Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 26 oktober

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Laia Costa in Victoria. Beeld
Laia Costa in Victoria.

Hello Goodbye

NPO 1, 20.35 uur

Nu de drukte weer langzaam terugkeert op Schiphol, is ook Joris Linssen er weer te vinden. In de aankomst- en vertrekhal spreekt hij met bijzondere reizigers, hun familie en geliefden in een nieuw seizoen van Hello goodbye. Zo ontmoet hij twee Afghaanse broers die in spanning staan te wachten op de aankomst van hun familie die met een evacuatievlucht uit Kaboel naar Nederland komt. Ook spreekt Linssen een jonge vrouw die wacht op haar Amerikaanse geliefde, die ze online ontmoet heeft. Dankzij hem heeft ze zich door een periode van depressie geslagen.

Autumnwatch

BBC 2, 21.00 uur

Al sinds 2005 is het elke herfst vaste prik op de BBC: in Autumnwatch doet een team van presentatoren rechtstreeks verslag vanuit en over de Britse natuur. Dit jaar zijn Chris Packham en Michaela Strachan neergestreken in Norfolk, van waaruit ze in contact staan met verslaggevers verspreid over de Britse Eilanden. Zo laat Gillian Burke vanuit Noord-Ierland zien hoe mollen een wormenvoorraadje aanleggen om de winter door te komen. Vanaf het eiland Mull deelt Megan McCubbin mooie natuurbeelden van de lokale populaties arenden, edelherten en otters.

Nu te zien

NPO 2, 21.10 uur

Taal kan betekenis overdragen of juist verduisteren. In het oeuvre van Walter Swennen staat deze relatie tussen taal en betekenis centraal. De Belgische kunstenaar werd al op jonge leeftijd in deze richting geduwd door een beslissing van zijn ouders, die braken met hun Vlaamse verleden en overschakelden op het Frans. Het werk van Swennen staat centraal in een expositie van het Kunstmuseum Den Haag, die Ann Demeester bezoekt in Nu te zien. De associatieve werkwijze van Swennen komt sterk naar voren in ruim 65 schilderijen van de jaren tachtig tot nu.

2Doc: 100Up

NPO 2, 22.40 uur

Terwijl voor sommige mensen een leven zonder werk het ultieme doel is, werken anderen fluitend door tot na hun 65ste. In 100UP portretteert Heddy Honingmann enkele wereldburgers die zelfs op hun 100ste nog niet van ophouden willen weten. Zo maken we kennis met een Noorse vrouw die op de boerderij helpt met lammeren, een seksuoloog in New York die nog steeds cliënten ziet en een Nederlander die een onlineplatform over mensenrechten maakt. Ze maken zich zorgen over hun lichaam en de wereld die ze achterlaten, maar hun werk gaat gewoon door.

The Nice Guys

SBS 9, 23.10 uur

(Komedie, Shane Black, 2016) Gesmeerd lopende, fijn absurde misdaadkomedie, rond twee niet altijd even effectief opererende speurders die eind jaren zeventig een complot ontrafelen rond de decadente porno-industrie van Los Angeles. Ryan Gosling en Russell Crowe schieten, rennen, knokken en buitelen zich door het maffe verhaal en zijn duidelijk in hun sas met hun soms slapstickachtige hoofdrollen. Misschien is twee uur wel wat veel van het goede – de film blijft maar ronddartelen in zijn eigen krankzinnigheid – maar zelfs van een melige confrontatie op het herentoilet maken beide hoofdrolspelers een meesterstuk.

Russell Crowe (links) en Ryan Gosling in The Nice Guys. Beeld
Russell Crowe (links) en Ryan Gosling in The Nice Guys.

Payback

Veronica, 23.10 uur

(Actie, Brian Helgeland, 1999) Amusante bewerking van Donald E. Westlakes roman The Hunter (1962). Hetzelfde boek stond ook model voor John Boormans psychedelische misdaadfilm Point Blank (1967), waarin Lee Marvin een meedogenloze overvaller speelt die op wraak zint, nadat hij door zijn samenspannende kompaan en geliefde voor dood is achtergelaten. Beroepscrimineel Porter (Gibson) overkomt in Payback hetzelfde, als vertrekpunt voor een afwisselend grimmige en komische film noir-pastiche. De humor en het geweld zitten elkaar vaak in de weg, maar hoe minder serieus je de film neemt, hoe leuker hij wordt.

Mel Gibson in Payback. Beeld
Mel Gibson in Payback.

Victoria

WDR, 23.25 uur

(Thriller, Sebastian Schipper, 2015) Duitser Schipper en de Noorse cameraman Sturla Brandth Grøvlen kregen ogenschijnlijk het onmogelijke voor elkaar: ze legden het nachtelijke avontuur van een Spaans meisje dat in Berlijn verzeild raakt in een bankoverval vast in één lange take. Victoria is een ononderbroken opname van 134 minuten, waarbij de camera actrice Laia Costa voortdurend achtervolgt. Nieuw is de stunt niet, er zijn meer films die uit slechts één take bestaan, maar die zijn doorgaans minder dynamisch. Dat het lukte, is niet alleen een logistieke overwinning. Victoria heeft een onontkoombare drive: voortdurend is voelbaar dat er iets op het spel staat, dat de hoofdpersonen verder denderen, wat er ook gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden