Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 25 mei

Redactie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Logan Marshall-Green in Upgrade. Beeld
Logan Marshall-Green in Upgrade.

The Age of Nature

NPO 2, 19.25 uur

De driedelige serie The Age of Nature verkent de relatie tussen mens en natuur. Een relatie die momenteel verstoord is, omdat we de natuur sneller afbreken en uitputten dat ze zich kan herstellen. Toch hoeft dat niet zo te zijn, want met een bewust gebruik van de natuur hoeven economie en ecologie elkaar niet uit te sluiten. In de eerste aflevering toont The Age of Nature met oogstrelende beelden hoe natuurbewustzijn helpt om natuurgebieden in hun oorspronkelijke glorie te herstellen en schade aan rivieren en dierenpopulaties te repareren.

Mona Lisa Smile

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Mike Newell, 2003) Het aardigst aan Mona Lisa Smile is de thematiek die het lichtvoetige drama aansnijdt: vrouwen in de Verenigde Staten verloren na de Tweede Wereldoorlog veel van hun vrijheid die ze gedurende de oorlogsjaren hadden gekend. Toen waren hun mannen, vaak ver van huis, met andere dingen bezig dan hun relatie en het gezinsleven. Katherine Watson (Julia Roberts) is zo’n vrouw. Maar zij neemt geen genoegen met die nieuwe oude rol. Naast Roberts maken ook Kirsten Dunst, Julia Stiles en Maggie Gyllenhaal deze invuloefening-achtige film de moeite waard.

Julia Roberts in Mona Lisa Smile. Beeld
Julia Roberts in Mona Lisa Smile.

College Tour

NPO 2, 20.30 uur

Dit jaar viert Connie Palmen haar dertigste jaar als schrijver. Met Twan Huys blikt ze in College Tour terug op haar carrière . Palmen brak door met haar literaire debuut De wetten, dat direct een bestseller werd. Kort daarna bezocht ze het radioprogramma van Ischa Meijer, een ontmoeting die het begin zou worden van een liefdesrelatie. Over hun leven samen schreef Palmen het boek I.M., dat vorig jaar werd verfilmd als tv-serie. In de Amsterdamse Stadsschouwburg mogen studenten vragen stellen aan de ‘grand dame’ van de Nederlandse literatuur.

John Wick 3: Parabellum

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Chad Stahelski, 2019) Persona non grata werd ex-huurling John Wick in de slotscène van John Wick: Chapter Two. Wick kreeg straf van het bestuur van een ­mythisch misdaadsyndicaat voor het vermoorden van een tegenstander op de enige plek waar moord volgens de spelregels van de gangsters strafbaar is. Veertien miljoen is hij inmiddels waard, te innen door eenieder die Wick denkt te kunnen doden. John Wick 3: Parabellum biedt de overtreffende trap van de actie die in de vorige afleveringen werd geïntroduceerd. Keanu Reeves schittert wederom als wrekende actieheld.

Keanu Reeves in John Wick 3: Parabellum. Beeld TMDB
Keanu Reeves in John Wick 3: Parabellum.Beeld TMDB

Baby Surgeons

Canvas, 21.50 uur

In de prenatale chirurgie zijn de afgelopen jaren enorme stappen vooruit gezet. Artsen voeren ingewikkelde operaties uit op baby’s die nog in de baarmoeder zitten, en redden zo levens nog voordat ze worden geboren. De Britse documentaireserie Baby Surgeons loopt mee met enkele vooraanstaande chirurgen in het vakgebied. Professor Basky Thilaganathan voert een nieuwe ingreep uit op de ongeboren tweeling van Ann-Marie. De baby’s verkeren in levensgevaar, en hetzelfde geldt voor het kindje van Becky, dat in de baarmoeder een longtumor heeft ontwikkeld.

Black Lives Matter, een jaar later

NPO 2, 22.20 uur

Precies een jaar na de dood van George Floyd onderzoeken presentator Nadia Moussaid en journalist Clarice Gargard de gevolgen van de Black Lives Matter-beweging op de wereld van kunst en cultuur. Ze ontvangen Tweede Kamerlid Sylvana Simons, artiest Akwasi en kunstenaar Raquel van Haver, drie gasten die het afgelopen jaar een hoofdrol hebben gespeeld in de activiteiten van Black Lives Matter in Nederland. Ook zijn er door Black Lives Matter geïnspireerde optredens van onder anderen Glennis Grace, spokenwordartiest Zaïre Krieger en danser Gil the Grid.

Upgrade

Veronica, 23.05 uur

(Actie, Leigh Whannell, 2018) In de Marvel-stripverfilming Venom worstelt een onderzoeksjournalist met een bloeddorstige alien die herhaaldelijk zijn lijf overneemt en hem van binnenuit toespreekt in de we-vorm. Iets zeer vergelijkbaars (maar dan met de geïmplanteerde AI-applicatie Stem) overkomt autorestaurateur Grey Trace (Logan Marshall-Green) in deze uitstekende wraakthriller, die enkele maanden vóór Venom verscheen. Zodra Stem zijn lichaam overneemt, geeft Marshall-Green iets subtiel kunstmatigs aan zijn bewegingen. Je ziet letterlijk hoe hij wordt bestuurd, ook als hij achter de moordenaars van zijn vrouw aangaat. In de fantastische actiescènes breekt Grey kaken en verpulvert hoofden waar hij zelf bij staat - eerst tot zijn grote schok, later tot zijn genoegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden