Service

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 10 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Diane Lane in ‘Under the Tuscan Sun’. Beeld
Diane Lane in ‘Under the Tuscan Sun’.

A Good Year

Net 5, 20.30 uur

(Romantiek, Ridley Scott, 2006) Hollywoodregisseur Ridley Scott heeft een huis in de Provence. De liefde voor deze streek moet hem hebben verleid tot deze film, die nogal een buitenbeentje is in zijn met actie en visueel vertoon gevulde oeuvre. A Good Year is een mierzoet drama waarin een Engelse beurshandelaar (Russell Crowe) Zuid-Frankrijk bezoekt omdat hij een wijnkasteel heeft geërfd. Natuurlijk is hij van plan dat zo snel mogelijk te verkopen, maar loopt het allemaal anders zodra hij voet zet op Franse bodem. Marion Cotillard is de vrouw die hem van gedachte doet veranderen.

Marion Cotillard en Russell Crowe in ‘A Good Year’. Beeld
Marion Cotillard en Russell Crowe in ‘A Good Year’.

A Perfect Planet

NPO 1, 20.35 uur

De aarde heeft al een vijftal massa-extincties doorgemaakt, die het gevolg waren van vrij plotselinge klimaatveranderingen. Massale vulkaanuitbarstingen of grote meteorietinslagen waren de oorzaak. De huidige massa-extinctie werd zo’n 10 duizend jaar geleden door de mens in gang gezet: aanvankelijk met georganiseerde jacht, daarna door het verspreiden van ziekten en tegenwoordig door de uitstoot van broeikasgassen. De laatste aflevering van A Perfect Planet vertelt hoe de mens de balans op aarde ontwricht, maar ook hoe we onze planeet kunnen redden.

Schatten uit de schaduw

NPO 2, 21.05 uur

Het Tropenmuseum in Amsterdam heette oorspronkelijk het Koloniaal Museum; het was een plek waar voorwerpen uit de overzeese gebiedsdelen werden uitgestald. Tegenwoordig is het museum onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen en staan menselijke thema’s en verhalen centraal. In Schatten uit de schaduw ontdekt Jan Six dat er in het depot nog steeds veel interessante en wonderlijke objecten te vinden zijn. Samen met conservator Sarah Johnson bekijkt hij onder meer een eeuwenoud pitabroodje en een Perzisch schilderij met Nederlandse teksten.

Under the Tuscan Sun

Net 5, 22.55 uur

(Komedie, Audrey Wells, 2003) Verfilming van het gelijknamige autobiografische boek van Frances Mayes. Under the Tuscan Sun begint op een borrel waar literatuurdocent Frances (Diane Lane) kritisch wordt aangesproken door een schrijver. Hij kan maar moeilijk leven met haar kritiek op zijn boek, waarin zij niets anders zag dan een volwassen man die zijn puberale lusten uitleefde. Hij vindt dat nogal ironisch. Hoezo, vraagt ze. Zijn antwoord: ‘Misschien moet u het antwoord op die vraag thuis zoeken.’ Boem, einde scène. In de volgende scène zit ze met betraande ogen bij haar advocaat, klaar voor de echtscheiding die alles aan het rollen zet. Zelden werd in een film de noodzakelijke voorgeschiedenis van het uitgangspunt zo snel, impliciet, puntig en toch zo duidelijk verteld.

Johan Cruijff: En un momento dado

NPO 3, 23.00 uur

In het bekroonde En un momento dado belicht Ramón Gieling de invloed van Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken. De titel verwijst naar een uitspraak van Cruijff uit 1988, kort na zijn aantreden als trainer van voetbalclub Barcelona. ‘En un momento dado’ is zijn letterlijke vertaling van het Nederlandse ‘op een gegeven moment’. Het Spaanse publiek omhelsde de nieuwe uitdrukking. In de documentaire beschrijven verschillende Spanjaarden het mooiste moment dat Cruijff hun heeft gegeven. Aan het eind van de film vertelt Cruijff zelf over zijn leven.

Everything: The Real Thing Story

Canvas, 23.10 uur

In de jaren zeventig was The Real Thing de eerste zwarte Britse band die een nummer-1-hit scoorde. Na het succes van You to Me Are Everything werden de vier jongens uit Liverpool wel de ‘zwarte Beatles’ genoemd, maar blijvend succes was niet weggelegd voor de soulformatie. In Simon Sheridans documentaire Everything: The Real Thing Story wordt het verhaal van de band verteld tegen de achtergrond van een land en een tijd waarin onverhuld racisme aan de orde van de dag was. Ook beroemde bewonderaars als Billy Ocean en Kim Wilde komen aan het woord.

Thor: The Dark World

Fox, 00.55 uur

In het directe vervolg op Thor (2011) is Chris Hemsworth opnieuw charmant en lollig als de hoogblonde dondergod in kwestie, maar de superheldenmachinerie waarvan hij deel uitmaakt, gedraagt zich inmiddels als een olietanker met een onveranderlijke koers. Dus doet zijn Thor in Thor: The Dark World goeddeels hetzelfde als tijdens zijn eerste solo-avontuur: pendelend tussen hemel en aarde tracht hij te voorkomen dat het kwaad (de Frost Giants uit het eerste deel maakten plaats voor de Dark Elves) de boel overneemt.

Chris Hemsworth in ‘Thor: The Dark World’.  Beeld
Chris Hemsworth in ‘Thor: The Dark World’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden