Film- en tv-tipsDonderdag 22 april

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 22 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Lily James en Himesh Patel in Yesterday van Danny Boyle. Beeld
Lily James en Himesh Patel in Yesterday van Danny Boyle.

Zembla

NPO 1, 20.25 uur

Eind vorig jaar presenteerde minister Schouten de Bossenstrategie, waarin wordt gestreefd naar 10 procent meer bos in Nederland. Dat is ook wel nodig, want Nederland is een van de bosarmste landen van Europa, waar de laatste tien jaar meer bomen werden gekapt dan geplant. Er moeten 150 miljoen nieuwe bomen bij komen om te kunnen voldoen aan streefdoelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en de kwaliteit van lucht, bodem en water. Op papier ziet het plan er mooi uit, maar Zembla uit in de reportage van vanavond enkele bedenkingen.

Yesterday

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Danny Boyle, 2019) Jack Malik (Himesh Patel) is een liedjesschrijver met een zieltogende carrière, totdat de complete wereldbevolking door een wonderlijke gebeurtenis van het een op het andere moment niet meer weet wie The Beatles waren. Alleen Jack kent ze nog - en heeft daarmee goud in handen. Regisseur Danny Boyle (Trainspotting) sprenkelt de grootste Beatles-hits slim en respectvol door de film en heeft zo’n goed gevoel voor komische timing dat zelfs een potje googlen grappig wordt. En het scenario van Richard Curtis (Love Actually) levert fijne dialogen, precies passend bij de vriendelijke personages die nét iets gevatter zijn dan gemiddeld, en nét iets onhandiger.

#Ajouad

NPO 3, 21.40 uur

De roep om vermindering van de vleesconsumptie klinkt de laatste jaren steeds luider. Terwijl vleesvervangers meer ruimte krijgen in de supermarkt, groeit bij de consument het besef dat vlees eten ten koste gaat van het klimaat, het dierenwelzijn en de eigen gezondheid. Ajouad el Miloudi is opgegroeid in een milieu waar volop vlees werd gegeten, maar begeeft zich tegenwoordig in kringen waar vlees eten ‘not done’ is. In #Ajouad gaat hij met vleeseters in gesprek. Wat maakt het eten van een koe acceptabel, maar het eten van een hond of paard taboe?

Birds, Bees & Business

National Geographic, 22.00 uur

Vandaag is het Earth Day, en dat is voor National Geographic reden om stil te staan bij de relatie tussen onze trekvogels, zeep en de vrouwen in West-Afrika. In de documentaire Birds, Bees & Business reizen Eddy Zoëy en Lauren Lewis naar de Sahel, een plek waar vroeger veel bomen en planten groeiden en waar Nederlandse trekvogels zich ‘s winters vol konden eten. Door de vraag naar sheanoten, die worden verwerkt tot sheaboter en zo in onze handzeep belanden, wordt het gebied echter almaar kaler. In Burkina Faso wordt gewerkt aan een oplossing.

Waterworld

SBS 9, 22.20 uur

(Sciencefiction, Kevin Reynolds, 1995) Hoewel Waterworld te boek staat als een grote flop, werd het budget van 175 miljoen dollar ruimschoots terugverdiend. Bovendien is de film zeer onderhoudend. Het grootschalig opgezette spektakel speelt zich af in een sombere toekomst. De ijskappen op de polen zijn gesmolten, en de aarde staat grotendeels onder water. Her en der houden groepjes overlevenden zich staande op uit schroot opgebouwde atollen, terwijl de held van het verhaal (Kevin Costner) op zoek gaat naar het laatste stuk droog land.

Kevin Costner en Dennis Hopper in Waterworld.  Beeld
Kevin Costner en Dennis Hopper in Waterworld.

One Chance

Net 5, 22.45 uur

(Biopic, David Frankel, 2013) In 2007 won telefoonverkoper Paul Potts tot ieders verbazing de eerste editie van Britain’s Got Talent, met zijn perfecte uitvoering van Giacomo Puccini’s aria Nessun Dorma. One Chance volgt zijn levensverhaal, van gepeste zwaarlijvige sukkel tot wereldberoemd operazanger. Het underdogsentiment bleek ook aan de film te kleven: regisseur David Frankel spande na de release een rechtszaak aan tegen The Weinstein Company, die de film in de VS in honderden zalen minder uitbracht dan contractueel was vastgelegd.

James Corden in One Chance.  Beeld
James Corden in One Chance.

Movies That Matter: Journey to Utopia

NPO 2, 22.45 uur

De idealistische Noorse filmmaker Erlend Eirik Mo wil iets doen voor het klimaat. Samen met zijn vrouw en kinderen sluit hij zich aan bij Project Permatopia, een zelfvoorzienende gemeenschap in Denemarken. In Journey to Utopia doet de regisseur verslag van het avontuur. Kort nadat het gezin is gearriveerd, beginnen de twijfels. De gemeenschap kent een grote groepsdruk, weinig privacy en hun nieuwe huis moet nog worden gebouwd. De spanningen binnen het gezin lopen op en als het hele project op financieel drijfzand blijkt te staan, slaat de wanhoop toe.

Blue Note Records: Beyond the Notes

Canvas, 23.05 uur

Grote jazzvernieuwers als Miles Davis en Thelonious Monk hebben veel te danken aan Blue Note Records, het platenlabel dat in 1939 werd opgericht door twee Joods-Duitse immigranten met een passie voor jazz. Blue Note gaf de artiesten alle ruimte om te experimenteren, en die traditie wordt nog steeds levend gehouden. De documentaire Blue Notes Records: Beyond the Notes schetst zowel de geschiedenis van het label als een uniek nieuw project, waarbij gevestigde jazzgrootheden als Herbie Hancock en Wayne Shorter samenwerken met jonge muzikale talenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden