Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 29 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Gary Oldman in Darkest Hour van Joe Wright Beeld
Gary Oldman in Darkest Hour van Joe Wright

Au pairs

NPO 3, 20.20 uur

Het bestaan van een au pair gaat zelden over rozen, maar passen op de kinderen van een buitenlands gastgezin is wel een bijzonder leerzame ervaring. Het tweede seizoen van Au pairs speelt in Rome, waar vijf jonge twintigers het flink voor de kiezen krijgen. Ze moeten het zien te rooien in een vreemd land met een andere cultuur en taal, waar oppaskinderen niet altijd engeltjes zijn. In de eerste aflevering heeft Nikki moeite met het afscheid van haar vriend en vreest Joshua de reactie van zijn gastouders als hij vertelt dat hij veganistisch eet.

Darkest Hour

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Joe Wright, 2017) Het is mei 1940. Nederland, België en Frankrijk worden opgerold in de Blitzkrieg. Chamberlain, die rekende op een verzoeningsgezinde Hitler, moet aftreden als premier. Nu is het aan zijn opvolger: wel of geen vredesbesprekingen met de nazi’s? Zo belandt de bal bij de ongelikte Winston Churchill, een formidabele, met een Oscar bekroonde rol van Gary Oldman, die vrijwel volledig in zijn personage verdwijnt. Wat het feilloos geregisseerde Darkest Hour echt meeslepend maakt, is de permanent aanwezige notie dat het Britse koninkrijk zich heel dicht bij onderhandelingen met de vijand bevond; dat zou de loop van de geschiedenis hebben verlegd.

Die Hard with a Vengeance

Veronica, 20.30 uur

(Actie, John McTiernan, 1995) Een hevig lispelende Jeremy Irons speelt de gevaarlijke gek Simon in dit ijzersterke derde Die Hard-deel. De immer koele Bruce Willis is opnieuw superagent John McClane. Die moet doen wat Simon zegt, anders ontploffen er bommen in New York. Gelukkig krijgt McClane gaandeweg assistentie van Samuel L. Jackson: een gouden duo. Regisseur McTiernan overwoog destijds de heftige explosie tijdens de eerste seconden van de film te verwijderen. De scène lag gevoelig vanwege de bomaanslag in Oklahoma City, ruim een maand voor de première van de film.

Samuel L. Jackson en Bruce Willis in Die Hard With a Vengeance van John McTiernan Beeld
Samuel L. Jackson en Bruce Willis in Die Hard With a Vengeance van John McTiernan

Down the Road

NPO 3, 21.05 uur

Terwijl Nederland puzzelt op de vraag of een zomervakantie dit jaar wel of niet realistisch is, blikt Down the Road terug op een vakantieavontuur van een bijzonder reisgezelschap. In het derde seizoen van de serie vliegen Dieter Coppens en Saar Pelgrims naar Spanje met zes jonge mensen met het syndroom van Down. Al in de vertrekhal slaat tussen enkele deelnemers de vonk over, en dan is de reis nog niet eens begonnen. Tijdens de vakantie zal het zestal zijn grenzen verleggen. Dat begint al meteen goed met een speleologie-excursie in een donkere grot.

North America with Simon Reeve

Canvas, 21.35 uur

Op zijn reis door de VS wordt Simon Reeve in Californië geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Aan de kust bezoekt hij een woud van reusachtige mammoetbomen die een onzekere toekomst hebben door de oprukkende mens, uitdroging en bosbranden. De presentator klimt in een gigantische sequoia en hoort van boomverzorgers over een project waarin de bomen worden gekloond om klimaatverandering tegen te gaan. Wat zuidelijker vertellen brandweerlieden hoe ze in Californië non-stop in actie zijn om branden te voorkomen en bestrijden.

The Last Boy Scout

Veronica, 23.05 uur

(Actie, Tony Scott, 1991) Bruce Willis doet zijn Die Hard-rol nog eens dunnetjes over, ditmaal als cynische privédetective in de corrupte wereld van het American football. Tony Scotts regie is vlot; de film mag gezien worden als uitstekende vingeroefening voor True Romance, de sublieme misdaadfilm die hij daarna maakte. Het scenario van The Last Boy Scout is geschreven door Shane Black, die destijds naam had gemaakt met de eerste twee Lethal Weapon-films, en kostte 1.75 miljoen dollar. Dat was meer dan tot dan toe voor een filmscript was betaald.

Bruce Willis en Damon Wayans in The Last Boy Scout van Tony Scott Beeld
Bruce Willis en Damon Wayans in The Last Boy Scout van Tony Scott

2Doc: Verstoten vaders

NPO 2, 23.20 uur

In Nederland zijn vaders bovenmatig vaak het slachtoffer van ouderverstoting na een scheiding. Het probleem treft ook de 16 duizend kinderen die hierdoor jaarlijks het contact met een van hun ouders verliezen. In haar documentaire Verstoten vaders volgt regisseur Elena Lindemans drie mannen die na hun scheiding de kinderen niet meer mogen zien. Via jeugdzorg en de rechtbank voeren Armand, Deepak en Gerard een lange, stille en soms wanhopige strijd tegen, in hun ogen, valse beschuldigingen en verdachtmakingen. Hoe bewijzen ze dat ze niets verkeerd hebben gedaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden