FILM- EN TV-TIPSDinsdag 26 januari

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 26 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Matt Damon en Julia Stiles in The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass. Beeld
Matt Damon en Julia Stiles in The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass.

De lift

RTL 7, 20.30 uur

(Dick Maas, 1983) In de eerste grote filmhit van Dick Maas vertolkt Huub Stapel een argeloze monteur die samen met journalist Willeke van Ammelrooy ontdekt dat de te repareren lift een geheel eigen, kwaadaardig leven leidt. De lift toont duidelijk de invloed van Amerikaanse genremeesters John Carpenter en Dario Argento, bij wie sfeer en autonome gruwelmomenten eerder tellen dan logica en een hecht doortimmerd plot. Het expressionistische kleurgebruik doet sterk denken aan Argento’s horrorfilms, terwijl de door Maas zelf gecomponeerde synthesizer-soundtrack dat typisch Carpenteriaanse, duistere minimalisme ademt.

Isabelle Brok in De lift van Dick Maas. Beeld
Isabelle Brok in De lift van Dick Maas.

Het geheim van de meester

NPO 2, 20.30 uur

In Het geheim van de meester proberen een kunstenaar, een kunsthistoricus, een restaurator en een materiaaldeskundige reconstructies te maken van enkele beroemde Nederlandse kunstwerken. Het komende seizoen gaan de experts weer enkele pittige uitdagingen aan. In de eerste aflevering gaat het team aan de slag met Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Het wereldberoemde doek onthult bij nadere inspectie een piepklein spijkergaatje. Het geheim van de meester legt uit hoe Vermeer met een spijkertje en een draad de juiste perspectieflijnen kon verkrijgen.

The Bourne Ultimatum

Veronica, 20.30 uur

(Paul Greengrass, 2007) Het beste deel uit de actiereeks met de aan geheugenverlies lijdende superspion Jason Bourne. Het belangrijkste is dat Bourne zijn cv als huurmoordenaar onder ogen durft te zien. Dit gaat gepaard met veel, heel veel, virtuoos vormgegeven spektakel. Regisseur Paul Greengrass voert de chaos in de actiescènes tot een maximum op en houdt tegelijk de verhaallijn strak. En dan slaagt hij er ook nog eens in om van Bourne zo’n complex personage te maken – met dank aan hoofdrolspeler Matt Damon. Uitgekotst en opgejaagd door de buitenwereld en opgeslokt door zijn innerlijke demonen, terwijl hij misschien wel als enige de wereld kan redden.

China and the Pandemic

BBC 2, 22.00 uur

Een jaar geleden keek de wereld verbaasd toe terwijl China de stad Wuhan op slot deed. Elf miljoen inwoners kregen verregaande beperkingen opgelegd om de verspreiding van een nieuw virus tegen te gaan. De BBC-documentaire China and the Pandemic analyseert de Chinese aanpak van de coronaepidemie, en vooral het stilzwijgen in de periode tussen de eerste coronagevallen en de lockdown van Wuhan. De doortastende aanpak die China daarna liet zien, is wel effectief geweest. Op anderhalf miljard inwoners telde het land slechts enkele duizenden sterfgevallen.

2Doc: #thisisegypt2

NPO 2, 22.35 uur

Tien jaar geleden gingen de inwoners van Caïro tijdens de Arabische Lente de straat op. Na de val van president Mubarak en de verkiezing van Moslimbroederschap-kandidaat Morsi greep het leger de macht. In de documentaire #thisisegypt2 schetst de Vlaamse arabist Ruth Vandewalle hoe de jonge generatie Egyptenaren haar eigen manieren heeft gevonden om zich te ontplooien in een land waar repressie aan de orde van de dag is. Vandewalle spreekt onder meer met roeikampioen Amna, accordeonist Youssra en rapper Sadat over aanpassen en persoonlijke revoluties.

The Reagans

Canvas, 23.05 uur

Donald Trump was niet de eerste Amerikaanse president die zijn land op een scherpe koers naar rechts zette. In de jaren tachtig deed Ronald Reagan hetzelfde, en met aanzienlijk meer succes. De vierdelige documentaireserie The Reagans vertelt hoe de liberale acteur Reagan zichzelf opnieuw uitvond als conservatief politicus en dankzij een zorgvuldig gecultiveerd imago het boegbeeld werd van de Republikeinse partij. Critici komen aan het woord over Reagans politieke erfenis en ook de onderschatte rol van presidentsvrouw Nancy wordt uitgebreid behandeld.

Captain Phillips

SBS 9, 23.05 uur

(Paul Greengrass, 2013) Tom Hanks speelt sterk als kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama, dat in 2009 door Somalische piraten werd overmeesterd (al vonden de echte bemanningsleden na de première dat zijn vertolking wel wat minder onzelfzuchtig had mogen zijn). Hij, regisseur Greengrass en scenarist Billy Ray maken van Phillips een man die zijn vak verstaat, maar het soms ook niet meer weet wanneer zijn schip wordt gekaapt door een op qat trippende piratenbende, aangevoerd door de stoutmoedige Muse, een uitstekende en voor een Oscar genomineerde rol van debutant Barkhad Abdi.

Tom Hanks, Barkhad Abdi en Mahat M. Ali in Captain Phillips van Paul Greengrass. Beeld
Tom Hanks, Barkhad Abdi en Mahat M. Ali in Captain Phillips van Paul Greengrass.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden