Film- en tv-tipsdonderdag 15 april

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 15 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Bradley Cooper en Lady Gaga in A Star Is Born. Beeld imdb
Bradley Cooper en Lady Gaga in A Star Is Born.Beeld imdb

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

Ongeveer een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Van deze groep gebruikt eenderde de medicijnen langdurig. Bij het afbouwen van het medicijngebruik blijkt het vaak mis te gaan. Door gebrek aan duidelijke voorlichting en goede begeleiding lukt het veel gebruikers niet om te stoppen, en wie te snel afbouwt kan ontwenningsverschijnselen krijgen. De problemen werden lange tijd onderschat en pas in 2018 spraken behandelaars voor het eerst af hoe patiënten het best kunnen worden geholpen. Zembla vertelt wat van deze voornemens is terechtgekomen.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

‘Wie korting geeft, is normaal gesproken te duur’, luidt de slogan van een bekende bouwmarkt. Een waarheid als een koe, want als een winkel een ‘1+1 gratis’-actie houdt, maakt hij heus geen verlies. Keuringsdienst van waarde onderzocht de kortingsacties van supermarkten en winkelketens. Hoe kunnen zij 50 procent korting geven, of bij aankoop van tandpasta of wasmiddel een tweede product cadeau doen? Betekent het dat de winstmarges gewoonlijk meer dan 100 procent bedragen? Als het programma winkels om uitleg vraagt, komt het voor een dichte deur te staan.

A Star Is Born

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Bradley Cooper, 2018) Een grandioze vondst. Lady Gaga mag wereldberoemd zijn, maar Lady Gaga zónder make-up en met normaal haar was een nieuw gezicht, waar je als filmkijker nog van alles op kunt projecteren. In A Star Is Born, het Amerikaanse sprookje over roem en gedoemde liefde dat sinds 1937 regelmatig in een nieuwe film wordt verteld, transformeert Ally (Lady Gaga) van onzekere serveerster tot geknede popgodin. Bradley Cooper, die met A Star Is Born ook succesvol debuteerde als regisseur, overtuigt al evenzeer in de rol van Jack, de country-and-westernster die haar ontdekt, maar wiens eigen ster dooft. Fraaie bijrol van Sam Elliott als Jacks halfbroer en manager.

Pak de macht

NPO 3, 21.00 uur

Sinds een jaar of vijf maakt Tim Hofman het programma Boos, dat voortborduurt op een formule van BNN-oprichter Bart de Graaff. Omdat hij bij het oplossen van de problemen van kijkers steeds maar weer tegen dezelfde, vaak onzichtbare machthebbers en machtsstructuren aanliep, besloot Hofman die aan te pakken in de nieuwe serie Pak de macht. In de eerste aflevering onderzoekt hij de macht van China in Nederland. Volgens Hofman intimideert ‘de lange arm van Beijing’ de Oeigoeren in Nederland, en daarom gaat hij verhaal halen bij de Chinese ambassadeur.

#Ajouad

NPO 3, 21.50 uur

Programmamaker Ajouad el Miloudi gaat controversiële thema’s niet uit de weg. In zijn nieuwe documentairereeks #Ajouad belicht hij steeds een actueel maatschappelijk thema. Vandaag is dat ‘de witte man’, een groep die vaak als grote boosdoener wordt aangewezen als het gaat over zaken als racisme, seksisme, ongelijkheid en privilege. ‘De witte man’ heeft een goede baan, geld, is hetero en invloedrijk, en wil dat graag zo houden. El Miloudi onderzoekt in hoeverre dit plaatje strookt met zijn eigen beeld van witte mannen die hij kent, en wat hen met elkaar verbindt.

3Doc: Emergency Chefs

NPO 3, 22.45 uur

Het runnen van een keuken vraagt niet alleen veel kennis van voedsel en koken, maar ook behoorlijk wat managementkwaliteiten. Het komt dan ook regelmatig voor dat chef-koks onder de stress bezwijken en de benen nemen. Een restaurant dat op deze manier in de problemen komt, kan een beroep doen op een noodchef. De documentaire Emergency Chefs volgt drie van zulke culinaire hulpverleners tijdens een hectische klus. Justine, Leslie en James moeten plotsklaps aan de slag in een luxe hotel, op een chic evenement in een landhuis en in een drukke pub.

The Hero

Net 5, 23.10 uur

(Drama, Brett Haley, 2017) In The Big Lebowski (1998) van de gebroeders Coen viel acteur Sam Elliott enorm op als de recht in de camera kijkende cowboy-filosoof met de flinke snor en de warme, diepe stem. Een optreden van slechts enkele minuten, maar Elliotts carrière lijkt sowieso goeddeels uit gedenkwaardige bijrollen te bestaan. Fijn dus om hem vanavond niet alleen in A Star Is Born te kunnen zien, maar ook in de sympathieke tragikomedie The Hero. De hoofdrol in die laatste film, een nostalgische, wiet-rokende westernacteur op zijn retour, lijkt Elliott op het ranke lijf geschreven.

Sam Elliott in The Hero. Beeld
Sam Elliott in The Hero.

Les garçons sauvages

Arte, 00.10 uur

(Experimenteel, Bertrand Mandico, 2017) Les garçons sauvages is een must voor de (Franssprekende) liefhebbers van genderverwarrende, zelfverzekerde filmkitsch. Vijf schooljongens – gespeeld door volwassen actrices, een briljante zet van regisseur Mandico – verkrachten hun lerares, waarna ze onder het strenge bewind van een ruwe kapitein (Sam Louwyck) een heropvoedingsreis naar een wonderlijk onbewoond eiland maken. Aldaar blijken piemelachtige planten te groeien waarvan je, wil je je geslacht bewaren, beter niet zou kunnen drinken. Nuchterder valt hij niet op te schrijven, de plot van deze zinderende koortsdroom, een film zoals je die zelden op televisie tegenkomt.

Les garçons sauvages. Beeld
Les garçons sauvages.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden