Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 16 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Sean Connery in Dr. No. Beeld
Sean Connery in Dr. No.

Séraphine

Arte, 13.45 uur

(Drama, Martin Provost, 2008) Ontroerende biopic met een steengoede hoofdrol van Yolande Moreau. Zij vertolkt Séraphine Louis (1864-1942), de getroebleerde naïeve schilder/schoonmaker die ontdekt wordt door de Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde (een mooie rol van Ulrich Tukur). Het verhaal wordt breed uitgemeten. Provost is, op een heel Franse manier, niet bang voor het kleine gebaar maar dat hindert in dit geval niet. Het meeslepende, overtuigende Séraphine werd bekroond met zeven Césars, de Franse Oscars, waaronder die voor Beste film, Beste regie, Beste hoofdrolspeelster en Beste camerawerk.

Yolande Moreau in Séraphine. Beeld ..
Yolande Moreau in Séraphine.Beeld ..

The Devil Wears Prada

Net 5, 20.30 uur

(David Frankel, 2006) Anne Hathaway als stagiaire in de modewereld, in een fictieve schets van het leven op de burelen van de Amerikaanse editie van modeblad Vogue. Meryl Streep speelt de bitse, op de legendarische Anna Wintour geënte hoofdredacteur, Hathaway is haar ondergeschikte. De film heeft iets ongemakkelijks, al was het maar omdat Hathaways personage – door wier ogen we min of meer het verhaal volgen – de film niet de zo benodigde snedige toon weet te geven. Maar Streep weet van arrogantie een attractie te maken.

Anne Hathaway in The Devil wears Prada. Beeld
Anne Hathaway in The Devil wears Prada.

Zembla

NPO 2, 20.30 uur

Voor seksuele roofdieren is Tinder een biotoop vol potentiële prooien. Het zoeken naar slachtoffers is dankzij de datingapp makkelijker dan ooit, en na een ontmoeting kan een dader weer in de anonimiteit verdwijnen door slachtoffers te ‘ontmatchen’, blokkeren of een nieuw profiel aan te maken. Zembla onderzoekt vanavond het verontrustende patroon van aanrandingen en verkrachtingen dat door de app mogelijk wordt gemaakt, geïllustreerd door persoonlijke verhalen van slachtoffers met schrijnende ervaringen. Wat doet Tinder om dit misbruik tegen te gaan?

Dr. No

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Terence Young, 1962) Zijn naam is Bond. James Bond. De zelfverzekerde charme waarmee 007 zich in deze eerste Bondfilm introduceert, groeide uit tot een iconische oneliner. In Dr. No horen we hem voor het eerst in een Londens casino tijdens een potje baccarat. Het is niet de enige reden om te kijken naar Dr. No, waarin 007 naar Jamaica reist om de verdwijning van een collega te onderzoeken. Onmiddellijk zijn alle ingrediënten voorhanden die het personage en zijn films zo onweerstaanbaar maken: de actie, de niet al te correcte humor, mooie locaties en technische snufjes. Met Sean Connery als de eerste Bond en Ursula Andress die uit de zee oprijst.

Propaganda

NPO 2, 21.00 uur

In de uitzending van vanavond factchecken de verslaggevers van Propaganda weer twee recente nieuwsitems. Omdat de wachttijden voor een rijexamen bij het CBS groeiden en groeiden, werd Alexander Pechtold twee jaar geleden aangesteld om dit probleem op te lossen. Dat dit nog niet is gebeurd zou door de coronacrisis komen, maar is dat wel zo? Verder gaat Propaganda in de uitzending op bezoek bij auteur Piet Emmer, om de uitspraken te checken waarmee de historicus met emeritaat in een boek en opiniestukken het Nederlandse slavernijverleden relativeerde.

Ik durf het bijna niet te vragen

NPO 3, 21.40 uur

Non-binaire mensen voelen zich man noch vrouw. Op zich is dat niets nieuws, maar de laatste tijd komt het vaker voor dat mensen zich openlijk als non-binair identificeren en aangeven dat ze niet met ‘hij’ of ‘zij’ willen worden aangesproken, maar met ‘hen’. In hun omgeving leidt dat nogal eens tot onbegrip, ongemak of zelfs regelrechte afkeuring. In Ik durf het bijna niet te vragen beantwoorden non-binaire mensen brutale vragen over geaardheid, sekse en gender, en vertellen ze waarom ze het belangrijk vinden om te worden gezien voor wie ze zijn.

Stand van Nederland

NPO 2, 22.10 uur

Tijdens de coronacrisis kozen veel mensen uit veiligheidsoverwegingen voor thuisbezorging van hun boodschappen. Nu de maatschappij weer open gaat, blijven ze dat doen: gemak dient de mens. Sneller nog dan de bezorgservice van de supermarkt zijn de flitskoeriers, die vaak al binnen tien minuten de boodschappen voor de deur zetten. In Stand van Nederland onderzoekt Raquel Schilder wie de veelal buitenlandse spelers op deze markt zijn, wat hun doelgroep is en wat de opmars van de flitskoerier betekent voor traditionele winkels en bezorgdiensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden