film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 4 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Raymond Thiry en Barry Atsma in Bankier van het verzet van Joram Lürsen Beeld
Raymond Thiry en Barry Atsma in Bankier van het verzet van Joram Lürsen

Nationale Herdenking 2021

NPO 1, 18.45 uur

De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begint vanavond zoals gebruikelijk met een voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit jaar wordt de 4 mei-voordacht verzorgd door auteur Roxane van Iperen. Rond 19.50 uur begint bij het Nationaal Monument op Dam de Nationale Herdenking, waar het koningspaar een krans zal leggen. André van Duin, die in de oorlog opgroeide in het gebombardeerde Rotterdam, houdt een toespraak over zijn vader. Deze werd tewerkgesteld in Duitsland, maar binnen het gezin werd daar nooit over gesproken.

2Doc: Jetje van Radio Oranje – Van het een kwam het ander

NPO 2, 19.00 uur

Voor veel Nederlanders was de stem van Jetty Paerl een bron van hoop tijdens de eerste oorlogsjaren. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wist de Joodse filmproducent Jo Paerl met zijn gezin te ontkomen naar Engeland. Zijn 18-jarige dochter Jetty werd ontdekt als zangeres door de BBC en ingehuurd als de stem van Radio Oranje, de zender die bezet Nederland een hart onder de riem moest steken. Jetje van Radio Oranje vertelt hoe het Paerl na de oorlog verging. Een onverwachte onthulling over haar echtgenoot zette haar wereld op z’n kop.

A Bridge Too Far

RTL 7, 20.03 uur

(Richard Attenborough, 1977) De mislukte operatie Market Garden, het geallieerde offensief rond Arnhem in september 1944, wordt door regisseur Attenborough op langdradige maar precieze wijze in beeld gebracht, naar het boek van Cornelius Ryan. Met een overdaad aan sterren: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins, James Caan, Liv Ullmann, Maximilian Schell en onze eigen Peter Faber. Daarnaast de eerste klus van ’s lands beroemdste stuntman Dickey Beer (onder anderen als levenloze soldaat met bebloed hoofd naast Caan).

Sean Connery in A Bridge Too Far van Richard Attenborough.  Beeld
Sean Connery in A Bridge Too Far van Richard Attenborough.

Fast & Furious 8

Veronica, 20.30 uur

(Actie, F Gary Gray, 2017) Omdat elke film het toch al knotsgekke eerdere deel moet overtreffen, is alles in deze achtste The Fast and the Furious moddervet aangezet. We krijgen: iets met een superhacker (Charlize Theron, grimmig), kernwapens, Russen, een onderzeeër, Helen Mirren die het woord ‘bumhole’ gebruikt, grapjes van Dwayne ‘The Rock’ Johnson, wereldsteden en vrouwen in kleine broekjes. Een van de vele hoogtepunten: een kudde gehackte auto’s die door New York raast. Nog nooit vertoond, zoiets. Precies de reden om in te schakelen.

Jason Statham en Dwayne Johnson in Fast & Furious 8 van F. Gary Gray. Beeld
Jason Statham en Dwayne Johnson in Fast & Furious 8 van F. Gary Gray.

Bankier van het verzet

NPO 1, 21.05 uur

(Oorlog, Joram Lürsen, 2018) Hoe werden de wapens, de illegale pers, het eten van onderduikers, de stakers en de verzetsweduwen tijdens de Tweede Wereldoorlog bekostigd? Bankier van het verzet vertelt een bij het grote publiek vergeten en indrukwekkende verhaal in de vorm van een onvervalst heldenepos, over degelijke bankiers die verzetshelden worden. Alles wordt smakelijk en vakkundig opgediend door regisseur Joram Lürsen, met schimmige overlegjes in kamers met donkere lambrisering, mannen met hoeden, koffertjes en stapels geld. De purist of liefhebber van grijstinten zal de wenkbrauwen af en toe optrekken, voor de rest biedt deze oorlogsfilm over ouderwetse helden uitstekend vermaak.

Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet

NPO 2, 20.30 uur

Na de Nationale Herdenking staat de NOS met twee documentaires stil bij bijzondere vrouwen uit de oorlog. Jacoba van Tongeren – generaal van het verzet is het portret van een in vergetelheid geraakte verzetsvrouw, die leiding gaf aan Groep 2000. Met deze verzetsgroep hielp Van Tongeren duizenden mensen aan onderduikadressen en valse papieren. Aansluitend (21.00 uur) belicht Mélinde Kassens’ documentaire Etty Hillesum deze Nederlandse schrijver, die in Auschwitz werd vermoord. Haar postuum uitgegeven boek Het verstoorde leven werd een bestseller.

Mommies in Class

NPO 3, 22.25 uur

Jonge moeders die nooit hun middelbareschooldiploma hebben gehaald krijgen een tweede kans op het Rotterdamse Zadkine Startcollege. In de nieuwe serie Mommies in Class volgt KRO-NCRV tien leerlingen die hopen dit jaar alsnog de school af te ronden, om daarna te beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. De jonge moeders laten zien hoe ze hun studie combineren met de zorg voor hun kind, vertellen over hun ambities en steunen elkaar ondanks hun individuele problemen. Het tiental wordt intensief begeleid door een docententeam en een ervaren mentor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden