Tv-tips8 mei 2018

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 8 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Matthew McConaughey en Anne Hathaway in Interstellar. Beeld ap
Matthew McConaughey en Anne Hathaway in Interstellar.Beeld ap

Kunststof
NPO Radio 1, 19.30 uur

Jellie Brouwer ontvangt cabaretier Brigitte Kaandorp in de radiostudio. Kaandorp toert dit voorjaar door het land met een achtkoppige band en drie achtergrondzangeressen met de Brigitte Kaandorp Wereldtournee. Ze zingt Kaandorp-klassiekers én nieuw werk.

Krabbé zoekt Gauguin
NPO 2, 20.25 uur

In deel twee van zijn serie over de Franse schilder Paul Gauguin is Jeroen Krabbé in Denemarken, het geboorteland van Gauguins vrouw Mette. Na de beurscrash van 1882 kreeg het gezin financiële problemen, en vertrok Mette met hun vijf kinderen naar Kopenhagen.

Anne Hathaway in  Interstellar. Beeld geen
Anne Hathaway in Interstellar.Beeld geen

Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
Veronica, 20.30-00.00 uur.

De sluis naar een nieuwe dimensie in Stanley Kubricks sciencefictionmeesterwerk 2001: A Space Odyssey gold ook jaren na de première in 1968 nog als de nieuwe standaard voor special effects. Die zogeheten ‘stargate-sequentie’ bezorgde de Amerikaanse filmmaker zijn enige Oscar op persoonlijke titel (voor beste visuele effecten). Jaren nadien zouden special-effectsmaker Douglas Trumbull (tevens de man achter Blade Runner) en Kubrick nog ruziën over de vraag wie zich de geestelijk vader mocht noemen van die baanbrekende verbeelding van wat natuurkundigen wel omschrijven als een wormgat. Eind 2014 werd Kubricks klassieker geregeld aangehaald om Christopher Nolans space-opera Interstellar te duiden, ook een film waarin een poort naar een andere dimensie een voorname rol speelt.

Interstellar, het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight, Inception, Dunkirk), speelt zich af in de nabije toekomst, waarin het lijkt alsof de aarde zich tegen haar bewoners heeft gekeerd: zandstormen teisteren de ooit vruchtbare landbouwgronden van Amerika, hongersnood heeft de bevolking gedecimeerd. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, is een van de astronauten die deze queeste ondernemen. Het is een vorm van zelfopoffering: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Het is slechts een van de aspecten die Nolan in Interstellar onderzoekt. Over tijd, een stokpaardje van Nolan, gaat het ook. En het oogt schitterend, bovendien. Van het ruimteschip dat in stilte op Saturnus afkoerst tot de jacht op een drone, dwars door wuivende maisvelden: alles is door Hoyte van Hoytema oogstrelend gefilmd.

The Box (Richard Kelly, 2009)
RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Visioenen van het hiernamaals, de altruïsmecoëfficiënt, buitenaards leven, Sartres existentialisme en Frank Langella met een hap uit zijn gezicht: het gaat allemaal een onontwarbaar verband aan in de derde speelfilm van fantast Richard Kelly (Donnie Darko). De film werd verguisd door de critici en het publiek kwam niet opdagen, waarna van Kelly niets meer werd vernomen. En dat is spijtig: The Box mag dan mislukt zijn, het is wel een fascinerende mislukking. Cameron Diaz speelt de door geldzorgen geplaagde lerares Norma Lewis, die rond de Kerstdagen van 1976 een geheimzinnig pakket op de deurmat vindt. Het is een soort knoppendoos die het leven van Norma, haar man Arthur en zoontje Walter permanent kan veranderen. Met een druk op de knop, zo legt de volgende dag de geheimzinnige meneer Steward (Langella) uit, verdienen Norma en Walter 1 miljoen dollar, maar ze zorgen er ook voor dat ergens anders op de wereld iemand sterft. Mag u raden welke keuze ze maken en vervolgens bedenken of u hetzelfde zou doen. The Box dreigt herhaaldelijk onopzettelijk komisch te worden, en toch komt Kelly een heel eind met zijn verfilming van Richard Mathesons korte verhaal Button, Button (1970). Vooral het eerste uur jaagt hij met zijn sinistere, suggestieve beelden en creepy muziek de nodige rillingen over de rug.

The Equalizer (Antoine Fuqua, 2014)
RTL 7, 20.30-23.10 uur

Als Denzel Washington in een film een werknemer is van een soort Amerikaanse Gamma, weet je direct: hier klopt iets niet. The Equalizer - losjes gebaseerd op een televisieserie uit de jaren tachtig - doet er vervolgens een eeuwigheid over om te laten zien dat hij inderdaad een moordmachine-in-ruste is. Regisseur Antoine Fuqua probeert met loden ernst diepgang aan zijn verhaal te geven, maar dat maakt de film onnodig log. Het is dat Washington gemaakt lijkt voor dit soort rollen. Daarbij neemt Fuqua ook zijn actiescènes serieus, waardoor ze groots en over de top zijn. Vooral een geinige finale in de bouwmarkt, waarbij Washington slim gebruikmaakt van alles wat hij in zijn handen krijgt.

Eurovisie Songfestival halve finale
NPO 1, 21.00 uur

Rechtstreeks verslag vanuit de Altice Arena in Lissabon, waar de eerste halve finale van het Songfestival plaatsvindt. Zanger Waylon is pas donderdag aan de beurt, eerst betreden o.a. België en topfavoriet Israël het podium. Met commentaar van Cornald Maas en Jan Smit.

De monitor
NPO 2, 21.25 uur

In De Nederlandse mesthoop vraagt Teun van de Keuken aan Nederlandse boeren hoe zij aankijken tegen onderzoeken waaruit blijkt dat er teveel schadelijke stoffen zoals ammoniak vanuit de landbouw in de natuur komen. Zijn boeren bereid minder dieren te gaan houden?

Huis van Saoed
NPO 2, 22.55 uur

Brits drieluik over de hervormingen die de 32-jarige Mohammed Bin Salman, die sinds juni 2017 de kroonprins is van Saoedi-Arabië, wil doorvoeren in zijn streng-islamitische koninkrijk. Bin Salman zet zich met grote toewijding in om extremisme te beëindigen.

Later Live… with Jools Holland
BBC 2, 23.00 uur

Presentator Jools Holland keert terug met zijn muziekshow waarin hij beroemde muzikanten samenbrengt in de studio. Vanavond zijn dat de bands Snow Patrol, Shame en Tower of Power, soulzangeres Bettye Lavette, rapper Plan B en singer-songwriter Jade Bird.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden