De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit The Abyss Beeld
Beeld uit The AbyssBeeld

Vroege vogels
NPO 2, 19.20 uur

Goed natuurnieuws: de middelste bonte specht beleeft een comeback. De vogel was rond 1975 vrijwel verdwenen uit ons land, maar er zijn alweer honderden broedparen geteld. Milouska Meulens gaat op pad in het Twentse natuurgebied Egheria.

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

Een reportage over Nederlandse start-ups die onder leiding van prins Constantijn afreizen naar technologiefestival South By Southwest in Austin, Texas. Ze zoeken hier investeerders die hun jonge, creatieve bedrijfje groot kunnen maken.

Prins Constantijn bij Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage, Amsterdam Beeld anp
Prins Constantijn bij Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage, AmsterdamBeeld anp

The Last Samurai (Edward Zwick, 2003)
Veronica, 20.30-23.35 uur.

Megalomane vertelling over een Amerikaanse legerkapitein die in aanraking komt met samoerai, en dus met hun normen en waarden. Het zal van hem een ander mens maken. Tom Cruise past goed in de grootheidswaanzin van de film, maar pel je de actiehuid eraf, dan blijft toch vooral een fascinerend gevalletje miscasting over.

Goed volk
Één, 20.40 uur

Tv-kok Jeroen Meus maakte nieuwe reportages over de keukens van bijzondere gemeenschappen. In het bordeel Bella's Hacienda Ranch in de Amerikaanse staat Nevada gaat Meus als kok aan de slag en ontdekt zo hoe het dagelijkse leven eruitziet.

Stargazing live: Australia
BBC 2, 21.00 uur

De Britse reeks waarin de sterren-hemel wordt behandeld, heeft dit seizoen uit Australië als standplaats. Presentatoren Brian Cox en Dara O'Briain proberen het Zuiderkruis te spotten, het sterrenbeeld dat op de Australische vlag staat afgebeeld.

IS in het vizier
Canvas, 21.15 uur

Journalist Rudi Vranckx vervolgt zijn onderzoek naar de strijd tegen IS. Hij is nu in Rocket City, de Amerikaanse legerbasis in Qayyarah, Irak. Hiervandaan worden raketten afgevuurd om dorpen te heroveren, op de weg naar IS-hoofdstad Mosul.

Zorg.nu
NPO 1, 21.25 uur

In haar medische consumentenprogramma bespreekt Antoinette Hertsenberg medische tatoeages die worden geplaatst om littekens onzichtbaar te maken. Ook: maagbanden voor kinderen met extreem overgewicht, in het Maastricht UMC.

Antoinette Hertsenberg Beeld Adriaan van der Ploeg
Antoinette HertsenbergBeeld Adriaan van der Ploeg

The Abyss (James Cameron, 1989)
RTL 7, 22.30-01.50 uur.

Toen James Cameron Titanic maakte, had hij al een solide naam als regisseur van grote producties. Camerons Aliens uit 1986, het eerste vervolg op Alien, is bijvoorbeeld nog altijd de beste van alle Alien-films. Toch werd The Abyss in 1989 wisselend ontvangen. De meeste kritiek betrof het slot, dat nogal new-agerig werd bevonden. The Abyss heeft een duidelijke boodschap: de mens is even slecht ontwikkeld als zijn technologie. Daarom is hij zo agressief en daarom vernielt de mens de aarde. Maar er is nog hoop: op de bodem van de oceaan huizen vredelievende, buitenaardse wezens. In de sterke sciencefictionfilm botst een atoomonderzeeër op honderden meters diepte met een mysterieus object. Om de in het schip aanwezige kernkoppen te bergen, wordt een bemanning samengesteld die voor de ene helft bestaat uit militairen en voor de andere helft uit diepzeespecialisten. Op de bodem van de oceaan loopt de spanning tussen de twee groepen op en tegelijkertijd groeit het vermoeden dat ze er niet alleen zijn. Regisseur Cameron, die momenteel sleutelt aan Avatar 2 tot en met 5, imponeert met schitterende onderwaterfotografie en destijds grensverleggende special effects.

Lo and Behold, Reveries of the Connected World (Werner Herzog, 2016)
NPO 2, 23.00-00.50 uur.

Werner Herzog was er wat e-mail betreft als de kippen bij, maar hij heeft geen mobieltje en zijn laatste posts op Twitter en Facebook stammen respectievelijk uit 2010 en 2011. Alleen al die uitgesproken haat-liefdeverhouding met internet maakt het interessant om te zien hoe hij de geneugten en gevaren van het web belicht in zijn documentaire Lo and Behold. Reveries of the Connected World. Wetenschappers, slachtoffers van internetmisbruik, gameverslaafden en prominenten zoals Elon Musk mogen ieder hun zegje doen over het onderwerp, terwijl Herzog met zijn kenmerkend zemelige stem de boel aan elkaar praat en prikkelende dan wel naïeve vragen stelt. De productie werd gesponsord door internetbedrijf NetScout, maar van enige partijdigheid is niets te merken in het resultaat. Na het sf-achtige begin, waarin we op de klanken van Wagners Rheingold het universitaire heiligdom betreden waar internet zijn eerste woord sprak ('Lo' - 'Zie'), maakt de euforie al snel plaats voor de minder vrolijke aspecten.

De indrukwekkendste ontmoeting heeft Herzog met de Amerikaanse familie Catsouras, die bij een auto-ongeluk een dochter verloor en vervolgens via e-mails werd bestookt met foto's van het onthoofde lichaam van het meisje. Herzog kiest in dit fragment voor een afstandelijke en vervreemdende stijl: het gezin kijkt zwijgend in de camera voor een tafel vol muffins en croissants. Die scène maakt het relaas des te schrijnender en springt eruit in het wat vluchtige en voor Herzogs doen nogal gewone geheel. Ondanks zulke bezwaren is Lo and Behold verplichte kost voor iedere Herzog-fan; de film levert ampele munitie voor discussies achteraf. Zoals de Herzogiaanse overpeinzing die het meest bijblijft van de film: droomt internet van zichzelf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden