TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 15 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Brad Pitt (links) en George Clooney in Ocean’s Thirteen. Beeld
Brad Pitt (links) en George Clooney in Ocean’s Thirteen.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Eind jaren tachtig kondigde president George H.W. Bush maatregelen aan om de opwarming van de aarde te stoppen. Hij beloofde een grote klimaatconferentie in het eerste jaar van zijn presidentschap. Die is er echter niet gekomen, en ook Amerikaanse maatregelen bleven uit. Dertig jaar later kampt het land met grootschalige bosbranden, die aan de klimaatverandering worden toegeschreven. Waarom lijkt de Amerikaanse politiek blind voor het probleem? Zembla presenteert vanavond een Deens onderzoek dat de schuld legt bij de lobby van klimaatontkenners.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Ooit betekende ‘thee’ in Nederland een doosje vol zakjes met Engelse melange. Inmiddels neemt de thee in de supermarkt een hele wand in beslag. Naast thee met allerhande smaken en smaakjes zijn er ook theesoorten met een belofte. Thee om te kunnen ontspannen, thee om beter te slapen, detoxthee en thee voor een betere stoelgang bijvoorbeeld. Keuringsdienst van waarde is er sceptisch over. Wie verzint deze theetoepassingen en waar is het bewijs dat het echt effectief is? En als thee werkelijk een medicijn is, hoe zit het dan met dosering en bijwerkingen?

Ocean’s Thirteen

Net 5, 20.30 uur

(Misdaad, Steven Soderbergh, 2007) De pakken van Brad Pitt vallen precies op hun plek. Het op maat gesneden zomerkostuum dat hij als Rusty Ryan draagt in de eerste scène van Ocean’s Thirteen staat jaloersmakend goed. De film leent zich uitstekend voor het monsteren van de kleding, de schoenen en de reistasjes van de hoofdrolspelers. Dit tweede vervolg op Soderberghs remake van de jaren zestig-klassieker Ocean’s Eleven behoort tot de categorie films waarin het verhaal er amper toedoet. Er wordt veel bekokstoofd door de helden (ook George Clooney is weer van de partij, Al Pacino speelt de schurk), maar de film is vooral een zeer plezierige, verleidelijke stijloefening.

Code rood

NPO 3, 20.55 uur

Met de seizoenen als thema schetst de vierdelige documentaireserie Code rood de klimaatcrisis. Lange tijd verkeerden politici en beleidsmakers in de waan dat klimaatverandering kon worden bezworen met regels, doelstellingen en plannen, maar inmiddels wordt duidelijk dat een crisis onafwendbaar is. In Code rood leggen wetenschappers uit wat er momenteel met het klimaat aan de hand is en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Ook voorspellen ze wat de merkbare gevolgen zullen zijn in de komende vijf jaar en hoe dit ons dagelijks leven zal beïnvloeden.

La tendresse

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Marion Hänsel, 2013) Daar zitten Lise en Frans, vijftien jaar na hun scheiding, samen op de rand van het bed in een hotel waar nog maar één kamer beschikbaar was. Met elkaar opgescheept wanneer hun zoon na een ski-ongeluk in de Franse Alpen in het ziekenhuis belandt. Het ongemak van deze scène, ergens halverwege La Tendresse, spreekt volledig voor zich en wordt ook niet verder aangedikt of uitgesmeerd. Met fluweelzachte hand schetst regisseur Hänsel alledaags menselijk geklungel, zachtjes bijtend als een tekening van Peter van Straaten. Nederlands ondertiteld.

Marilyne Canto en Olivier Gourmet in La tendresse. Beeld
Marilyne Canto en Olivier Gourmet in La tendresse.

The Trump Show

BBC 2, 22.00 uur

In een driedelige documentaireserie geven belangrijke functionarissen uit het Witte Huis een blik achter de schermen van het opmerkelijke presidentschap van Donald Trump. De eerste aflevering van The Trump Show behandelt Trumps verkiezingszege en de eerste achttien maanden van zijn regeerperiode. Het land had duidelijk moeite om te wennen aan de stijl van de voormalige zakenman en tv-ster. Met bijdragen van onder meer raadsman Steve Bannon, directeur communicatie Anthony Scaramucci, perswoordvoerder Sean Spicer en assistent Omarosa Manigault Newman.

After the Sunset

Net 5, 23.00 uur

(Komedie, Brett Ratner, 2004) In Hitchcocks To Catch a Thief (1955) speelt Cary Grant een juwelendief in ruste aan de Franse Rivièra, wiens rentenieren verstoord wordt als een copycat opduikt. Het is een lichtvoetige thriller met veel ruimte voor romantiek, en Grace Kelly als Grants object van begeerte. Typische Hitchcock-elementen, van het ‘wrong man’-motief tot het kat-en-muisspel, maar aangenaam dankzij de zonnige setting. Jaren later werd het allemaal nog eens geestig en losjes overgedaan in After the Sunset. Dit keer is Pierce Brosnan de hardnekkige meesterdief; Salma Hayek vertolkt de vrouw die hem op een tropisch eiland van zijn pensioen wil laten genieten.

Pierce Brosnan in After the Sunset. Beeld
Pierce Brosnan in After the Sunset.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden