tv- en filmtipsdonderdag 23 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit We Come As Friends

We Come As Friends (Hubert Sauper, 2014)

NPO 2, 23.45-01.30 uur

De plaats van bestemming is helder, in de onthutsende documentaire We Come As Friends: Zuid-Soedan, jongste natie ter wereld. In 2011, wanneer via een referendum wordt besloten dat Zuid-Soedan zich officieel van Soedan afsplitst, strijkt de Oostenrijkse regisseur-scenarist Hubert Sauper er neer in zijn zelfgebouwde vliegtuigje Sputnik. Hoe vergaat het de mensen in zo'n door oorlog en honger uitgeputte, op de rand van onafhankelijkheid balancerende staat, lijkt Sauper te willen weten. En is Zuid-Soedan niet een veredelde kolonie, als je ziet hoe Amerikaanse, Europese en Chinese bedrijven het land tot op de bodem leegdrinken? Vragen waarop Sauper (Darwin's Nightmare) zijn antwoorden ongetwijfeld klaar heeft, terwijl hij met zijn gammele vliegtuigje verder vliegt door Zuid-Soedan.

Van de ene locatie naar de andere voert de reis. In plaats van We Come As Friends als een overzichtelijk betoog te construeren, stort Sauper liever een duizelingwekkend mozaïek van indrukken, meningen en visies over je heen, Chinese werknemers van een olieraffinaderij geven toe dat ze geen enkel contact hebben met de lokale bevolking. Huilende mensen storten zich op het verse graf van een doodgeschoten soldaat, zelfs met baby's op hun rug. Mijnenvegers zie je, met tanks volgeladen vrachtschepen. Een oude man die 600 duizend hectare stamgrond verkwanselde door onoplettend een handtekening te zetten. Amerikaanse christelijke zendelingen die blote dorpskinderen in schoentjes en onderbroeken dwingen. 'We proberen alleen de culturele dingen te veranderen die tegen de Bijbel ingaan', zeggen ze grijnzend. Het ene gruwelbeeld wordt door het volgende aan de kant geduwd, de ene stem overschreeuwt de andere. Het effect is steeds even hallucinant als verontrustend. De film was sterker geweest als Sauper meer context had geboden en niet zo'n strak goed/kwaad-contrast had gekozen. Niettemin werkt We Come As Friends als een kolkende nachtmerrie die je dwingt te blijven kijken.

16 Blocks (Richard Donner, 2006)

RTL 7, 20.30-22.30 uur

'Het leven duurt te lang.' Dat is de eerste volledige zin die politieman Jack Mosley uitspreekt in de actiefilm 16 Blocks. Maar niet omdat er tot die tijd zo veel actie te zien was. Mosley is het uitvergrote prototype van de verlopen agent: ongeschoren, bloeddoorlopen ogen, iets te groot jasje, losse das. 'Yeah yeah', is alles wat hij tot die eerste zin mompelt tegen collega's die hem bevelen geven. En dan krijgt hij aan het einde van zijn nachtdienst ook nog de opdracht om in de ochtendspits een arrestant (Mos Def) van zijn cel naar het gerechtsgebouw zestien straten verderop te brengen waaraan de film zijn titel dankt. Het blijkt te gaan om een getuige die Mosleys naaste collega's liever dood dan levend zien. Waarna een ouderwetse formulefilm volgt, waarin verteltijd en vertelde tijd bijna samenvallen en die deels is gedraaid in de drukke straten van New York, in het bijzonder Chinatown - altijd een extra waarde in een speelfilm. De verrassing van 16 Blocks zit evenwel niet in de vele actie- en achtervolgingsscènes. Die zijn goed, maar niet opvallend en ontaarden tegen het einde van de film in een iets te fantastische afwikkeling. De verrassing is Bruce Willis, de altijd opgewekte actieheld die nu eens tegendraads is gecast als alcoholistische hinkepoot.

Re: Asyl nach Taufe

Arte, 19.40 uur

Veel moslimvluchtelingen bekeren zich tot het christendom, omdat zo de kans om in Europa te mogen blijven groter wordt. Maar het is ook een risico: als ze terug worden gestuurd, hangt er een gevangenis- of zelfs doodstraf boven hun hoofd.

Employable Me

NPO 3, 20.25 uur

Serie over mensen die ondanks hun neurologische problemen een betaalde baan proberen te vinden. De 23-jarige Ellie leidde een volstrekt normaal leven, totdat ze twee jaar geleden ineens ‘marshmallows’ begon te roepen in de supermarkt.

Celebrity Masterchef

BBC 1, 21.00 uur

Dit keer strijden beroemdheden om wie het beste kan koken. Acteur Keith Allen, tv-presentator Michelle Ackerley, oud-internationaal rugbyspeler Martin Bayfield, model Josh Cuthbert en singer-songwriter Carol Decker nemen het tegen elkaar op.

Natuurkrachten

Canvas, 21.05 uur

Serie waarin de immense natuurkrachten van onze wereld worden onderzocht. Met vragen als: waarom is water blauw? Hoe kan een vorm de zwaartekracht trotseren? Waarom maken bijen zeshoekige honingraten? En hoe is dit alles van invloed op ons leven?

Searching for Mum

BBC 2, 22.00 uur

Rebecca (38) werd geadopteerd door een stel uit Sri Lanka, woonachtig in Londen. Op haar 9de vond ze adoptiepapieren en ontdekte ze dat dit niet haar echte ouders waren. Ze wordt gevolgd tijdens de zoektocht naar haar biologische moeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden