TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 1 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Denzel Washington in The Equalizer 2 Beeld
Denzel Washington in The Equalizer 2

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Al het brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Daarnaast is er meergranenbrood, dat wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Volgens de Warenwet moeten dat minstens drie granen zijn, en mag geen van deze granen meer dan 90 procent bedragen. Maar wat zijn precies die granen die producenten in meergranenbrood stoppen? En hoe zit het met meergranenbeschuit en pannekoekenmeel? Is meergranen alleen lekker of ook nog gezond? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek in een molen, een ambachtelijke bakkerij en een broodfabriek.

Music and Lyrics

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Marc Lawrence, 2007) Romantische komedie over de voormalige popster Alex Fletcher (Hugh Grant), die is gestrand in het circuit van retroconcerten en schoolreünies. Wanneer Fletcher de opdracht krijgt een hit te schrijven voor popster Cora, roept hij de hulp in van de vrouw die bij hem de planten water geeft (Drew Barrymore). Die samenwerking levert een hoop gedoe op, maar in Lawrence’s regie doet het er niet toe welke kant het op gaat. Zo hoort dat bij vermakelijke niemendalletjes die het moeten hebben van de sterren en de sfeer.

Drew Barrymore en Hugh Grant in Music and Lyrics. Beeld Brunopress
Drew Barrymore en Hugh Grant in Music and Lyrics.Beeld Brunopress

Sudden Impact / The Dead Pool

SBS 9, 20.30 uur / 22.50 uur

(Actie, Clint Eastwood, 1983 / Buddy Van Horn, 1988) Voor de vierde keer speelde Clint Eastwood in Sudden Impact de rol van ‘Dirty’ Harry Callahan. Dit keer regisseerde hij zelf. Niet dat daarmee veel aan de formule veranderde. Dit keer krijgt de onorthodoxe Harry het aan de stok met een vrouw (Sondra Locke) die zich lijkt te wreken op de mannen die haar jaren eerder verkrachtten. Gevolgd door The Dead Pool, het degelijke laatste Dirty Harry-deel. Hierin onderzoekt Harry een opmerkelijk accurate ‘dead pool’, waarin wordt gewed welke beroemdheid als volgende wordt vermoord.

Clint Eastwood in Sudden Impact. Beeld
Clint Eastwood in Sudden Impact.

The Equalizer 2

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Antoine Fuqua, 2018) In The Equalizer 2 heeft ex-geheim agent Robert McCall (Washington) wederom evenveel vechttechnieken als moralistische praatjes paraat. Pas lang nadat McCall als wraakengel heeft huisgehouden in een Turkse trein, is begonnen aan het slotdeel van Marcel Prousts Op zoek naar de verloren tijd, hij zijn buurjongen (Ashton Sanders) aan het schilderen heeft gezet en met zijn voormalige baas (Melissa Leo) een pan soep heeft gedeeld, komt de eigenlijke moordplot op gang. Het heeft wel wat, die rare balans tussen praatscènes, sentiment en uitzinnig geweld. En Washington is een genot om naar te kijken: niemand die een bottenbreker zoveel gravitas verleent als hij.

The Passion

NPO 1, 20.35 uur

Roermond is vanavond het toneel voor The Passion: de elfde uitvoering van het spektakel en tevens de eerste editie die zich onder de rivieren afspeelt. De EO stapte uit het project, maar KRO-NCRV gaat door met de moderne muzikale versie van de paasvertelling over het lijden en de wederopstanding van Jezus. Dit jaar werden Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis gecast als Jezus en Maria. Verdere rollen zijn voor Humberto Tan (verteller), Tygo Gernandt (Pilatus) en Anita Witzier (verslaggever). Voor het eerst zullen er ook Engelstalige hits te horen zijn.

Born in Chicago

Canvas, 23.00 uur

Begin jaren zestig trokken witte tieners uit Chicago naar het overwegend zwarte zuiden van de stad om de bluesmuziek te leren van de meesters van het genre. De lessen vonden niet plaats in conservatoria, maar in cafés, nachtclubs en steegjes. In hun muziekdocumentaire Born in Chicago vertellen bekende musici dat zo de rockmuziek werd geboren. Via interviews en archiefbeelden geven regisseurs John Anderson en Bob Sarles het woord aan bluesgiganten B.B. King, Muddy Waters en Howlin’ Wolf, naast sterren als Steve Miller, Carlos Santana en Bob Dylan.

2Doc: Sour Grapes

NPO 2, 23.25 uur

Op wijnveilingen wordt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zeldzame wijn verhandeld. Wie zijn hand weet te leggen op een partij zeldzame flessen, kan dan ook een flinke slag slaan. Rudy Kurniawan leek zo iemand. In 2008 verdiende hij een fortuin met de handel in dure flessen van befaamde wijnhuizen, die gretig aftrek vonden bij superrijke handelaren en verzamelaars. Toen Kurniawan echter een fles bourgogne aanbood uit een jaar waarin deze niet was geproduceerd, viel de oplichter door de mand. De documentaire Sour Grapes vertelt zijn verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden