Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 27 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Harrison Ford in The Fugitive van Andrew Davis. Beeld
Harrison Ford in The Fugitive van Andrew Davis.

Prison

Canvas, 20.25 uur

Van de duizend gedetineerden in de Britse gevangenis van Durham kampen er naar schatting zeshonderd met mentale problemen. De documentaire Prison laat zien dat het gevangenissysteem daar niet op is berekend. De ziekenzaal telt maar elf bedden en slechts één ggz-verpleegkundige. Een van de gevangenen met ernstige psychische problemen is James. Hij lijdt aan paranoia en is ervan overtuigd dat het gevangenispersoneel samenzweert om hem te vermoorden. Een andere gedetineerde probeert zijn mentale pijn te verdringen door schroeven in zijn hand te draaien.

Manchester by the Sea

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Kenneth Lonergan, 2016) Klusjesman Lee (Oscar voor Casey Affleck) is een solitaire man, die na de plotselinge dood van zijn oudere broer voogd wordt van diens tienerzoon. En daar is Lee niet de meest geschikte persoon voor. Hij wil ook helemaal niet terug naar dat kustplaatsje uit de filmtitel, waar hij nog altijd een kwalijke reputatie geniet. Michelle Williams, als ex van Lee, deelt een emotionele maar toch terloopse filmscène met Affleck, waarin alle pijn wordt gevat in een ontmoeting op straat. Cineast Kenneth Lonergan scheurt de conventies van het traditionele Amerikaanse rouwdrama aan flarden.

Michelle Williams en Casey Affleck in Manchester by the Sea. Beeld
Michelle Williams en Casey Affleck in Manchester by the Sea.

The Fugitive

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Andrew Davis, 1993) Een klassieker uit de tijd dat Harrison Fords botten nog niet kraakten als hij weer eens de benen moest nemen. Wanneer de echtgenote van chirurg Richard Kimble (Ford) dood in zijn armen wordt aangetroffen, ziet de politie van Chicago hem al snel als dader. Kimble ontkent en ontsnapt tijdens zijn transport naar de gevangenis. Het begin van een dubbele jachtpartij: terwijl Kimble de moordenaar zoekt, wordt hij zelf op de hielen gezeten door U.S. Marshal Samuel Gerard (Tommy Lee Jones), die gaandeweg gaat twijfelen of hij wel de juiste persoon achtervolgt. Veel actie in The Fugitive, en toch draait de film vooral om drama, spanning en intriges.

Secrets of the Museum

BBC 2, 21.00 uur

In Oost-Londen heeft het vermaarde Victoria & Albert Museum een kleinere vestiging: het V&A Museum of Childhood, dat helemaal is gewijd aan ontwerp en creativiteit voor kinderen en jongeren. Na bijna 150 jaar is het tijd voor een ingrijpende verbouwing en daarom moet de collectie van dertigduizend spellen en speelgoedobjecten in opslag. Secrets of the Museum toont deze week ook hoe het V&A, in het centrum van Londen, werkt aan een expositie over de kunst van Iran. Daarvoor moeten er drie 10 meter lange replica’s van moskeeschilderingen uit het depot komen.

Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn

NPO 2, 22.10 uur

In de derde week op de Wadden begint de verveling toe te slaan in de vogelhut. Gelukkig krijgt Hans Dorrestijn in Alleen op een eiland weer een speciale gast op bezoek, en deze week is dat Stella Bergsma. De auteur en columnist is weleens omschreven als de brutaalste schrijfster en ‘het meest irritante wijf’ van Nederland, maar ze is een grote favoriet van Dorrestijn. De uitgesproken opiniemaker en de knorrige 80-jarige cabaretier blijken verrassend veel gemeen te hebben en hebben samen heel wat te bespreken. Nog drie weken te gaan.

2Doc: 0,03 seconde

NPO 2, 22.50 uur

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro had Nederland hoge verwachtingen van het zwemteam. Suzanne Raes volgde de topzwemmers voor haar documentaire 0,03 seconde. Het ontbreekt de zwemmers niet aan inzet, motivatie of ambitie, maar de concurrentie in Rio is enorm. De jaren van training op de olympische afstanden worden niet beloond met medailles: het verschil tussen een plek op het podium en lege handen is een kwestie van fracties van seconden. Na de teleurstelling in het binnenbad zorgt het openwaterzwemmen echter voor een verrassende zege.

The Peacemaker

Veronica, 23.10 uur

(Actie, Mimi Leder, 1997) Atoomgeleerde Julia Kelly (Nicole Kidman) en legercommandant Thomas Devoe (George Clooney) zitten achter terroristen met ontvreemde kernbommen aan, maar de talloze plotgaten vormen in deze film eigenlijk het grootste gevaar. Waarom maakt die terrorist, een belijdend moslim, een kruisje als hij met de bom het vliegtuig instapt? Ondanks de talloze verhaal- en continuïteitsfouten valt er aan The Peacemaker nog steeds het een en ander te genieten. Mooi werk bijvoorbeeld van de vroeg gestorven Duitse cameraman Dietrich Lohmann, die zijn camera graag in lange takes door de sets laat kronkelen.

George Clooney en Nicole Kidman in The Peacemaker. Beeld
George Clooney en Nicole Kidman in The Peacemaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden