De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 21 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Wallace & Gromit Beeld .
Wallace & GromitBeeld .

Knoop Gala
NPO 1, 20.30 UUR

De zevende editie alweer van deze speciale avond, waarop muzikale talenten met een verstandelijke beperking optreden in Carré. De artiesten worden bijgestaan door onder anderen Brigitte Kaandorp, Maan en Racoon. Paul de Leeuw presenteert.

Het doet zo zeer
SBS 6, 20.30 UUR

Een jaar lang filmde Heleen van Royen het leven met haar moeder, bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Samen gaan ze naar de dokter en denken ze hardop na over de toekomst: hoe moet dit verder?

Meer tv-tips onder de trailer.

Absolutely Champers
BBC 2, 22.00 UUR

Absolutely Fabulous-actrices Joanna Lumley en Jennifer Saunders reizen af naar Champagne om alles te weten te komen over hun favoriete bubbeltjeswijn. Tussen het plukken en proeven door memoreren ze hun tijd bij Ab Fab.

The First Monday in May
NPO 2, 23.00 UUR

Rihanna, Kim en Kanye, George Clooney: iedereen is erbij op het jaarlijkse modegala van het Metropolitan Museum of Art in New York. Aan Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour de schone taak al dat moois in goede banen te leiden.

Doctor Prince and mister Jackson
Canvas, 23.10 UUR

Een dubbelportret van Michael Jackson en Prince. Beiden werden ze geboren in 1958 en speelden ze in de jaren tachtig op de toppen van hun kunnen. Beiden maakten eind jaren nul een comeback, met wisselend succes.

Looking for Fred Astaire
BBC 2, 23.45 UUR

Oud-prima ballerina Darcey Bussell duikt in het leven van Hollywooddanser Fred Astaire. Ze bezoekt zijn geboortestad Omaha en laat zien wie de drie vrouwen waren die Astaire maakten tot wie hij was: zijn moeder, zus en echtgenote.

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Nick Park en Steve Box, 2005)
BBC 1, 16.35-17.50 uur

De weinig snuggere uitvinder Wallace en zijn belezen hond Gromit schitterden tot aan hun speelfilmdebuut in drie korte films: A Grand Day Out (1989), The Wrong Trousers (1993) en A Close Shave (1995), waarvan de laatste twee met een Oscar werden bekroond. Met zijn mooie klei-animatie en doortimmerde, komische scripts creëerde geestelijk vader Nick Park onder de vlag van de Britse Aardman-animatiestudio twee even onwaarschijnlijke als onweerstaanbare helden. Een speelfilmdebuut kon zodoende niet uitblijven. Dat werd het al even vermakelijke Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, waarin Wallace onder meer de Bun-Vac 6000 bedenkt, een apparaat dat zomaar honderd konijnen kan opzuigen. Handig, in een stadje dat lijdt aan een konijnenplaag, terwijl de jaarlijkse groentewedstrijd nadert.

Park en co-regisseur Steve Box maakten een komedie van het zeldzame soort dat werkelijk geschikt is voor alle leeftijden. Het prettig onzinnige verhaal - Wallace en Gromit jagen op een vraatzuchtig reuzenkonijn - dient als kapstok voor een reeks fraaie visuele vondsten. De taalgrapjes, van spits tot flauw, gingen verloren in de Nederlandse nasynchronisatie, maar zijn vanmiddag bij de BBC in volle glorie te horen, door middel van amusant stemmenwerk van onder anderen Helena Bonham Carter en Ralph Fiennes. Maar de echte ster blijft de hond Gromit. Een frons is genoeg om achter zijn ogen een wereld aan kopzorgen te vermoeden.

Drie jaar later zouden Park en zijn animatoren hun gekleide duo nog eens laten terugkeren, wederom in een korte film, met A Matter of Loaf and Death. Momenteel legt Park de laatste hand aan zijn grotbewonersanimatiefilm Early Man, die in februari in de Nederlandse bioscopen wordt verwacht. Daarna wacht mogelijk meer Wallace & Gromit.

Meer tv-tips onder de trailer.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984)
BBC 1, 14.45-16.35 uur

Drie jaar na het weergaloos succesvolle Raiders of the Lost Ark haalde Steven Spielberg, die ondertussen even E.T. the Extra-Terrestrial maakte, zijn superheld Indiana Jones weer van stal. Dit keer moet de vechtbekwame archeoloog anno 1935 op zoek naar de verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp. Die blijken te zijn ondergebracht bij een nare sekte in de Tempel van Verdoemenis, alwaar gezelligheid geen hoogtij viert. Bijkomend doel is de vondst van een dure edelsteen. Wreder en minder geestig dan zijn voorganger, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt. Nog altijd redt Dr. Jones zich met droge humor uit benarde situaties en de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes mag zelfs klassiek worden genoemd.

Meer tv-tips onder de trailer.

Notting Hill (Roger Michell, 1999)
Net 5, 20.30-23.10 uur

Wat zouden je vrienden opkijken als je nieuwe geliefde een wereldberoemde filmster was! Met deze wat naïeve droom als uitgangspunt gingen de Engelse makers van de succesvolle komedie Four Weddings and a Funeral aan de slag. Notting Hill moest net zo romantisch, grappig en geruststellend worden, dus mocht Hugh Grant weer de charmante sul spelen die maar geen vriendin kan krijgen. Julia Roberts is de filmster die hij ontmoet als ze zijn boekwinkeltje bezoekt. 'Ik woon in Notting Hill, jij in Beverly Hills. De hele wereld weet wie jij bent, mijn moeder heeft moeite om mijn naam te onthouden.' Hoewel de droomrelatie niet zonder slag of stoot tot stand komt, blijft er uiteindelijk niet veel te wensen over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden