TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Amy Adams in ‘Nocturnal Animals’.  Beeld
Amy Adams in ‘Nocturnal Animals’.

De achterkant van het gelijk

NPO 2, 20.25 uur

Een aloud Vara-programma nieuw leven ingeblazen: De achterkant van het gelijk, het discussieprogramma dat in 1981 de Zilveren Nipkowschijf won. Alexander Pechtold neemt het stokje over van presentator en medebedenker Marcel van Dam, en gaat in het programma op zoek naar de ethische principes van bestuurders en beleidsmakers. In de Metaal Kathedraal in Utrecht gaat hij elke aflevering in gesprek met gasten uit een bepaalde beroepsgroep. Zo onderzoekt Pechtold de komende zes weken met welke dilemma’s bijvoorbeeld burgemeesters, medici, ambassadeurs en directeuren te maken krijgen.

Nocturnal Animals

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Tom Ford, 2016) De tweede film van modeontwerper Ford (A Single Man) is een combinatie van relatiedrama en thriller, met noties over de kloof tussen een geslaagde elite en Amerika’s achtergestelden. Galeriehouder Susan (Amy Adams) krijgt per post een manuscript van haar ex-man Tony (Jake Gyllenhaal). Het boek is aan haar opgedragen en vertelt een gruwelijk verhaal over een gezin dat op een snelweg in Texas door een stel psychopaten wordt klemgereden. Het bezwerende, pijnlijk rauwe en fantastisch geacteerde Nocturnal Animals springt vervolgens knap heen en weer tussen de gewelddadige fictie uit Tony’s boek en het verhaal over het leven van Susan.

The Fast and the Furious

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Rob Cohen, 2001) Wijlen Paul Walker, die zijn zwanenzang beleefde in het zevende deel van de Fast and the Furious-filmserie, speelt hier voor het eerst de FBI-agent die bij een stel racefanaten infiltreert en al snel onder de indruk raakt van de levensfilosofie van hun leider, gespeeld door Vin Diesel. ‘Alleen tijdens de tien seconden dat ik accelereer, besta ik echt’, zegt hij. De rest doet er niet toe. Zo zit de film ook in elkaar: het verhaal wordt zonder veel originaliteit afgehandeld, maar zodra de races beginnen, is het een spektakel.

Vin Diesel en Paul Walker in The Fast and the Furious van Rob Cohen Beeld
Vin Diesel en Paul Walker in The Fast and the Furious van Rob Cohen

The Detectives: Fighting Organised Crime

BBC 2, 22.00 uur

In Manchester voeren drugsbendes een harde onderlinge strijd. Gewapende bendeleden ontvoeren een man uit zijn woning en laten hem pas vrij na betaling van een groot losgeldbedrag. De politie vermoedt dat het slachtoffer op een lijst stond van soortgelijke doelwitten. De documentaireserie The Detectives: Fighting Organised Crime volgt de agenten van het Major Incident Team naar de plek waar de man werd vastgehouden. Forensisch bewijsmateriaal wijst naar een verdachte, maar terwijl de jacht wordt ingezet, vindt er al een volgende ontvoering plaats.

Gone in Sixty Seconds

Veronica, 22.35 uur

(Actie, Dominic Sena, 2000) Actie uit de stal van blockbusterproducent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean) met Nicolas Cage als autodief, die na een akkefietje met een stel criminelen wordt gedwongen in één nacht vijftig auto’s te stelen. Reclamefilmer Dominic Sena, ooit verantwoordelijk voor de sterke thriller Kalifornia (1993), maakte een weliswaar lege maar beslist flitsende achtervolgingsfilm die samen met The Fast and the Furious (2001) leidde tot een allerminst kortstondige car chase revival – van laatstgenoemde worden nog steeds nieuwe delen gemaakt.

Verraad van Chora

NPO 2, 22.35 uur

Vijf jaar geleden deed Sinan Can verslag vanuit de Chora-vallei in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar in 2007 een stevige strijd plaatsvond. De oprukkende Taliban nam enkele controleposten in, waarop de Nederlandse ISAF-bevelhebber besloot hard in te grijpen. Met luchtsteun wisten ISAF-troepen en Afghaanse militairen de Taliban te verdrijven. Daarbij vielen ook burgerdoden, zowel door executies van de Taliban als door Navo-bommen. Vijf jaar na zijn eerdere reportage spreekt Can getuigen van de strijd. Hadden burgerslachtoffers kunnen worden voorkomen?

American Dynasties: The Kennedy’s

Canvas, 23.15 uur

De Verenigde Staten hebben natuurlijk geen koningshuis, maar de Kennedy-dynastie werd altijd omgeven door een zweem van royalty. De eerste aflevering van American Dynasties: The Kennedy’s vertelt hoe Joseph P. Kennedy zijn droom om president van de VS te worden doorgaf aan zijn kinderen. Nadat oudste zoon Joseph Jr. tijdens de Tweede Wereldoorlog door een vliegtuigongeluk om het leven was gekomen, moest John F. die ambitie waarmaken. Dat hem dat in 1961 uiteindelijk lukte is in belangrijke mate te danken aan de invloed van zijn familie en zijn charismatische echtgenote.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden