Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 24 mei

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Sibylle Canonica (links) en Sylvie Testud in Jenseits der Stille Beeld Walter Wehner
Sibylle Canonica (links) en Sylvie Testud in Jenseits der StilleBeeld Walter Wehner

Caroline Link kwam tijdens haar studie in Amerika op het idee voor Jenseits der Stille, toen ze een artikel las over een vrouw die was opgegroeid met twee dove ouders.

Jenseits der Stille

Arte, 14.20 uur

(Drama, Caroline Link, 1996) Soms wat sentimenteel, maar mooi regiedebuut van Caroline Link. Lara (op verschillende leeftijden gespeeld door Sylvie Testud en Tatjana Trieb) heeft de bijna onmogelijke taak om haar dove ouders te helpen communiceren met de buitenwereld. In deze situatie van wederzijdse afhankelijkheid heeft Lara, zelf een muzikaal talent, ook macht. Ze kan de woorden van haar ouders verdraaien en mede bepalen wat het gezin beslist. In een mooie stijl weeft debutant Link haar thema’s ineen. Met de muziek van Niki Reiser als opvallende begeleider ontwikkelt zij haar verhaal, niet vergetend dat het kind Lara een bijna volwassen meisje wordt en haar eigen leven probeert vorm te geven, wat ook weer problemen geeft.

Aquaman

Veronica, 20.30 uur

(Actie, James Wan, 2018) Ergens in Aquaman, rond een tussen mens en onderwaterwezen hangende superheld (Jason Momoa), schuilt een heerlijk buitenissige cultfilm. Het zeemeermanpersonage uit de stal van DC Comics krijgt in deze verfilming onder meer gezelschap van Dolph Lundgren als roodbebaarde onderwaterviking, Willem Dafoe varend op een hamerhaai en Julie Andrews als de stem van een strijdlustige monsterkrab. Ook aanwezig in Aquaman: een octopus op oorlogsdrums en een Indiana Jones-achtige sequentie in de woestijn, die alleen al vanwege het uitgangspunt geslaagd is: kijk eens hoeveel zand we hebben in onze onderwaterfilm!

Jason Momoa in Aquaman
 Beeld Brunopress
Jason Momoa in AquamanBeeld Brunopress

Suicide Squad

Veronica, 23.15 uur

(Superheldenfilm, David Ayer, 2016) Het gat dat in Batman v Superman: Dawn of Justice werd achtergelaten door Superman en Batman, wordt door het bestuur van fantasiestad Gotham City in het geheim opgevuld met een team superslechteriken. Van huurmoordenaar Deadshot (Will Smith) tot de psychotische ex-psychiater Harley Quinn (Margot Robbie), die ooit als een blok viel voor Batmans beruchtste vijand The Joker (Jared Leto). Regisseur Ayer brengt Suicide Squad tijdens het sterke eerste halfuur vakkundig op smaak. De gekte sluimert en broeit, vooral in de momenten tussen Robbie en Leto.

Margot Robbie en Jared Leto in Suicide Squad van David Ayer Beeld
Margot Robbie en Jared Leto in Suicide Squad van David Ayer

Dwars door de Lage Landen

NPO 2, 20.25 uur

De finishlijn komt in zicht voor Arnout Hauben en zijn vrienden. Op hun wandeltocht door België en Nederland zijn ze aangekomen in Groningen, waar ze een ontmoeting hebben met een vader en zoon die bezeten zijn van hunebedden. In het dorp Glimmen stuiten ze op verhalen van groot verdriet en enorme vreugde: de treinkaping bij De Punt in 1977 en het winnen van de Postcode Loterij, waardoor in 2019 diverse inwoners miljonair werden. In Pieterburen is de reis voorbij. Op het wad wacht de zeilboot die Arnoud, Ruben en Philippe naar huis moet brengen.

Syrië, de giftige oorlog

Canvas, 21.20 uur

Tijdens de burgeroorlog in Syrië zette president Bashar al-Assad chemische wapens in tegen zijn eigen bevolking. Een internationale reactie bleef uit en tien jaar later zit al-Assad nog steeds in het zadel. In het drieluik Syrië, de giftige oorlog onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken een van de grootste oorlogsmisdaden van de eeuw. Vranckx ziet Syrië als draaiboek voor de manier waarop Rusland oorlog voert in Oekraïne: ‘In Syrië trok de wereld een rode streep door chemische wapens, maar woorden alleen maken op oorlogsmisdadigers weinig indruk.’

De kennis van nu special

NPO 2, 22.19 uur

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar over en weer van de inzet van biologische wapens. Heel waarschijnlijk is dat niet, maar dat de wapens bestaan is een feit. In een special onderzoekt De kennis van nu hoe Nederland is voorbereid op een aanval met miltvuur, ook wel bekend als antrax. De bacterie bacillus anthracis kan in de mens dodelijke infecties veroorzaken en werd tijdens de Koude Oorlog door zowel Oost als West gecultiveerd als biologisch wapen. In de natuur is de bacterie zeldzaam geworden, maar hier en daar komt hij in de bodem nog voor.

2Doc Kort: Beeldmacht

NPO 2, 22.56 uur

Het filmen van politieoptredens is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Als reactie voelt de politie zich geroepen om haar eigen acties en die van omstanders op beeld vast te leggen om zo te voorkomen dat opnames uit hun verband worden gerukt. Het gevolg is dat agenten en activisten tegenover elkaar staan met smartphones, bodycams en drones. In de documentaire Beeldmacht onderzoekt regisseur Juul Op de Kamp de gevolgen van deze wapenwedloop. Draagt het bij aan transparantie en veiligheid, of creëert het vooral een wederzijds gevoel van wantrouwen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden