tv- en filmtipsDonderdag 13 september

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 13 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sergio Hasselbaink in Zombibi. Beeld
Sergio Hasselbaink in Zombibi.Beeld

Zombibi

RTL 7, 22.30-00.15 uur

(Martijn Smits en Erwin van den Eshof, 2012) Werd in New Kids Nitro Friesland belaagd door vleesetende levende lijken, nu is het de beurt aan Amsterdam. Een neergestort Russisch ruimtestation is de oorzaak van de zombieplaag, maar dat doet er weinig toe. Belangrijker zijn de vernietigingsdrang, waarmee een handvol overlevenden deze apocalyps tracht te doorstaan, en de grappige invallen die de regisseurs Smits en Van den Eshof door hun ‘zomedy’ sprenkelen; zo is de eerste zombie een rottende oma op een scootmobie, en moet Zombibi zo ongeveer de eerste film zijn waarin de wandelende lijken ook elkaar verorberen.

Zombibi is enthousiast in elkaar gezet en vooral te genieten omdat de makers zich geen moment hebben laten temperen in hun jongensachtige pret met geweld. Zombies worden naar hartenlust onthoofd, in de fik gezet, geplet of fijngemalen en de cameralens raakt om de haverklap besmeurd met bloedspetters en stukjes hersenen. Dat compenseert de flinterdunne personages en de niet al te flitsende regie van dit melige horrorfeestje.

This time next year

RTL 4, 20.30 uur

Veel nieuwe programma’s vanavond, zoals deze serie van Wendy van Dijk, die 35 deelnemers begeleidt die in één jaar tijd een bepaald doel willen bereiken. Onder hen de 41-jarige MS-patiënt Romaike, die naar Moskou reist voor een stamcelbehandeling.

Klem

NPO 1, 20.35 uur

Start van seizoen twee van de dramaserie over de vervlochten levens van crimineel Marius (Jacob Derwig) en belastinginspecteur Hugo (Barry Atsma). Met nieuwe bijrollen van o.a. Gijs Scholten van Aschat (als crimineel) en Maarten Heijmans (als corpsbal).

Filemon buiten westen

NPO 3, 20.55 uur

Nieuwe reportageserie waarin Filemon Wesselink in afgelegen gebieden op zoek gaat naar andere beschavingen. Zo reist hij af naar de Bissagoseilanden, voor de kust van Guinee-Bissau in West-Afrika, waar de macht tussen mannen en vrouwen gelijk is verdeeld.

Mark Zuckerberg: Inside Facebook

Canvas, 21.20 uur

In deze Britse documentaire gaan de makers undercover bij moderatoren van Facebook om te zien hoe het bedrijf zijn gebruikers reguleert. Het blijkt dat Facebook vooral winst ziet in extreme posts, want extreme uitspraken lokken veel reacties uit.

Rijk!

NPO 3, 21.45 uur

In dit vierluik probeert presentator Jan Versteegh om zo snel mogelijk rijk te worden. Hij gaat in de leer bij beleggingsadviseur Geert Schaaij en gaat aan de slag bij Flow Traders, waar met behulp van algoritmes vele miljarden per jaar worden verhandeld.

Die Lügen der Sieger

Arte, 22.00-23.45 uur

(Christoph Hochhäusler, 2014) De Duitse schrijver-regisseur Christoph Hochhäusler (46) maakte, net als vakbroeder Christian Petzold, naam als frontloper van de zogenoemde Berliner Schule: een officieus collectief van (veelal, maar niet per se in Berlijn gevestigde) cineasten dat sinds het begin van deze eeuw een alternatief formuleert voor de plotgerichte, alles uitleggende cinema die ook in Duitsland bon ton is. Een typische Berliner Schulefilm laat de motiveringen van de personages goeddeels in het midden en heeft minstens zoveel oog (zo niet meer) voor landschappen, sfeer en textuur als voor het verhaal.

In de loop der jaren zijn de films in deze categorie wel wat minder orthodox en afwerend geworden; zo ook deze prima samenzweringsthriller, waarmee Hochhäusler zijn onderkoelde Berliner Schulestijl trouw blijft maar ook de voor het genre typerende spanning wil oproepen. Het gegeven, twee journalisten die een smerige verduisteringszaak in de Bundeswehr onderzoeken, krijgt van Hochhäusler een kenmerkend koele, soms zelfs ijzige maar daarom juist zo interessante behandeling. Waar hij kan, laat hij ruimte voor mysterie, met een camera die verliefd is op glanzende, spiegelende vlakken en een vaak wrang klinkende soundtrack (van Hochhäuslers vaste componist Benedikt Schiefer) die de onschuldigste beelden een griezelige diepte geeft. Het journalistenmilieu wordt bovendien mooi getroffen.

Het uur van de wolf: M.C. Escher

NPO 2, 23.00 uur

Het oneindige zoeken is een portret van graficus M.C. Escher (1898-1972) aan de hand van nooit eerder geopenbaarde brieven en dagboeken. Hierdoor werpt filmmaker Robin Lutz nieuw licht op het leven van de kunstenaar die speelde met wiskundige principes.

Spotlight

BBC 2, 00.15-02.15 uur

(Tom McCarthy, 2015) Nog een treffende schets van de journalistenwereld biedt dit voortreffelijke, met sterke acteurs gevulde samenzwerings/krantendrama. Spotlight, de film over de onderzoeksjournalisten van het dagblad The Boston Globe die in 2003 de Pulitzerprijs wonnen, kan niet leunen op de verrassing. Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel hebben schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en dat dit zorgvuldig werd verdoezeld door de katholieke kerk, die zich meer bekommerde om haar eigen imago dan om de veiligheid van jonge kinderen.

Regisseur McCarthy (The Visitor, Win Win) baseert zijn film Spotlight (twee Oscars) op de vraag hoe het kan dat een hechte gemeenschap als die van Boston zo lang consequent wegkeek, van school tot rechtbank, van dagblad tot politieapparaat. Een handjevol lokale journalisten doorbreekt die consensus in 2001. Scheidingen, pizzadozen, bier en legio eigenaardige, voor autoriteit ongevoelige types, gehuld in vormloze, vale kleding – zelden werd de redactiecultuur zo treffend verbeeld. McCarthy beoogt er meer mee dan decor. Spotlight is een monument voor de goed uitgeruste onderzoeksjournalist, hier belichaamd door onder anderen Michael Keaton, Mark Ruffalo en Rachel McAdams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden