FILM- EN TV-TIPSDinsdag 5 januari

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 5 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Keanu Reeves en Sandra Bullock in Speed. Beeld
Keanu Reeves en Sandra Bullock in Speed.

Lethal Weapon

Veronica, 20.30 uur

(Richard Donner, 1987) Heerlijke blauwdruk voor ontelbare andere politie-buddyfilms. Lethal Weapon draait vooral om het verbale geweld tussen veteraan Roger ‘I’m too old for this shit’ Murtaugh (Danny Glover) en de suïcidale rouwdouwer Martin Riggs (Mel Gibson). In dit origineel binden ze de strijd aan met een bende drugssmokkelaars te Los Angeles. Er zouden nog drie delen volgen en plannen voor een vijfde aflevering, naar het schijnt boordevol actuele maatschappelijke thematiek, werden onlangs nieuw leven ingeblazen, meldde Glover vorig jaar in een interview met vakblad Variety.

Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon. Beeld
Danny Glover (links) en Mel Gibson in Lethal Weapon.

The Bodyguard

Net 5, 20.30 uur

(Mick Jackson, 1992) Bijna negen jaar na haar dood kan het slikken zijn om poplegende Whitney Houston in The Bodyguard te zien, waar ze als popzangeres Rachel Marron dreigbrieven ontvangt. Voor haar veiligheid wordt bodyguard Frank Farmer (Kevin Costner) ingehuurd. Veel Amerikaanse critici waren er niet over te spreke, in tegenstelling tot filmpaus Roger Ebert: ‘[Houston] is thuis in de rol; ze komt prachtig over op de camera en heeft een warme glimlach, maar slaagt er niettemin in om egoïstische en egocentrische dimensies in het personage te suggereren.’

Kevin Costner en Whitney Houston in The Bodyguard. Beeld ANP
Kevin Costner en Whitney Houston in The Bodyguard.Beeld ANP

DNA onbekend

NPO 1, 20.35 uur

In een nieuw seizoen van DNA onbekend helpt Dionne Stax mensen met een prangende vraag over hun familiebanden. Zo loopt Richard al sinds zijn elfde rond met vragen over zijn biologische vader. Op haar sterfbed vertelde zijn moeder dat haar jeugdliefde Sjaak wel eens Richards echte vader zou kunnen zijn. Daarnaast is er Lenie, die weet dat haar moeder heeft geprobeerd abortus te plegen toen ze zwanger was van haar, maar niet waarom. Ze betwijfelt of ze wel dezelfde vader heeft als haar zeven broers en zussen, en een DNA-test zal uitkomst geven.

Je zal het maar hebben

NPO 3, 21.15 uur

In Je zal het maar hebben portretteert BNNVBARA jonge mensen met een chronische ziekte of aandoening. In een speciale aflevering bezoekt Jurre Geluk mensen die het coronavirus hebben of hebben gehad, en daar grote gevolgen van ondervinden. Voordat de twintigjarige Nineke in het voorjaar ziek werd stond haar leven in het teken van sociale contacten, sport en werk. Dat veranderde door corona ingrijpend, en door de nasleep van het virus heeft ze nog steeds de conditie van een bejaarde. Geluk gaat met Nineke naar de sportschool om te ervaren hoe dat is.

War in the Blood: A Cure for Cancer?

Canvas, 22.05 uur

Twee verschillende patiënten met dezelfde slopende ziekte fungeren als proefpersoon voor een baanbrekende therapie. De documentaire War in the Blood: A Cure for Cancer? volgt de 53-jarige Graham en de 18-jarige Mahmoud, die beiden lijden aan kanker. In een ziekenhuis ondergaan ze de zogeheten CAR-T-celtherapie, waarbij de T-cellen van de patiënt met DNA-technieken wordt ‘geleerd’ om een tumor aan te vallen. Teruggeplaatst in het lichaam bestrijden ze de kanker van binnenuit. De film volgt de patiënten en hun complexe relatie met het medische team.

Speed

Veronica, 22.45 uur

(Jan de Bont, 1994) Uitmuntende claim to fame van de Nederlander Jan de Bont, die in Amerika in de jaren voor dit spectaculaire regiedebuut uitgroeide tot vaardig videoclipfilmer (van Madonna) en cameraman van actiefilms (Die Hard). Keanu Reeves en Sandra Bullock zijn in Speed ijzersterk als duo in de bus die van een bom is voorzien door slechterik Dennis Hopper. Perfect is de manier waarop het simpele gegeven is uitgewerkt: de bom zal ontploffen als de snelheid onder een bepaald minimum zakt. Non-stopactie gegarandeerd. Grappig, en toeval of niet: Reeves en Bullock zijn vanavond gelijktijdig te zien op SBS9, in Alejandro Agresti’s tijdreisromance The Lake House (2006).

2Doc: Bitter Love

NPO 2, 22.50 uur

Alle passagiers op de Maxim Gorky hunkeren naar liefde. Terwijl het cruiseschip langs idyllische dorpjes over de Wolga glijdt, gaan de opvarenden op zoek naar een nieuwe relatie, een avontuurtje of een medicijn voor een gebroken hart. Afgesloten van de buitenwereld vormt het schip een veilige wereld waar alles mogelijk lijkt en iedereen elkaar openhartig maar discreet benadert. In Bitter Love bestudeert regisseur Jerzy Sladkowski liefde, romantiek, passie, ontgoocheling en spijt, en dat allemaal zonder dat de passagiers hem lijken op te merken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden