De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 30 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Sean Connery als James Bond in Dr. No. Beeld
Sean Connery als James Bond in Dr. No.Beeld

Brandpunt+
NPO 2, 20.25 UUR

Brandpunt is niet meer, lang leve Brandpunt+, dat vanaf nu twee keer per week (dinsdag en donderdag) te zien is op tv en ook online zich meer wil laten zien. Henk van der Aa, Tom Kleijn en Liesbeth Staats blijven de vaste verslaggevers.

De 5 smaken van Joël
NPO 2, 20.45 UUR

In deze aflevering over zuur reist culinair journalist Joël Broekaert naar Peru voor een onderzoekje naar ceviche, in zuur bereide vis. Terug in Nederland leert hij de kunst van het fermenteren bij zuurhandel De Leeuw, een familiebedrijf.

De Monitor
NPO 2, 21.25 UUR

De honderdste uitzending van De Monitor gaat over agenten op sociale media. De politie wil transparant zijn en publiceert steeds vaker foto's en filmpjes van het werk. Tegelijkertijd hebben agenten geheimhoudingsplicht. Waar ligt de grens?

Spuiten en slikken live
NPO 3, 22.10 UUR

Terug van weggeweest: de talkshow van BNN over seks en drugs in alle vormen en samenstellingen. Live vanuit de studio gepresenteerd door Gwen van Poorten. Verslaggevers Jurre Geluk, Emma Wortelboer en Sahil Amar Aïssa gaan het land in.

Medialogica
NPO 2, 22.55 UUR

De Nederlander Hüseyin Kurt ging op 11 maart 2017 de straat op, toen de Turkse minister van Familiezaken werd tegengehouden in Rotterdam. Hüseyin werd gebeten door een politiehond en belandde op de voorpagina van De Telegraaf.

Love and Hate Crime
BBC 1, 23.45 UUR

Een kijkje in het brein van Adrian Loya, de Amerikaanse strandwacht die in 2015 een vrouwelijke collega doodde. Zowel de voorbereidingen als de daad legde hij vast op video. In zijn dagboek beschrijft Loya uitgebreid over zijn beweegredenen.

Moonraker (Lewis Gilbert, 1979) en Dr. No (Terence Young, 1962)
RTL 7, 20.30-23.10 uur en 23.10-01.25 uur.

Zijn naam is Bond. James Bond. De frase waarmee 007 zich in deze eerste Bondfilm met zelfverzekerde charme introduceert, groeide uit tot een iconische oneliner, niet zelden resulterend in weke knieën bij zijn vrouwelijke gesprekspartner. In Dr. No horen we Bond voor het eerst, gespeeld door Sean Connery, in een Londens casino tijdens een potje baccarat. Bond vraagt de vrouw in het rood aan de overkant van de speltafel naar haar naam en zij antwoordt: 'Trench. Sylvia Trench.' Waarop Bond haar deftige voorkomen imiteert. Trench maakte merkbaar indruk op de Britse geheim agent, want ze keerde terug in Bond nummer twee, From Russia with Love (1963). Het voorsteltrucje bleef, uiteraard.

Het is niet de enige reden vanavond aan te schuiven bij Dr. No, waarin 007 naar Jamaica reist om de verdwijning van een collega te onderzoeken. Onmiddellijk zijn alle ingrediënten voorhanden die Bond en zijn films zo onweerstaanbaar maken: een aangename mengeling van actie met niet al te politiek correcte humor, mooie locaties, technische snufjes en (in dit geval) Ursula Andress die uit de zee oprijst. Vóór Dr. No wordt uitgezonden, kunt u vanavond bij RTL7 opwarmen met Moonraker, de redelijk geslaagde doch vooral ook malle elfde Bondaflevering, waarin Roger Moore een rijke gek moet uitschakelen die vanuit een ruimtestation de mensheid wil vernietigen. Oorspronkelijk had For Your Eyes Only de elfde Bond moeten worden, zoals werd beloofd in de aftiteling van The Spy Who Loved Me (1977), maar de producenten kozen toch eerst voor de plot van Moonraker, om in te spelen op het succes van de film Star Wars, die in 1977 was uitgekomen. Toch liep de boel met Moonraker en zijn ruimtegevechten een beetje uit de hand, binnen de grenzen van het Bonduniversum tenminste. Opvolger For Your Eyes Only werd uiteindelijk gevierd vanwege zijn back-to-basicsbenadering van de geheim agent.

Donovan's Reef (John Ford, 1963)
Arte, 14.15-16.00 uur.

Een van de weinige komedies die regisseur John Ford en zijn vaste hoofdrolspeler John Wayne maakten. Wayne speelt een veteraan die zich na de oorlog met zijn vrienden Lee Marvin en Jack Warden terugtrekt op Haleakaloa, een eiland in de Stille Oceaan, waar het drietal de bloemetjes buitenzet, tot de dochter van Warden het feestje komt verpesten. Tamelijk oubollig en gezapig, maar prima gespeeld, ook door Elizabeth Allen.

Maze Runner: The Scorch Trials (Wes Ball, 2015)
Veronica, 20.30-23.10 uur.

Prima vervolg van Maze Runner, naar de gelijknamige young adult-boekenserie van James Dashner. Het avontuur is nog steeds wat schematisch van aard, ook nu het groepje jonge overlevenden onder aanvoering van Thomas (Dylan O'Brien) niet meer door een doolhof rent, maar in postapocalyptischesteden en woestijnen, die doen denken aan de decors van Walking Dead en Mad Max, wordt beproefd. De wijze waarop blockbustertalent Wes Ball en consorten uit de resten van ingestorte wolkenkrabbers een veredelde gamewereld optuigen, is imponerend, zoals je dat van dit type modern filmspektakel mag verwachten. Maar het is vooral de ontregelende tripscène tijdens een hedonistisch feest die The Scorch Trials een onverwacht vleugje cultpotentie bezorgt. Deel drie (ondertitel: The Death Cure) draait momenteel in de bioscopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden