvoering die het hart weten te beroeren.

Women Without Men Beeld
Women Without Men

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden