TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor donderdag 14 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Roy Scheider en Marc Gilpin in Jaws 2 van Jeannot Szwarc. Beeld
Roy Scheider en Marc Gilpin in Jaws 2 van Jeannot Szwarc.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Vorige week liet Keuringsdienst van waarde zien hoe het boerderijvarken na decennia van selectie nauwelijks nog lijkt op zijn wilde soortgenoten. Vanavond belicht het programma in een tweede ‘fokspecial’ de opkomst van het dikbilrund. De hedendaagse vleesrunderen zijn enorm gespierd. Niet omdat ze zoveel werk verzetten, maar omdat fokkers een genetisch foutje hebben geselecteerd en hebben doorgefokt totdat het de norm werd. Meer spieren betekent immers meer biefstuk. Doordat de runderen zo groot zijn, kunnen ze alleen nog met een keizersnede geboren worden.

Rango

Comedy Central, 20.35 uur

(Animatie, Gore Verbinski, 2011) Wanneer de kleine hagedis Rango (met de stem van Johnny Depp) tijdens een auto-ongeluk uit zijn veilige terrarium wordt gesmeten, begint zijn leven pas echt. Hij belandt in de woestijn en krijgt de kans zichzelf opnieuw uit te vinden: hij wordt Rango, held van het Wilde Westen. Alles wijst erop dat Pirates of the Caribbean-regisseur Gore Verbinski met zijn animatie-uitstapje de teugels eens goed wilde laten vieren. Een existentiële animatiewestern, bevolkt door leguanen, ratelslangen, gordeldieren en schildpadden: waarom ook niet?

Hagedis Rango, in de gelijknamige film van van Gore Verbinski. Beeld
Hagedis Rango, in de gelijknamige film van van Gore Verbinski.

Bait

NPO 3, 21.00 uur

Oplichting is van alle tijden, maar internet maakt het wel heel eenvoudig. Slachtoffers zijn gemakkelijk te benaderen, terwijl de dader anoniem kan blijven. In de nieuwe serie Bait van omroep PowNed belicht Anthony van der Meer verschillende vormen van internetoplichting, zoals datingfraude en phishing. Daarbij probeert hij fraudeurs met hun eigen methoden in de val te lokken. De eerste aflevering draait om helpdeskfraude: oplichters geven zich uit voor medewerkers van bijvoorbeeld Microsoft of KPN om toegang te krijgen tot iemands computer.

Dit was het nieuws

NPO 1, 21.30 uur

Zes jaar na het Britse voorbeeld Have I Got News for You ging het quizprogramma Dit was het nieuws in Nederland van start. Het programma viert momenteel verschillende mijlpalen, want Dit was het nieuws bestaat 25 jaar, beleeft zijn 40ste seizoen en zendt komende maand zijn 250ste aflevering uit. Presentator Harm Edens zag 25 verschillende teamcaptains voorbij komen. Net als in de voorgaande jaren zijn dat ook dit seizoen weer Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek. Samen ontvangen ze komende weken gasten als Alex Ploeg, Tygo Gernandt en Gwen van Poorten.

Jaws 2

SBS 9, 22.35 uur

(Thriller, Jeannot Szwarc, 1978) Robert Shaw en Richard Dreyfuss, die Jaws (1975) zo leuk maakten, doen helaas niet mee aan dit niet onverdienstelijke vervolg op de beroemde haaienfilm van Steven Spielberg. Roy Scheider is als Martin Brody, de politiebaas van het kuststadje Amity, gelukkig wel weer van de partij. De haai zelf ziet er een tikkeltje realistischer uit dan het bordkartonnen exemplaar uit het eerste deel. Daar was de dreiging nagenoeg volledig suggestief. In Jaws 2 komt het vraatzuchtige dier duidelijker in beeld en is er meer aandacht voor actiescènes – er stort zelfs een helikopter in zee.

Friends with Benefits

Net 5, 22.40 uur

(Komedie, Will Gluck, 2011) Justin Timberlake en Mila Kunis onderzoeken in Friends with Benefits of vrienden zonder problemen de lakens kunnen delen. Nee dus. Want van losse seks, zo stelt deze film, word je uiteindelijk alleen maar verdrietig. Dat toont het paradoxale van dit type pikant of vernieuwend bedoelde komedies: ze prediken vaak een preutsere moraal dan de moderne doorsneeromkom, waar Friends with Benefits ook nog eens naar sneert. Gelukkig knettert het lekker tussen Kunis en Timberlake.

Mila Kunis en Justin Timberlake in Friends with Benefits van Will Gluck. Beeld
Mila Kunis en Justin Timberlake in Friends with Benefits van Will Gluck.

Apollo 8: The Mission That Changed the World

National Geographic, 23.00 uur

In 2021 begint Nasa met de langverwachte terugkeer naar de maan. Met een beetje geluk vindt nog dit jaar de eerste onbemande vlucht plaats van een nieuwe raket en ruimtecapsule, in de jaren daarna gevolgd door bemande vluchten en maanlandingen. Dit Artemis-programma is de 21ste-eeuwse versie van het Apollo-project dat in de jaren zestig en zeventig de eerste mensen naar de maan bracht. Destijds was de vlucht van Apollo 8 een belangrijke mijlpaal. Voor het eerst reisde de mens naar een ander hemellichaam, en heel even leek de mensheid verenigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden