TipsFilm- en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 28 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Javier Gutiérrez in El autor Beeld
Javier Gutiérrez in El autor

El autor (Manuel Martín Cuenca, 2017)

Te zien via Netflix

Prachtige begintitels, die van de Spaans-Mexicaanse Netflix-productie El autor. Terwijl op de soundtrack een gevoelig gitaarliedje van José Luis Perales klinkt, zweeft de camera langs vellen papier en de letters die er in diepzwarte inkt op gedrukt staan. De letters worden zinnen, die misschien uit het script van de film komen, misschien uit de oorspronkelijke roman van Javier Cercas en anders wel uit het boek dat hoofdpersonage Álvaro (Javier Gutiérrez) probeert te schrijven. Doorgestreepte zinnen, zinnen omgeven door krabbels en aantekeningen, lappen dialoog en beschrijvingen die samen een verhaal proberen te worden, soms in de papierversnipperaar eindigen en uiteindelijk het veld ruimen voor witte leegte: op de laatste bladzijden staan slechts de naam van regisseur Manuel Martín Cuenca (Caníbal) en de titel van de film. Ondertussen klinkt een passend einde van Perales’ liedje: ‘Nada. Nada.’

Cuenca’s vijfde speelfilm wordt in feite al deels samengevat door deze briljant ontworpen begintitels. Ze suggereren veel van de (vergeefse?) moeite die het Álvaro kost de schrijver te worden die hij denkt te zijn. De mogelijkheid dat hij geen enkel talent heeft is voor Álvaro, net gedumpt door zijn bestsellers schrijvende vrouw Amanda (María León) en vreselijk afgezeken door schrijfdocent Juan (Antonio de la Torre), geen optie. De titels tippen ook aan de geestdrift die Álvaro voelt wanneer hij daadwerkelijk iets te pakken heeft: stiekem luistert hij gesprekken af van de medebewoners van zijn appartementencomplex in Sevilla. Die dialogen blijken perfect basismateriaal voor een relaas waarin het verschil tussen werkelijkheid en fictie steeds kleiner wordt. Álvaro ontpopt zich als een heuse manipulator, die zijn medebewoners van alles wijs maakt om zijn verhaal de juiste kant op te sturen. Vooral een Mexicaans migrantenechtpaar (Adriana Paz en Tenoch Huerta) en conciërge Portera (een fantastische rol van Adelfa Calvo) worden de dupe. Waar het allemaal heen leidt, voor Álvaro? Ook dat wordt door de begintitels voorspeld, waarbij het genadeloze wit van de bladzijden eveneens terugkeert in de maagdelijke inrichting van Álvaro’s werkkamer. Hetzelfde geldt voor de schaduwen die in de begintitels over de bladzijden glijden: die wijzen vooruit naar het spel van silhouetten op de muur tegenover Álvaro’s badkamer, waarmee de door hem afgeluisterde gesprekken worden verbeeld. Helaas is niet de hele film zo geïnspireerd, het einde laat je ietwat onbevredigd achter, maar stijlvol is El autor zeer zeker en hoofdrolspeler Gutiérrez levert geweldig spel. Hij is afwisselend sinister, meelijwekkend en gekwetst als de man die zichzelf een echte auteur wil kunnen noemen, maar uiteindelijk misschien wel het betreurenswaardigste personage van allemaal is.

Everest (Baltasar Kormákur, 2015)

SBS 9, 20.30-22.55 uur

Geslaagde rampen-/avonturenfilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1996, toen bij twee gelijktijdige expedities acht klimmers om het leven kwamen. Als in een voorbeeldige genrefilm wordt dat onheil al vanaf de eerste minuut aangekondigd. Als in een wat minder voorbeeldige genrefilm is de psychologisering van de belangrijkste personages grof en clichématig, maar wat zou het. De opnamen in het Nepalese hooggebergte (er werd gefilmd tot op 4.600 meter, om de acteurs een zo realistisch mogelijke omgeving te kunnen bieden) zijn spectaculair en ook de scènes die spelen nabij en op de top (in realiteit op bijna 9.000 meter, maar waarvoor in de studio en op de grens van Italië en Oostenrijk werd gefilmd) zijn vaak adembenemend spannend.

Starbucks ungefiltert
Arte, 20.15 uur

Kritische documentaire over het reilen en zeilen van de Amerikaanse koffiegigant Starbucks. Achter de succesvolle huiskamersfeer gaat een cynische wereld schuil van snel geld, hoge werkdruk en internationale belastingtrucs.

United Shades of America
Canvas, 20.20 uur

In de Amerikaanse staat South Carolina leert komiek W. Kamau Bell de Gullah Geechee-gemeenschap kennen. Deze afstammelingen van Afrikaanse slaven houden de West-Afrikaanse cultuur in leven met muziek, kleding en festivals.

Komiek W. Kamau Bell. Beeld Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
Komiek W. Kamau Bell.Beeld Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP

Apocalyps Stalin
Canvas, 21.05 uur

Aandacht voor de periode waarin Jozef Stalin het einde van de oorlog met nazi-Duitsland inzet. Tegenover de successen op de slagvelden en in de industrie staan de grote armoede en het verlies van miljoenen levens.

Toms Engeland
NPO 2, 21.15 uur

Serie waarin journalist Tom Egbers (Studio Sport) opnieuw kennis maakt met het land waar zijn moeder werd geboren en waar hij in zijn jeugd veel tijd doorbracht. De reis begint in Dover, waar hij spreekt met voor- en tegenstanders van de Brexit.

The Truth About… Looking Good
BBC 1, 23.45 uur

Wat is vochtinbrengende crème en helpt deze echt rimpels te voorkomen? De BBC volgt een onderzoek van de Universiteit van Sheffield naar de smeerseltjes en vraagt dermatologen naar de crème die zijzelf het liefst gebruiken.

KKK: The Fight for White Supremacy
BBC 1, 00.45 uur

Programmamaker Dan Murdoch loopt mee met de Loyal White Knights, een van de grotere splintergroeperingen van de Ku Klux Klan. Sinds Donald Trump in de VS aan de macht is, heeft de extreemrechtse club de wind in de zeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden