Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 2 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Nick Robinson in Love, Simon. Beeld TMDB
Nick Robinson in Love, Simon.Beeld TMDB

Love, Simon

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Greg Berlanti, 2018) Scholier Simon (Nick Robinson) is verliefd. De vraag is alleen op wie. Onder een pseudoniem mailt hij met ene Blue, een anonieme schoolgenoot. Al snel merkt hij dat hij de schoolgangen afspeurt: wie zou het zijn, de persoon met wie hij à la You’ve Got Mail steeds intiemere gedachten deelt? Eén ding weet Simon wel zeker: Blue is een jongen. Dit maakte Love, Simon, gebaseerd op een boek van Becky Albertalli, destijds tot de eerste grote tienerfilm met een homoseksuele hoofdrol. Het omdraaien van het geijkte perspectief, het ontkrachten van stereotypen: Love, Simon neemt het serieus en speelt er slim mee, maar blijft in de eerste plaats een hartverwarmend coming-of-ageverhaal.

The Dark Knight

Veronica, 20.30 uur

(Christopher Nolan, 2008) Uiterst grimmig superheldenmeesterwerk, waarin extreem geweld de boventoon voert. Nolans tweede en beste Batmanfilm dankt zijn status bovenal aan de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Alle eerdere Joker-vertolkingen verbleken bij wat Heath Ledger ten beste geeft. De vlak na de opnamen overleden acteur is een onpeilbare, amorele schurk die alleen maar chaos wil creëren. Daarbij lispelt hij, likt hij nerveus langs zijn beschadigde mondhoeken, trekt hij als een gebochelde zijn schouders in en laat hij op onverwachte momenten een akelige kakellach horen.

Heath Ledger in The Dark Knight. Beeld
Heath Ledger in The Dark Knight.

Zembla

NPO 2, 20.40 uur

Terwijl veel modezaken uit de winkelstraat zijn verdwenen, kopen we meer kleding dan ooit. Onlinemodegiganten verschepen enorme volumes aan kleding – goedkoop gemaakt in Azië, gratis aan huis bezorgd en gemakkelijk weer terug te sturen. De twee jaarlijkse modeseizoenen hebben plaatsgemaakt voor een stroom van nieuwe trends en stijlen waarmee modewinkels hun klanten bombarderen via apps, social media en onlinereclames. Zembla onderzoekt vanavond de verleidingstrucs van de fastfashionindustrie, een van de grootste milieuvervuilers van deze tijd.

Ik durf het bijna niet te vragen

NPO 3, 21.50 uur

Gebruiken alle bodybuilders anabolen om zulke opgepompte spieren te krijgen? Hangen ze de hele dag alleen maar in de gewichten? En eten ze niets ander dan rauwe eieren, kip en supplementen? Hardnekkige misverstanden en taboes worden uit de weg geruimd in Ik durf het bijna niet te vragen, waarin dit keer bodybuilders brutale vragen van een eerlijk antwoord voorzien. Voor de 50-jarige Esther is bodybuilding erg belangrijk – te belangrijk, vinden haar kinderen. Julia vertelt hoe ze haar eetstoornissen overwon door fanatiek te gaan trainen.

Greta Thunberg: A Year to Change the World

NPO 2, 22.35 uur

De jonge klimaatactivist Greta Thunberg nam een verlofjaar van school om op verschillende plaatsen ter wereld met eigen ogen de gevolgen van klimaatverandering te zien. In de driedelige documentaire A Year to Change the World reist ze door Noord-Amerika en Europa, waar ze op conferenties spreekt, klimaatstakingen bezoekt en David Attenborough ontmoet. Ze legt uit hoe klimaatverandering leidt tot slinkende gletsjers, overstromingen en verlies van bos, en maakt een avontuurlijke bootreis over de Atlantische Oceaan om een VN-conferentie bij te wonen.

Saturday Night Fever: The Ultimate Disco Movie

Canvas, 22.50 uur

Veertig jaar na de première van Saturday Night Fever legt Bruno Tonioli uit wat de blijvende impact is van deze discofilm. Choreograaf Tonioli werd bekend dankzij de talentenshow Strictly Come Dancing en maakte de discorage mee in het New York van de jaren zeventig. Samen met de regisseur en acteurs neemt hij in Saturday Night Fever: The Ultimate Disco Movie een duik in het maken van de film, een lowbudgetproductie die geheel onverwacht uitgroeide tot een megahit. Hoofdrolspeler John Travolta noemt de film het fundament van zijn carrière.

V for Vendetta

Veronica, 23.35 uur

(Sciencefiction, James McTeigue, 2006) Door de gezusters Wachowski geschreven parabel waarin de maatschappijkritiek het herhaaldelijk aflegt tegen de gelikte vormgeving. In een Britse toekomstmaatschappij heeft een militaristische dictator de alleenheerschappij in handen door de bevolking voortdurend bang te maken voor terrorisme. Hoofdpersonage Evey (Natalie Portman) komt in contact met de enige man die deze strategie doorziet, de gemaskerde rebel V (Hugo Weaving). Wanneer Evey wekenlang is vastgehouden, maakt ze de daarvoor verantwoordelijke man twee verwijten:‘Je hebt mijn haar afgeknipt’ en ‘Je hebt me gemarteld’. In die volgorde.

Natalie Portman in V for Vendetta. Beeld
Natalie Portman in V for Vendetta.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden