Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 14 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
John Travolta en Nikki Blonsky in Hairspray. Beeld Martine Rasing
John Travolta en Nikki Blonsky in Hairspray.Beeld Martine Rasing

Zembla

Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren negentig is Oekraïne op zoek naar bondgenoten. Daarbij werd de blik gericht naar het Westen, met de duidelijke wens om een plekje te krijgen in de Europese Unie en de NAVO. Rusland vond het echter onacceptabel dat na de Baltische en Oost-Europese landen ook het grote buurland aan de Zwarte Zee tot de westerse invloedssfeer zou gaan behoren. Zembla vroeg politieke kopstukken uit binnen- en buitenland hoe de situatie na bijna dertig jaar sudderen alsnog kon uitmonden in een vernietigende oorlog.

NPO 2, 20.26 uur

The Passion

Voor het eerst in de geschiedenis van The Passion komt het muzikale passiespel van KRO-NCRV naar Gelderland. Het livespektakel over het Paasverhaal wordt dit jaar opgevoerd in Doetinchem, maar nog steeds zonder publiek. Jezus wordt in deze twaalfde editie gespeeld door (musical)acteur Soy Kroon, Noortje Herlaar is Maria en Dennis Weening speelt voor Judas. Voor het eerst is er dit jaar ook een rol voor Maria Magdalena, die vertolkt wordt door Kim-Lian van der Meij. De cast keert terug voor een vervolguitzending op Hemelvaartsdag (26 mei).

NPO 1, 20.34 uur

Hairspray

Net 5, 20.30 uur

(Musical, Adam Shankman, 2007)

Bewerking van de succesvolle Broadway-musical, naar John Waters’ film uit 1988. Destijds was de musical een subversief feestje; deze film is een vrolijke ode aan de gedachte dat iedereen te allen tijde zijn droom moet najagen. De spil van het scenario is de mollige Tracy Turnblad (Nikki Blonsky), die niets liever wil dan een rol in The Corny Collins Show van Corny Collins. Ondanks haar overgewicht weet de geboren danseres een plek in de show te bemachtigen, waar zij al snel de status van ‘dancing queen’ Amber Von Tussle aan het wankelen brengt. Geinige rollen voor Michelle Pfeiffer, Christopher Walken en John Travolta, als Tracy’s moeder Edna.

DOCUMENTAIRE

Jojanneke en de jeugdzorgtapes

Uit huis geplaatste jongeren komen lang niet altijd goed terecht. In Jojanneke en de jeugdzorgtapes portretteert Jojanneke van de Berge jongeren die zijn vermalen tussen de raderen van de jeugdzorg. In de aflevering van deze week ontmoet ze de 28-jarige Eli, die een traumatische jeugd achter de rug heeft en in tientallen instellingen zat. Door plaatsgebrek in de gesloten instelling belandde ze ook in de jeugdgevangenis. Omdat ze niet meer verder wil leven begon Eli aan een euthanasietraject. Van den Berge spreekt haar tijdens haar laatste dagen.

NPO 3, 20.58 uur

Jamais de la vie

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Pierre Jolivet, 2015)

De Waalse acteur Olivier Gourmet zie je te weinig in een hoofdrol. Alleen al daarom is het een plezier naar het bittere, compromisloze Jamais de la vie te kijken. Gourmet speelt Franck, een integere, maar armoedige vijftiger die is gestrand als nachtwaker van een mistroostig, overdekt winkelcentrum. Eigenlijk staat alleen de toeschouwer aan Francks zijde, ook wanneer hij merkt dat er iets niet in de haak is: steeds weer die ene auto op de verlaten parkeerplaats, telkens dezelfde ongure types die hij tegen het lijf loopt.

Olivier Gourmet in Jamais de la vie. Beeld
Olivier Gourmet in Jamais de la vie.

Flee

In een opvallende combinatie van animatie en documentaire vertelt Flee het verhaal van een Afghaanse vluchteling. De inmiddels 36-jarige Amin blikt in de film terug op zijn komst naar Denemarken in de jaren negentig. Als minderjarige wist hij met zijn familie te vluchten voor de moslimfundamentalistische moedjahedien. De film weeft interviews, archiefbeelden en animaties tot een organisch geheel. Deze coproductie van onder andere de VPRO werd dit jaar genomineerd voor de Oscars voor beste lange documentaire, niet-Engelstalige film en animatiefilm.

NPO 2, 22.26 uur

Music and Lyrics

Net 5, 22.45 uur

(Komedie, Marc Lawrence, 2007) Romantische komedie over de voormalige popster Alex Fletcher (Hugh Grant), die is gestrand in het circuit van retroconcerten en schoolreünies. Wanneer Fletcher de opdracht krijgt een hit te schrijven voor popster Cora, roept hij de hulp in van de vrouw die bij hem de planten water geeft (Drew Barrymore). Die samenwerking levert een hoop gedoe op, maar in Lawrence’s regie doet het er niet toe welke kant het op gaat. Zo hoort dat bij vermakelijke niemendalletjes die het moeten hebben van de sterren en de sfeer.

Drew Barrymore en Hugh Grant in Music and Lyrics. Beeld Brunopress
Drew Barrymore en Hugh Grant in Music and Lyrics.Beeld Brunopress
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden