Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 23 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Zach Galifianakis, Bradley Cooper en Ed Helms in The Hangover van Todd Phillips. Beeld
Zach Galifianakis, Bradley Cooper en Ed Helms in The Hangover van Todd Phillips.

Dit is de kwestie

NPO 2, 20.29 uur

Tot twee keer toe werd op een Pride-expositie een naaktfoto beklad, bij een Gronings ziekenhuis ontstond ophef over een beeld van een vrouw die borstvoeding geeft en jonge sporters willen na het voetballen niet meer naakt onder de douche. Berichten over de omgang met naaktheid in het Nederland van nu lijken soms uit de jaren vijftig te komen. Deze week onderzoeken Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush in Dit is de kwestie waar die ‘nieuwe ouderwetse preutsheid’ vandaan komt, en waarom naaktheid steeds vaker als iets seksueels wordt gezien.

The Hangover

Veronica, 20.30 uur

(Komedie, Todd Phillips, 2009) Wisten de scenaristen zelf al hoe die naakte Japanner in de kofferbak was beland toen ze hem er in een van de vele geweldige scènes uit lieten springen? En dan het luxe appartement in Las Vegas, dat na een volledig ontspoorde vrijgezellenavond opeens een baby, een kip en een tijger herbergt, terwijl de aanstaande bruidegom spoorloos is. Werd de oorzaak pas na het idiote gevolg verzonnen? Hoe dan ook: hoe beter de katerige Phil, Stu en Alan beseffen wat er is gebeurd, hoe meer The Hangover zijn oorspronkelijke anarchisme verliest. Maar zelfs dan blijft het geharrewar van dit viertal bijzonder grappig, bij vlagen zelfs vertederend.

How to Survive a Pandemic

Canvas, 21.20 uur

Toen begin 2020 de ernst van de coronaepidemie duidelijk werd, kwamen over de hele wereld wetenschappers, onderzoeksinstituten en laboratoria in actie om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. Documentairemaker David France kreeg in deze periode ongeëvenaarde toegang tot onderzoekers, overheden en farmaceutische bedrijven. In zijn unieke ooggetuigenverslag How to Survive a Pandemic laat hij zien hoe de wereld reageerde op de grootste gezondheidscrisis van de 21ste eeuw en in recordtijd met een scala aan effectieve vaccins op de proppen kwam.

Requiem van Theresienstadt

NPO 2, 22.24 uur

Op 23 juli 1944 voerden dirigent Rafael Schächter en een koor van Joodse gevangen van concentratiekamp Theresienstadt voor de laatste keer een uitvoering op van het Requiem van Guiseppe Verdi. Vandaag, precies 78 jaar later, presenteert de NOS een registratie van het concert-drama Requiem van Theresienstadt van de Amerikaanse dirigent Murry Sidlin. Onder zijn leiding brengen het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor een uitvoering van Verdi’s werk, afgewisseld met historische beelden en monologen, vertolkt door Hans Dagelet en Tine Joustra.

Looper

RTL 7, 22.35 uur

(Actie, Rian Johnson, 2012) ‘Wazig gedoe’, noemt huurmoordenaar Joe (Joseph Gordon-Levitt) de tijdreisconstructie waarmee hij zijn geld verdient. Illegaal klust hij voor schimmige figuren uit de toekomst, door mensen te liquideren die terug in de tijd worden gezonden. Perfecte moorden: onoplosbaar en lucratief voor de uitvoerder. Tot een van zijn slachtoffers (Bruce Willis) ontsnapt en regisseur Rian Johnson de plot op vermakelijke wijze langs een berg onwaarschijnlijkheden dient te laveren. De soepele wijze waarop dat gebeurt, leverde Johnson de regie op van het achtste Star Wars-deel, The Last Jedi (2017).

Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis in Looper van Rian Johnson Beeld
Joseph Gordon-Levitt en Bruce Willis in Looper van Rian Johnson

Overtijd

NPO 3, 23.43 uur

In de documentaire Overtijd vertellen drie jonge vrouwen waarom ze een ongeplande zwangerschap hebben beëindigd. In interviews vertellen Chrisey, Kiki en Eva voor welke complexe keuzen ze kwamen te staan, en over de gevoelens van schaamte, twijfel en schuld die een rol speelden in de verschillende fasen van het proces. Desondanks staan ze nog steeds alle drie achter hun beslissing. Overtijd werd geregisseerd door Tessa Louise Pope, die ruim tien jaar geleden een soortgelijke beslissing moest nemen en deze ervaring met zich zou blijven meedragen.

Crazy, Stupid, Love

Net 5, 00.00 uur

(Komedie, Glenn Ficarra en John Requa, 2011) ‘Wat een cliché’, verzucht een van de personages in Crazy, Stupid, Love wanneer hij de bons krijgt en het meteen begint te stortregenen. Het is een aardige verteltruc: de film is met die zelfspot meteen alle kritiek voor en tegelijkertijd blijft het een typische Hollywoodscène. De licht ironische toon houdt de film amusant en fris. En de sterrencast doet het goed, van Steve Carell als ingedutte gezinsvader die scheidt van zijn vrouw (Julianne Moore) tot Ryan Gosling als versierder en Emma Stone als advocaat.

Ryan Gosling en Emma Stone in Crazy, Stupid, Love van Glenn Ficarra en John Requa Beeld
Ryan Gosling en Emma Stone in Crazy, Stupid, Love van Glenn Ficarra en John Requa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden