TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 10 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Scene uit Bridget Jones' Diary (2002) Beeld EPA
Scene uit Bridget Jones' Diary (2002)Beeld EPA

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In de Nigerdelta voltrekt zich al bijna een halve eeuw een enorme ecologische ramp. Tot en met de jaren tachtig werd er door oliebedrijven op grote schaal aardgas afgefakkeld, en tot op de dag van vandaag wordt het gebied geplaagd door olielekken. Als grootste oliewinner in het gebied ontkent Shell alle verantwoordelijkheid voor de lekken: die zouden voor 95 procent het gevolg zijn van illegale activiteiten. Vanavond onderzoekt Zembla in een reportage of Shell zich wel aan zijn eigen gedragsregels houdt en het predicaat ‘koninklijk’ nog waardig is.

Bridget Jones’s Diary

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Sharon Maguire, 2001) Altijd fijn, een weerzien met de onhandige, licht neurotische, maar innemende vrijgezelle vrouw Bridget Jones, geweldig gespeeld door Renée Zellweger. De bundel columns van de Engelse schrijfster Helen Fielding werd een wereldwijde bestseller, de verfilming deed het ook prima. Colin Firth is de ideale vertolker van Mark Darcy en Hugh Grant is opmerkelijk aantrekkelijk nu hij eens niet een charmante kluns speelt, maar een doortrapte seksist. Natuurlijk heeft het weinig diepgang, maar discussie is zinloos: Bridget Jones is grappig en aangenaam oprecht. De film ging naadloos over in het vervolg, The Edge of Reason (2004), dat eveneens vanavond te zien is.

Kerstgezel.nl

NPO 1, 20.30 uur

Als ze vlak voor Kerst door haar vriend Joost wordt gedumpt, komt Noor Bloem op een idee. Samen met vrienden begint ze een bureau dat gezelschap biedt aan mensen die de kerstdagen niet alleen willen doorbrengen. In de vierdelige serie Kerstgezel.nl, van omroep Max, schieten Noor en haar collega’s eenzame mensen met allerhande achtergronden te hulp. Dat het uit is met Joost durft Noor echter niemand te vertellen. De hoofdrollen in Kerstgezel.nl worden gespeeld door onder anderen Juliette van Ardenne, Daniël Boissevain en Jules Croiset.

The Kingdom

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, Peter Berg, 2007) Spectaculaire actiefilm over een FBI-eenheid (met onder anderen Jamie Foxx) die in Saoedi-Arabië een bomaanslag op een Amerikaanse legerbasis onderzoekt. Tussen al het uitbundig verbeelde geweld door worden ook vragen gesteld over het nut van de strijd tegen het terrorisme. De film van regisseur Peter Berg balanceert wat dat betreft net als Ridley Scotts Black Hawk Down (2001) tussen patriottisme en een poging om de realiteit van een Amerikaanse militaire invasie weer te geven. Het hangt ervan af welke bril je opzet.

Jamie Foxx in The Kingdom. Beeld
Jamie Foxx in The Kingdom.

Lachgaskoning

NPO 3, 21.00 uur

Vorig jaar, toen jongeren nog ongestoord konden feesten, was het gebruik van lachgas voor velen een vast onderdeel van het uitgaan. Een ballonnetje van het gas geeft een korte, aangename roes, maar lachgas wordt ook in verband gebracht met verslaving, hersenschade en dodelijke verkeersongelukken. Spil in een landelijk netwerk van lachgasverkopers was Deniz Üresin, over wie omroep PowNed de serie Lachgaskoning maakte. De Turks-Amsterdamse straatverkoper begon met een bakfiets op het Leidseplein, maar werd een landelijk fenomeen én doelwit van justitie.

Argos: De lange arm van Iran

NPO 2, 22.20 uur

Iran spreekt schande over de recente liquidatie van atoomgeleerde Fakhrizadeh, maar is zelf ook niet onbekend met het uitschakelen van tegenstanders van het regime. In de Argos-reportage De lange arm van Iran doet Jacco Versluis een boekje open over Iraanse spionage in Nederland en het gebruik van dodelijk geweld tegen oppositiegroepen die in ons land actief zijn. In 2015 werd verzetsleider Ali Motamed in Almere door het hoofd geschoten. Twee jaar later werd in Den Haag Ahmad Mola Nissi vermoord. Ook elders in Europa jaagt Iran op oppositiegroepen.

The Beguiled

BBC 2, 00.30 uur

(Drama, Sofia Coppola, 2017) Redelijk verfijnde bewerking van de roman van Thomas Cullinan én van Don Siegels filmversie uit 1971, waarin een gewonde korporaal tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in een vrouwen- en meisjesinternaat belandt. Destijds werd het verhaal verteld vanuit het mannelijke perspectief, hier ligt de focus op de vrouwen. De lerares (Nicole Kidman) en haar zes pupillen zijn bevreesd en opgewonden als er opeens zo’n stuk weerloos mannenvlees in hun midden verschijnt. De korporaal (Colin Farrell) wil daarvan wel gebruikmaken, maar Coppola onderstreept dat hij een gevaarlijk spel speelt.

Colin Farrell en Kirsten Dunst in The Beguiled. Beeld
Colin Farrell en Kirsten Dunst in The Beguiled.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden