Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 15 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Sakura Andô, Miyu Sasaki en Lily Franky in Shoplifters van Hirokazu Kore-eda. Beeld
Sakura Andô, Miyu Sasaki en Lily Franky in Shoplifters van Hirokazu Kore-eda.

X-Men

Veronica, 20.30 uur

(Fantasy, Bryan Singer, 2000) X-Men gaf rond de eeuwwisseling het startsein voor een stripverfilminglawine waarin spektakel hand in hand ging met uitgebreide aandacht voor de persoonlijke strubbelingen van de superhelden. Bryan Singer (The Usual Suspects) bleek de aangewezen persoon om van de bonte verzameling mutanten, in 1963 ontsproten aan het brein van de Amerikaanse schrijver Stan Lee, een overtuigend geheel te smeden. Al kan de slechterik in deze eerste X-Men een zeker gevoel voor ironie niet worden ontzegd. Zie alleen maar de oogopslag van Ian McKellen, die hem speelt.

Ian McKellen in X-Men van Bryan Singer. Beeld
Ian McKellen in X-Men van Bryan Singer.

Nature’s Networks

Canvas, 20.35 uur

Biologen en ecologen hameren op het belang van biodiversiteit. Nature’s Networks legt uit waarom variatie in de natuur zo essentieel is. Tienduizend jaar geleden was de jachtluipaard bijna uitgestorven. De huidige jachtluipaarden stammen af van een klein aantal voorouders en hebben daardoor weinig genetische variatie, wat hen kwetsbaar maakt voor ziekten. Ook binnen een ecosysteem is biodiversiteit belangrijk. Levenssoorten zijn in hoge mate van elkaar afhankelijk. Als er een dier- of plantensoort verloren gaat, kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

Shoplifters

Canvas, 21.30 uur

(Drama, Hirokazu Kore-eda, 2018) Daar staat ze, het hartverscheurend schattige meisje Yuri, eenzaam in een buitenwijk van Tokio. Te dun gekleed voor het winterse weer, voor straf buitengezet door haar ouders. Wat doe je dan, als toevallige passant? Delinquent en vader Osamu (Lily Franke) aarzelt niet: hij neemt de kleine Yuri mee naar de schamele woning waar hij en wat gezinsleden boven op elkaar leven, terend op vage inkomsten. In zijn sublieme, met een Gouden Palm bekroonde drama toont de Japanse cineast Hirokazu Kore-eda hoe een houtje-touwtjegezin overleeft op de bodem van de samenleving, zonder vangnet. Shoplifters pendelt briljant tussen het droevige, het vertederende en het mild komische.

De kennis van nu special: De waarheid van deepfake

NPO 2, 22.10 uur

De laatste jaren is het steeds lastiger geworden om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Op gebied van video speelt een soortgelijk probleem. In een special neemt De kennis van nu een duik in de wereld van de deepfake, een techniek die kunstmatige intelligentie gebruikt om een persoon in een bestaande video te vervangen door (de gelijkenis van) een ander. De truc wordt toegepast in pornografie en bij het verspreiden van valse berichten, maar heeft ook positieve toepassingen. Zo kunnen overleden sterren met deepfake weer tot ‘leven’ worden gewekt.

Bangkok Dangerous

SBS 9, 22.40 uur

(Actie, Danny en Oxide Chun Pang, 2008) De Hongkongse gebroeders Pang regisseerden zelf de Hollywoodremake van hun smakelijke actiethriller Bangkok Dangerous (1999). Nog steeds is de hoofdrolspeler een gewiekste huurmoordenaar in ‘smerig, corrupt en overbevolkt’ Bangkok, wel zijn er een paar opvallende plotwijzigingen. Zo arriveert hij als een buitenstaander in de miljoenenstad: de hoofdrol wordt immers vertolkt door Nicolas Cage. Die speelt matig, maar de Pangs zijn meesters in het combineren van harde actie met een kitscherig liefdesverhaal en gebruiken elke geweldsuitbarsting als een excuus voor virtuoos camerawerk en oogstrelend kleurgebruik.

Nicolas Cage in Bangkok Dangerous van Danny en Oxide Chun Pang. Beeld
Nicolas Cage in Bangkok Dangerous van Danny en Oxide Chun Pang.

Zembla

NPO 2, 23.00 uur

Wie kiest voor dieren en het milieu, kiest voor biologische groente en biologisch vlees. Deze boodschap wordt al jaren uitgedragen, en al even lang loopt de discussie of biologisch voedsel nu inderdaad zoveel beter is. Het ministerie van Landbouw gaf opdracht voor een proef met kippen, waarbij de helft van de dieren biologisch voer kreeg en de andere helft gangbaar voer. Zembla vertelt hoe de conclusies van het onderzoek – biovoer is gezonder – na een conflict werden aangepast. TNO en Universiteit Wageningen speelden daarbij een opmerkelijke rol.

Sergio Leone: Portrait of an Outlaw

Canvas, 23.25 uur

Sergio Leone is een grote naam in de filmwereld, maar de Italiaanse regisseur maakte slechts zeven films. Daarmee zorgde hij wel voor een revolutie binnen het ingeslapen westerngenre. In onder meer A Fistful of Dollars, The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West kregen bioscoopbezoekers een heel nieuwe visie van het Wilde Westen voorgeschoteld. De met anekdoten doorspekte documentaire Portrait of an Outlaw van Jean-François Giré vertelt hoe Leone als eenzaam kind gezelschap vond in de film. Door middel van een baantje in de Cinecittà-studio werkte hij zich op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden