Tv-tips2 augustus 2018

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 2 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Still uit Im Keller. Beeld
Still uit Im Keller.

Natural world

BBC 2, 20.00 uur

Hoe overleven de allerkleinste dieren ter wereld? In documentaire Nature’s miniature miracles zoomen de camera’s in op de paringsdans van de pauwspin in Australië. Ook leren we hoe de Braziliaanse chatogekko het water weet te weerstaan.

Employable me

NPO 3, 20.20 uur

Drieluik over Britten die door een ingrijpende gebeurtenis in hun leven moeilijk aan een baan komen. Paul (52) kreeg op latere leeftijd een ernstige vorm van Gilles de la Tourette. Brett (34) heeft een vorm van autisme die ook voordelen heeft.

Forces of nature

Canvas, 21.05 uur

Professor Brian Cox onderzoekt natuurkrachten, te beginnen met de zwaartekracht. Cox gaat naar de Spaanse stad Tarragona, waar menselijke torens worden gebouwd. In Nepal vraagt hij zich af waarom bijen zeshoekige honingraten maken.

Hollandse zaken

NPO 2, 21.15 uur

In ‘Leg neer die smartphone!’ leidt Cees Grimbergen een debat over de gevaren van continu op je smartphone kijken. Whatsappende bestuurders veroorzaken verkeersongelukken en voor steeds meer mensen ligt een burn-out op de loer.

De S.P.E.L.-Show

NPO 1, 21.30 uur

Nieuwe taalquiz met Astrid Joosten, waarin drie BN’ers het opnemen tegen een panel van 26 Nederlanders, die het ‘alfabet’ vormen. Met in de eerste aflevering mode-ontwerper Olcay Gulsen, schrijver Arthur Japin en presentator Loretta Schrijver.

A Guide to Recognizing Your Saints (Dito Montiel, 2006)

Viceland, 22.00-00.00 uur

Montiel verfilmde zijn eigen min of meer autobiografische roman over zijn jeugd in de New Yorkse achterstandswijk Astoria, en dat pakt goed uit. Als verslag van zijn leven is die roman onbetrouwbaar en voor de film geldt hetzelfde. Niet elke getoonde tragedie is echt gebeurd. Bovendien noemde Montiel het hoofdpersonage naar eigen zeggen vooral uit gemakzucht naar zichzelf en is de treurig terugkijkende, uitgebluste auteur hoofdzakelijk een creatie van vertolker Downey jr. Montiels hart ligt duidelijk bij de flashbacks, die net zo kolken van onrust als Dito’s jeugd. Het is een hete zomer en de jongen vindt nauwelijks een balans tussen rondhangen, heibel trappen, nieuwe vrienden maken, klusjes doen en verliefd zijn. Een emotionele chaos die scènes soms als flipperballen voor- en achteruit doet schieten, naar beelden die eigenlijk pas later komen en zinnen die de personages alleen maar denken en niet uitspreken.

Cinema paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988)

Canvas, 22.05-00.05 uur

De personages van de Franse acteur Philippe Noiret, die zijn spottende blik in meer dan honderd producties liet zien, hebben vrijwel altijd iets afwijkends. Een buitenbeentje was Noiret ook in de Italiaanse films waarin hij verscheen, zoals in deze filmhuisklassieker, als operateur in een Siciliaanse dorpsbioscoop. Cinema paradiso is een lieve, nostalgische productie, waarin Alfredo (Noiret) vriendschap sluit met frequente bezoeker Salvatore (met het verstrijken van de jaren gespeeld door Salvatore Cascio, Marco Leonardi en Jacques Perrin), die zich al vroeg door de magie van de cinema laat betoveren. Salvatore groeit uit tot een beroemd regisseur, die terugkeert naar zijn jeugddorp om Alfredo’s begrafenis bij te wonen. Vervolgens ontvouwt hun geschiedenis zich in bitterzoete, door Ennio Morricone van muziek voorziene flashbacks. Bekroond met de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film en de speciale juryprijs van het filmfestival van Cannes.

Im Keller (Ulrich Seidl, 2014)

NPO 2, 23.30-00.50 uur

Tegen de tijd dat u in Im Keller een jongen in een souterrain op zijn drumstel ziet raggen, of een man braafjes met zijn modeltreintjes ziet spelen, gelooft u allang niet meer dat de meeste Oostenrijkers zo normaal met hun kelders omgaan. Opgesloten kinderen heeft regisseur Ulrich Seidl niet gevonden, in het land van Wolfgang Priklopil en Josef Fritzl. Maar hij voert zijn publiek wel naar een kelder die als schietbaan is ingericht en waar racistische oude mannetjes zich op een naderende burgeroorlog lijken voor te bereiden. Of naar ingewikkelde sm-stellages en ondergrondse exhibitionistische escapades.

En naar het met nazistische souvenirs volgestouwde hol waar meneer Ox en zijn kompanen meestal vertoeven. ‘Dit is de gezelligste kamer van het huis’, zegt Ox trots, met op de achtergrond het Hitlerportret dat hem als huwelijkscadeau is geschonken. Tamelijk morsig, wat hier voor Seidls vertrouwd voyeuristische camera wordt geëtaleerd; de film betekende voor enkele nazi-keldergasten dan ook het einde van hun (gemeente)politieke carrière. Seidl (Hundstage, Import/Export, Paradies: Liebe) gooit er nog een schepje bovenop met fictieve, maar zeer documentair ogende scènes waarin een verward overkomende dame kletst en knuffelt met haar tientallen, levensechte babypoppen. Zo wissen Seidl en co-scenarist Veronika Franz virtuoos de grens tussen fictie en documentaire, tussen het betamelijke en het onbehoorlijke. Dat resulteert in een verontrustende, soms vertederende en vaak zwart-komische ondergrondse excursie, die helaas het niveau van een freakshow niet helemaal ontstijgt.

Francine Houben

NPO 2, 22.45 uur

In het slotdeel van de documentairereeks over architect Francine Houben is ze in Taiwan, waar ze werkt aan de grootste klus uit haar carrière. In de havenstad Kaohsiung verrijst het grootste culturele centrum van Azië. Komt het op tijd af?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden