Tv-tips 19 juni 2018

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 19 juli 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sarah Polley in Stories We Tell.

Stories We Tell (Sarah Polley, 2012)

NPO 2, 23.25-01.10 uur

Stories We Tell is zo’n film waarover je beter nog niets kunt weten als je hem gaat kijken, een verhaal vol dubbele bodems. Sarah Polley, de Canadese actrice die met Away from Her (2006) en Take This Waltz (2011) al bewees een begenadigd regisseur te zijn, begint haar briljante eerste documentaire tamelijk overzichtelijk.

Een aantal personen – onder wie Polleys broers, zussen en vader – komt uitgebreid aan het woord over haar moeder Diane, die er blijkbaar al een tijdje niet meer is en door iedereen wordt herinnerd als een hartelijke spring-in-’t-veld. Een magneet van een mens, altijd lachend, dansend, gekke bekken trekkend of wiebelend. Dat is ook te zien in de op super-8 gedraaide familiefilmpjes waarmee de interviews zijn doorspekt. Een tikkeltje vreemd is het wel dat Polley haar vader in een geluidsstudio plant en hem daar een paginalange e-mail laat voorlezen die hij nog niet zo lang geleden aan haar heeft geschreven. ‘Ik vind dit niet leuk’, zegt hij quasi-grappend. ‘Het wordt nog erger’, is haar antwoord van achter de mengpanelen. ‘Het is niet echt een documentaire. Eerder een ondervraging.’ Die ondervraging bestaat eruit dat Polley alle betrokkenen afwisselend ‘het hele verhaal’ laat vertellen, ‘van begin tot eind’. Wat dat verhaal is en welke rol ze er zelf in speelt, blijft in het ongewisse tot Polley het moment van onthulling rijp acht. Stories We Tell is een meesterlijk gecomponeerde film, niet in de laatste plaats wat timing betreft. Het knappe is dat op die manier een spannende vermenging van feiten, verhalen en herinneringen ontstaat, een film die met zijn kijk op de ongrijpbare werking van het geheugen perfect aansluit bij Polleys vorige films. Stories We Tell is echter bovenal de ontroerende zoektocht van een filmmaker naar haar gezin; een zeer persoonlijk en intiem verhaal, maar geen seconde te particulier.

Ondersteboven

NPO 2, 18.10 uur

In de jaren zestig komt er een einde aan kunst met een grote, elitaire K. Kunstenaars als Wim T. Schippers breken met de heersende normen en bepalen zelf wat kunst is. Het leeggieten van een flesje ­limonade in de zee, bijvoorbeeld.

Terzake docu

Canvas, 20.30 uur

Documentaire over de wrede handel in orang-oetanbaby’s. In de wildernis van Indonesië worden zij uit hun nest geroofd, puur omdat het ­hebben van zo’n babyaapje door sommigen wordt gezien als het ­ultieme statussymbool.  

Employable Me

NPO 3, 20.45 uur

Andy was een geslaagde zakenman, tot hij door een operatie een ­ beroerte kreeg. Ryan heeft Gilles de la Tourette. Sinds hij zijn werk verloor door een heftige aanval, is zijn ziekte verergerd. De mannen krijgen steun bij het zoeken naar werk. 

A Hard Day’s Night (Richard Lester, 1964)

Canvas, 21.05-22.50 uur

Geslaagde komedie waarin 36 uur uit het leven van The Beatles wordt getoond, op het hoogtepunt van de Beatles-manie. Achtervolgd door gillende meisjes vertrekken de FabFour voor een optreden naar een televiestudio. ‘Heeft succes jullie leven veranderd?’ ‘Ja.’ De beroemde scène waarin de jongens over een veldje dollen, filmde de gelauwerde cameraman Gilbert Taylor op dubbele snelheid om de halflege accu van zijn camera te sparen. Typisch Taylor, die via praktische oplossingen altijd weer tot de prachtigste resultaten kwam.

The Machinist (Brad Anderson, 2004)

Viceland, 22.00-23.50 uur

Hoofdrolspeler Christian Bale viel voor The Machinist bijna 30 kilo af. ‘Als je nog iets dunner was, zou je niet bestaan’, zegt Stevie, de prostituee die machinebankwerker Trevor Reznik elke avond bezoekt in diens duistere appartement. Geplaagd door geheugenstoornissen zwerft Reznik rond, om zichzelf tijdens zijn slapeloze nachten steeds opnieuw in het café van het plaatselijke vliegveld aan te treffen. ‘Als je nog iets dunner was, zou je niet bestaan’, zegt ook Maria, de serveerster die hem daar zijn koffie inschenkt. Dat is de eerste van de vele déjà-vu-effecten, beeldrijmen en herhalingen waaruit de wereld van The Machinist bestaat, maar het zijn de details van Bales fysieke verschijning – net een rondwarende geest – die de film uittillen boven het niveau van een puzzel.

Die Kykladen – die Schönen des Südens

 ZDF, 22.15 uur

Natuurdocumentaire over de vulkanische eilanden in de Egeïsche zee. Folegandros, Mykonos en Santorini zijn populair bij zowel mensen die van rust als van feesten houden. Zijn die twee werelden wel met elkaar te verenigen?

Francine Houben: een Hollandse architect met wereldsucces

NPO 2, 22.40 uur

In de tweede aflevering van deze vierdelige documentaireserie over het wereldwijde succes van de ­Nederlandse architect Francine Houben, wordt haar team gevolgd bij de ­uitvoering van een miljoenen­opdracht in het Amerikaanse Boston. 

Reginald D. Hunter’s Songs of the Border

BBC 2, 01.15 uur

Reginald D. Hunter maakt een reis van 3.000 kilometer langs de grens van de Verenigde Staten en Mexico en onderzoekt hoe de romantiek en de realiteit van twee botsende ­werelden samenkomen in de muziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden