Film- en tv-tipsdinsdag 30 maart

De Volkskrant-tv-selectie voor dinsdag 30 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Ruth Negga in Loving. Beeld
Ruth Negga in Loving.

Noord-Zuid-Oost-West

NPO 2, 18.20 uur

Zeventig jaar geleden arriveerden de eerste Molukkers in Nederland. Noord-Zuid-Oost-West presenteert de serie ‘Verleden tijd’, waarin programmamaker Nira Kakerissa op zoek gaat naar het verhaal van haar grootouders, die in 1951 in Rotterdam aan wal kwamen. Het verblijf in Nederland was maar tijdelijk, zo werd hun beloofd, totdat ze konden terugkeren naar een onafhankelijke Molukse staat. Van die terugkeer is het echter nooit gekomen. Kakerissa bezoekt de plaatsen die een rol hebben gespeeld in haar familiegeschiedenis, maar waarover thuis nooit werd gesproken.

Great Inventions: The X-Ray

National Geographic, 20.00 uur

De ontdekking van de röntgenstraling wordt toegeschreven aan Wilhelm Röntgen. In 1896 schreef de Duitse natuurkundige over deze nieuwe soort straling, waarvoor hij later de Nobelprijs kreeg. Er zijn echter aanwijzingen dat eerdere wetenschappers – misschien al honderd jaar vóór Röntgen – dezelfde straling waarnamen zonder zich dit te realiseren. Door haar korte golflengte gaat röntgenstraling vrijwel ongestoord door veel voorwerpen, ook door de zachte weefsels van het menselijk lichaam. Great Inventions vertelt over de medische toepassingen van de ontdekking.

Loving

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Jeff Nichols, 2017) Op 11 juli 1958, midden in de nacht, worden Richard Perry Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter Loving (Ruth Negga) gearresteerd. Hun misdaad: ze zijn getrouwd. In de staat Virginia zijn gemengde huwelijken verboden. Richard is wit, Mildred heeft zwarte en indiaanse voorouders. Cineast Jeff Nichols baseerde zich voor het eerst op een waargebeurd verhaal, zonder er een geromantiseerde Hollywoodversie van te maken. Loving zoekt het niet in de grote gebaren, maar is een prachtig, geduldig pleidooi voor empathie, zonder dwingende leuzen. Negga werd terecht genomineerd voor een Oscar, maar ook Edgerton is fenomenaal: zo gesloten als metselaar Richard kom je ze zelden tegen, en toch kijk je rechtstreeks in zijn hart.

Bastille Day

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, James Watkins, 2016) Zakkenroller Mason (Richard Madden) steelt in hartje Parijs een tas met een bom. Wanneer de bom ontploft, raakt Mason dankzij CIA-agent Briar (Idris Elba) betrokken bij het oprollen van een terroristisch netwerk. Of is de terreur slechts een dekmantel? Naarmate de puzzelstukjes met veel gejaag en geknal op hun plek vallen, wordt de plot van Bastille Day steeds idioter. Dat geeft niet, zolang regisseur en scenarist James Watkins de vaart erin houdt. En al speelt hij op de automatische piloot, Elba blijft fijn om naar te kijken.

Idris Elba in Bastille Day. Beeld
Idris Elba in Bastille Day.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.55 uur

In De rijdende rechter brengt John Reid vandaag een bezoekje aan een golfbaan met boze buren. Henk van Dijk en zijn vrouw klagen over overlast en willen dat de golfbaan maatregelen neemt. Onzin, menen de eigenaar en het clubbestuur: als lid van de golfclub wist Van Dijk een jaar of vier geleden precies waar hij ging wonen en hij moet dus niet zeuren. Van Dijk denkt daar toch anders over, want inmiddels zit hij met een schuur vol gaten. Ook toont hij twee kliko’s vol golfballen die hij afgelopen tijd op zijn terrein heeft verzameld. Wie krijgt er gelijk?

2Doc: Lamentations of Judas

NPO 2, 22.35 uur

Zwarte soldaten van het gevreesde 32ste bataljon uit Angola vochten eind jaren tachtig aan de kant van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Sommige veteranen leiden tegenwoordig een geïsoleerd bestaan in het dorre woestijndorp Pomfret. Filmmaker Boris Gerrets zocht de mannen op en vroeg ze om mee te spelen in een uitvoering van het bijbelverhaal over het verraad van Jezus door zijn discipel Judas Iskariot. In de documentaire Lamentations of Judas stelt hij vragen over hun verleden en toont hij de spijt en de pijn die dit bij de mannen oproept.

Gone Baby Gone

SBS 9, 22.55 uur

(Thriller, Ben Affleck, 2007) Tijdens het maken van deze verfilming van het boek van Dennis Lehane werden volop vraagtekens gezet bij Afflecks kwaliteiten als cineast, maar zijn regiedebuut bleek een geslaagde thriller. Gone Baby Gone speelt in de wat dubieuzere regionen van Boston. Patrick Kenzie (Afflecks broer Casey) is er geboren en probeert met zijn vriendin aan de slag te gaan als privédectective. Dat treft: in de buurt is net een peuter spoorloos verdwenen. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en uit de bocht vliegt.

Casey Affleck in Gone Baby Gone. Beeld
Casey Affleck in Gone Baby Gone.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden