FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 6 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Whoopi Goldberg in The Color Purple van Steven Spielberg. Beeld
Whoopi Goldberg in The Color Purple van Steven Spielberg.

Walk of Shame

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Steven Brill, 2014) Net als ze een supercarrièrekans krijgt, werkt nieuwslezeres Mhegan Miles zich verschrikkelijk in de nesten. Na een romantische nacht staat ze in een knalgele, krappe jurk op straat, zonder telefoon, identiteitsbewijs, geld en auto. Terwijl ze naar de andere kant van Los Angeles probeert te komen, wordt ze voor zwerver, drugsdealer, heks (!) en (echt door iedereen) voor hoer aangezien. Ondanks de overdosis seksisme maakt hoofdrolspeelster Elizabeth Banks ((W, The Hunger ­Games) op de een of andere manier echt iets van alle consternatie.

Elizabeth Banks in Walk of Shame van Steven Brill. Beeld
Elizabeth Banks in Walk of Shame van Steven Brill.

Levenslang met dwang?

NPO 3, 20.25 uur

Voor veel mensen met een dwangstoornis is het leven er door de coronacrisis nog een stuk lastiger op geworden. Zes patiënten die kampen met dwanggedachten en -handelingen worden gevolgd in Levenslang met dwang?. Jan Kooijman volgt de deelnemers tijdens een intensieve exposuretherapie, waarin ze worden geholpen om te gaan met hun poetsdwang, teldwang, controledwang en andere stoornissen. Als onderdeel van de therapie gaan de zes regelmatig naar een andere locatie, om uiteindelijk te kijken of ze thuis weer een normaal dagelijks leven kunnen leiden.

The Color Purple

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 1985) Steven Spielberg doorbrak zijn zomer-kaskraker-stramien met deze geslaagde bewerking van Alice Walkers gelijknamige bestseller (1982), over een door racisme, seksueel geweld en mishandeling geteisterde Afro-Amerikaanse vrouw (Whoopi Goldberg) in de eerste helft van de vorige eeuw. The Color Purple was goed voor elf Oscarnominaties, maar werd geen enkele keer bekroond. ‘We voorvoelden dat wel’, zei scenarist Menno Meyes in 2013 tegen de Volkskrant. ‘De film was een commercieel succes, maar er werd ook flink gemopperd, onder meer door Spike Lee. Waarom moesten Spielberg en ik, twee blanke mannen van wie eentje nog Hollander ook, nou uitgerekend een roman verfilmen waarin de zwarte man in een kwaad daglicht wordt gesteld?’

Fast & Furious

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Justin Lin, 2009) Het derde vervolg op The Fast and the Furious (2001) is een bijzonder drukke film. Zelfs de Engelse ondertitels van dit jachtig gemonteerde autoracespektakel, bedoeld om de sporadische Spaanse dialoog ook voor Amerikanen begrijpelijk te maken, blijven niet op één plek staan: ze drijven naar de rand van het beeld, om een vrije val te maken zodra de leestijd op is. Te midden van al het virtuoos gechoreografeerd tumult blijft Vin Diesel, voor het eerst sinds deel één weer te zien als superchauffeur Dominic Toretto, een onverwoestbaar rustpunt.

Vin Diesel en Michelle Rodriguez in Fast & Furious van Justin Lin. Beeld
Vin Diesel en Michelle Rodriguez in Fast & Furious van Justin Lin.

Het alternatief

NPO 3, 21.20 uur

De coronaepidemie heeft veel mensen aan het denken gezet. Was onze oude manier van leven wel zo verstandig, en hoe zou het anders kunnen? In de serie Het alternatief ontmoet Ryanne van Dorst mensen die hebben gekozen voor een bestaan dat afwijkt van de norm. Zonder te oordelen loopt ze onder meer mee met een ufo-spotter en een radicale christen. In de eerste aflevering ontmoet Van Dorst de heks Oriana, die energieën en geesten denkt waar te nemen. Ook maakt ze kennis met Anke, die gelooft dat ze van de lucht en het licht in de natuur kan leven.

Apocalypse: Never-Ending War

Canvas, 21.20 uur

Na de Eerste Wereldoorlog likten veel landen hun wonden en werd er begonnen aan de wederopbouw. In Versailles tekenden de winnaars een nieuwe wereldkaart en legden daarbij hun wil op aan de verliezers. Ondertussen groeide de onrust, broeiden er communistische revoluties en burgeroorlogen, en ontstond er een vruchtbare voedingsbodem voor nationalisme. De tweedelige documentaire Apocalypse: Never-Ending War van Isabelle Clarke en Daniel Costelle vertelt hoe de wereld in de jaren 20 afstormde op een nieuwe oorlog, zonder het te beseffen.

2Doc: In de ban van de bom

NPO 2, 22.35 uur

In de jaren zeventig sloeg Frits Veerman van het Stork-laboratorium FDO alarm over zijn Pakistaanse collega Abdul Qadir Khan. Deze was zeer geïnteresseerd in de geavanceerde ultracentrifuges die in het laboratorium werden ontwikkeld. In 1976 vertrok Khan met een schat aan informatie op vakantie naar huis, om nooit meer terug te keren. Veerman werd ontslagen en de gestolen geheimen vonden hun weg naar het Pakistaanse kernwapenprogramma. Frans Bromets documentaire In de ban van de bom toont de strijd om eerherstel van in februari overleden Veerman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden