FILM- EN TV-TIPSDinsdag 29 september

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 29 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Melissa McCarthy in Spy (Paul Feig, 2015). Beeld
Melissa McCarthy in Spy (Paul Feig, 2015).

De kunstdetective

NPO 2, 20.25 uur

Hoe vonden twee Visigotische reliëfs uit de 7de eeuw hun weg van Spanje naar de tuin van een aristocratische Brit? Dat vertelt Arthur Brand vanavond in een nieuwe aflevering van De kunstdetective. Brand kwam de zware stenen op het spoor nadat hij was getipt dat ze circuleerden in het illegale circuit. De waardevolle reliëfs zijn afkomstig uit een oude kerk in Noord-Spanje, waar kunstdieven in 2004 hun slag sloegen. Verkoop van de als gestolen bekend staande stukken was blijkbaar moeilijk, en daarom werden de reliëfs verpatst als tuinornament.

Death Wish

RTL 7, 20.30 uur

(Eli Roth, 2018) Opmerkelijk trouwe remake van het origineel uit 1974, met Charles Bronson. Dit keer is een stoïcijnse Bruce Willis wraakengel Paul Kersey, die bloedvergieten bestrijdt met bloedvergieten. Een held of een gevaarlijke gek? Een keuze die de kijker van Death Wish geen moment wordt gegund. Chirurg Kersey is de verpersoonlijking van de Amerikaanse fantasie van eigenrichting. Hij knakt na de gewelddadige dood van zijn vrouw, steelt het wapen van een zwaargewond bendelid op zijn operatietafel en schuimt in hoody de straten af. Als een vuige superheld.

Bruce Willis in Death Wish (Eli Roth, 2018). Beeld
Bruce Willis in Death Wish (Eli Roth, 2018).

André Hazes: zij gelooft in mij

NPO 2 Extra, 20.30 uur

Documentaire uit 1999 van John Appel, op het Idfa bekroond met de hoofdprijs, de Joris Ivens Award. De festivaljury roemde destijds de ‘niet sentimentele gevoeligheid’ die de film toont ‘voor de menselijke broosheid van de hoofdpersoon’. Appel volgde maandenlang volkszanger André Hazes, die op dat moment op de toppen van zijn roem verkeerde, al ging het hem persoonlijk minder goed. De filmmaker legde gevoelvol Hazes’ plankenkoorts, gezondheids- en verslavingsproblemen en zijn relatieperikelen vast, naast de glorieuze momenten op het podium.

The Age of Adaline

RTL 8, 20.30 uur

(Lee Toland Krieger, 2015) 29 is ze, als Adaline Bowman, geboren in 1908, met haar auto in het water stort, onderkoeld raakt en door de bliksem wordt getroffen. En 29 blijft ze, qua uiterlijk althans. De ongeloofwaardige premisse van The Age of Adaline is geruime tijd volstrekt aannemelijk. Blake Lively is uitstekend als Adaline en heeft vertederende scènes met tachtiger Ellen Burstyn, in de rol van haar dochter. Wanneer Michiel Huisman verschijnt – Adaline is dan eigenlijk 107 jaar oud – komt de film op Nicholas Sparks-achtig relatieterrein.

Michiel Huisman en Blake Lively in The Age of Adaline (Lee Toland Krieger, 2015). Beeld Diyah Pera
Michiel Huisman en Blake Lively in The Age of Adaline (Lee Toland Krieger, 2015).Beeld Diyah Pera

Ik durf het bijna niet te vragen

NPO 3, 22.05 uur

In deze politiek correcte tijden zijn we beducht om de verkeerde vragen te stellen aan mensen uit een gemarginaliseerde groep of met een uiterlijk dat afwijkt van wat in Nederland voor normaal doorgaat. Dat is eigenlijk jammer, want respectvol vragen stellen is de beste manier om wat te leren. Helaas zijn in de praktijk niet alle vragen even respectvol. In Ik durf het bijna niet te vragen geven donkere mensen vandaag antwoord op vragen waarmee ze dagelijks te maken hebben. Mag ik je haar voelen? Denken mensen dat je lui bent? Zou je niet liever lichter willen zijn?

Spy

Veronica, 22.40 uur

(Paul Feig, 2015) Spy begint als een spion zijn tegenstander in het hoofd schiet. Enter: Susan Cooper, de door Melissa McCarthy vertolkte CIA-analist die van achter haar bureau fungeert als oog en oor van de spion in kwestie, Bradley Fine (Jude Law). McCarthy’s ongelukkige, diepcynische en afgunstige personage is een lichtpuntje in een film die een tamelijk flauwe Bondparodie lijkt. Wanneer Fine sterft, grijpt Cooper haar kans: ze gaat eindelijk zelf undercover, vastbesloten de moordenares van Fine hoogstpersoonlijk te vangen. Dat doet ze in opgelegde vermommingen (gescheiden moeder, maf kattenvrouwtje) die haar sneue zelfbeeld onderstrepen. In dat gegoochel met imago tillen McCarthy en regisseur Feig op boven het moeras van generieke spionnenkomedies.

Putin: A Russian Spy Story

NPO 2, 22.40 uur

Vladimir Poetin is al twintig jaar aan de macht als premier en president van Rusland. Een driedelige Britse documentaireserie ontleedt het leven en de carrière van de omstreden politicus. De eerste aflevering belicht Poetins loopbaan bij de geheime dienst. Als jongere keek Poetin al graag naar de tv-serie Zeventien momenten in de lente, over de avonturen van een Sovjetspion. Het was een staaltje staatspropaganda, gesponsord door de KGB. In het jaar na zijn afstuderen meldde Poetin zich aan bij de spionagedienst, die hem in het Duitse Dresden stationeerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden