Film- en tv-tipsDonderdag 18 maart

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 18 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Clint Eastwood in Dirty Harry. Beeld Getty
Clint Eastwood in Dirty Harry.Beeld Getty

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

(Reportage) Op 6 januari wist een meute Trump-aanhangers zich een weg te verschaffen tot het Capitool in Washington D.C. De verontrustende beelden gingen de hele wereld over en stemden tot nadenken: kan zoiets ook in Nederland gebeuren? Zembla probeert die vraag te beantwoorden en maakt aan de hand van getuigenissen van betrokkenen een reconstructie van de gebeurtenissen van begin dit jaar. Welke rol speelden vier jaar van verdachtmakingen, beschuldigingen en retoriek van president Trump, en waarom zijn zijn aanhangers zo boos op de gevestigde politieke orde?

Sweet Home Alabama

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Andy Tennant, 2002) Reese Witherspoon levert sterk spel in deze aardige romantische komedie over een omhooggevallen New Yorkse modeontwerper. Voordat ze kan trouwen met haar gedroomde echtgenoot, burgemeesterszoon Patrick Dempsey, moet ze eerst scheiden van haar man (Josh Lucas) in Alabama, waar haar wortels liggen. Een reis naar het verleden volgt, oude gevoelens borrelen naar boven en het wordt duidelijk dat het mooie leven in New York ook zo zijn mindere kanten heeft. Schaamteloze stereotypen vormen de basis van deze komedie over de botsing van culturen.

Reese Witherspoon in Sweet Home Alabama. Beeld
Reese Witherspoon in Sweet Home Alabama.

Tygo in de jeugdcriminaliteit

NPO 3, 21.00 uur

(Documentaire) Voor het eerst in lange tijd neemt de jeugdcriminaliteit in Nederland weer toe. Ook het recidivepercentage onder jongeren is hoog: bijna 40 procent. In een nieuwe, vierdelige serie onderzoekt Tygo Gernandt hoe jongeren in de criminaliteit belanden en wat er nodig is om hen weer op het rechte pad te brengen. In Tygo in de jeugdcriminaliteit volgt hij jonge en schijnbaar onverbeterlijke criminelen, die keer op keer in aanraking komen met justitie. Gernandt spreekt met jeugdige drugsdealers en geweldplegers, familieleden en hulpverleners.

Bait

NPO 3, 21.45 uur

(Documentaire) Phishing is het online vissen naar andermans inloggegevens. Het is een vorm van internetoplichting die vroeger vaak makkelijk te herkennen was, doordat de daders gebruikmaakten van nepmails vol taal- en spelfouten. Tegenwoordig gaan de criminelen geraffineerder te werk en moeten zelfs doorgewinterde internetgebruikers twee keer kijken om te zien dat er iets niet in de haak is. In Bait onderzoekt Anthony van der Meer welke phishingtrucs oplichters zoal hanteren. Vervolgens gaat hij met zijn team aan de slag om ze een koekje van eigen deeg te geven.

The Secret Science of Sewage

BBC 2, 22.00 uur

(Documentaire) Ons rioolwater is veel meer dan alleen afval. The Secret Science of Sewage laat zien hoe rioolwater kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, medische toepassingen en de winning van energie en grondstoffen. George McGavin en Zoe Laughlin bezoeken een van de grootste rioolzuiveringsinstallaties van het Verenigd Koninkrijk, waar ze elke stap van zuiveringsproces gadeslaan. Ze speuren in rioolwater naar organismen met heilzame eigenschappen en ontdekken hoe je van plas elektriciteit kunt maken en zelfs een auto op poep kunt laten rijden.

De onfatsoenlijken

NPO 2, 22.35 uur

(Documentaire) In elke aflevering geeft de documentaireserie De onfatsoenlijken, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Antonissen, het woord aan Europeanen die boos zijn op het establishment. Vandaag is het thema migratie. Op de vlucht voor het groeiende antisemitisme vluchtte de Joodse Vera op jonge leeftijd van Oezbekistan naar Duitsland. Inmiddels voelt ze zich ook daar niet meer veilig. Vrachtwagenchauffeur Geri rijdt regelmatig naar Engeland. In Calais worden hij en zijn collega’s geconfronteerd met migranten die illegaal de oversteek proberen te maken.

Dirty Harry

SBS 9, 22.45 uur

(Actie, Don Siegel, 1971) Lekker foute recht-in-eigen-hand-actieklassieker met Clint Eastwood als politieagent ‘Dirty’ Harry Callahan, een zwijgende, norse wraakengel die geen middel onbenut laat in zijn strijd tegen het tuig. In de eerste van vijf Dirty Harry-films bindt hij de strijd aan met een psychopathische moordenaar die San Francisco in zijn greep houdt. Toen de plot bekend werd van Eastwoods drama Gran Torino (2008), waarin de acteur een soort gepensioneerde Harry vertolkt, hoopten fans dat het om deel 6 van de politieserie ging. Dat sprak Eastwood tegen. ‘Over sommige zaken moet je realistisch zijn’, zei hij destijds. ‘Dirty Harry zou op mijn leeftijd niet meer voor de politie werken.’

Io e te

WDR, 23.30 uur

(Drama, Bernardo Bertolucci, 2012) De 14-jarige Lorenzo verschanst zich stiekem in de kelder van zijn huis, terwijl iedereen denkt dat hij op schoolreis is. Uit verzet, een rebels besef van macht of eigengereidheid? Je kunt het allemaal aflezen aan het markante, puisterige hoofd van debutant Jacopo Olmo Antinori. De aan een rolstoel gekluisterde meesterregisseur Bertolucci maakte met Io e te, naar de gelijknamige bestseller van Niccolò Ammaniti, zijn eerste film sinds elf jaar – en meteen ook zijn allerlaatste. Een intieme, in opvallend warme tinten geschoten vertelling over eenzaamheid werd het.

Tea Falco en Jacopo Antinori in Io e te. Beeld Severine Brigeot
Tea Falco en Jacopo Antinori in Io e te.Beeld Severine Brigeot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden