De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 24 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
null Beeld
Beeld

Brandpunt

NPO 2, 20.30 uur

Brandpunt neemt een kijkje in psychosecentrum De Brouwerij van Jules Tielens. Sinds 2012 behandelt deze psychiater mensen met een psychose op een persoonlijke manier. Is zijn kleinschalige aanpak de toekomst van de psychiatrie?

The last voices of World War one

CANVAS, 21.05 UUR

Tien veteranen (allemaal geboren tussen 1894 en 1897) blikken terug op het offensief aan de Somme in de zomer en het najaar van 1916. In vijf maanden tijd vielen er anderhalf miljoen slachtoffers, voor nauwelijks 10 kilometer terreinwinst.

Broodje gezond

NPO 3, 21.10 UUR

Vorig jaar adviseerde de Gezondheidsraad minder vruchtensap te drinken: een glas (verse) jus zou net zo ongezond zijn als cola. Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris willen er meer van weten en gaan te rade in laboratoria, op straat en in de fabriek.

Vleesverlangen

NPO 3, 21.45 UUR

Herhaling van de documentaire die Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde) maakte over haar vleesverslaving. Met een zoektocht naar alternatieven en een bezoek aan liefst 100 duizend plofkippen, hoopt ze haar vleeslust te temperen.

Inside Obama's White House

NPO 2, 22.55 UUR

Deze tweede aflevering is te zien hoe Barack Obama probeert zijn nieuwe zorgwet te lanceren. De plannen roepen protest op: de Tea Party steekt de kop op en bij de verkiezingen voor het Congres leiden de Democraten een forse nederlaag.

null Beeld
Beeld

Later live

BBC 2, 23.00 UUR

Hij is er nog: 'vader van de Italiaanse blues' Zucchero. Onlangs verscheen zijn twaalfde album; bij Jools Holland speelt hij een van zijn nieuwe nummers. Ook optredens van de Last Shadow Puppets, zangeres Bonnie Raitt en band Dinosaur Jr.

A Mighty Heart (Michael Winterbottoms, 2007)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De even productieve als veelzijdige Engelse regisseur Michael Winterbottom (55) werd op het filmfestival van Berlijn na de première van zijn uitgesproken gewelddadige psychodrama The Killer Inside Me (2010) getrakteerd op boegeroep. Niets bijzonders voor de man die hartstochtelijk de grenzen van het medium opzoekt. Het leidde tot gedenkwaardige films, waaronder de swingende, semifeitelijke muziekfilm 24 Hour Party People uit 2002, over de oprichting van het roemruchte platen-label Factory Records en, in hetzelfde jaar, het huiveringwekkende vluchtelingenepos In This World. Winterbottoms oeuvre beweegt zich daarmee al ruim vijftien jaar tussen bevlogen engagement en speels amusement.

Met A Mighty Heart - een film uit de eerste categorie - overtrof Winterbottom zichzelf vijf jaar na In This World met de verfilming van het waargebeurde drama over Daniel Pearl. Deze Wall Street Journal-journalist werd in 2002 in Pakistan door moslimfundamentalisten ontvoerd en later onthoofd. Hollywoodster Angelina Jolie (wier man Brad Pitt de film produceerde) speelt een adembenemend ingetogen rol als Pearls echtgenote. Dat de blanke Jolie werd gekozen en gegrimeerd voor de vertolking van een personage van gemengde afkomst, kwam de filmmakers op kritiek te staan. Waarom moeten etnische rollen altijd weer door witte acteurs worden gespeeld? Jolie, Winterbottom en Pitt kregen bijval van Mariane Pearl zelf, die aan tijdschrift Time vertelde waarom ze hoogstpersoonlijk voor Jolie had gekozen. 'Het draait hier niet om de kleur van je huid, het draait om wie je bent. Ik vroeg haar de rol te spelen, ook al is ze veel mooier dan ik, omdat ik me echt met haar verwant voelde. Ze zette zich met hart en ziel in en volgens mij begreep ze waarom we deze film moesten maken.'

Non-Stop (Jaume Collet-Serra, 2014)

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Sinds Taken (2009) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, gedwongen door belachelijke omstandigheden. In Non-Stop speelt Neeson een immer gekweld kijkende airmarshal. Zo'n type dat voor de vlucht nog even een slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht: een van de passagiers weet hem door een gesloten netwerk via sms'jes te melden dat elke 20 minuten een dode zal vallen, tenzij een belachelijke som geld op een rekeningnummer wordt gestort. Regisseur Collet-Serra krijgt voor elkaar wat hem ook al lukte met zijn Neeson-2.0-vehikel Unknown (2011): het blijft gek genoeg vermakelijk, tot aan de ridicule ontknoping. De plotwendingen zijn zó vergezocht dat ze wel moeten verrassen en ze volgen elkaar zo snel op, dat de gapende plotgaten niet eens ergerlijk zijn. De rest van de cast helpt ook - met rollen voor Julianne Moore en toekomstig Oscarwinnares Lupita Nyong'o - waardoor het voelt alsof je naar iets beters zit te kijken dan de film in werkelijkheid is.

Moonraker (Lewis Gilbert, 1979)

RTL 7, 20.30-23.05 uur.

Redelijk geslaagde Bondfilm, de elfde op rij, waarin Roger Moore opnieuw een rijke gek moet uitschakelen die, dit keer vanuit een ruimtestation, de mensheid wil vernietigen. Oorspronkelijk had For Your Eyes Only de elfde Bond moeten worden, zoals werd beloofd in de aftiteling van The Spy Who Loved Me (1977). Maar de producenten kozen toch eerst voor de plot van Moonraker, om in te kunnen spelen op het succes van de film Star Wars die in 1977 was uitgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden