Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
John Krasinski in A Quiet Place.  Beeld
John Krasinski in A Quiet Place.

De nationale kaktest

NPO 3, 20.25 uur

Iedereen poept, maar niemand heeft het erover. Toch kampt één op de vier Nederlanders met darmproblemen. In De nationale kaktest hopen Amber Kortzorg en Jurre Geluk dit taboe te doorbreken. Deze komische spelshow toetst de poepkennis van een panel van bekende Nederlanders, het studiopubliek en de kijker thuis, die kan meespelen met de NPO 3-app. Welke kleur heeft gezonde poep, en wat is de beste poephouding? Microbioloog Clara Belzer en maag-, darm- en leverarts Sandjai Ramsoekh dragen bij met leerzame feiten en wetenswaardigheden over onze stoelgang.

A Quiet Place

Veronica, 20.30 uur

(Horror, John Krasinski, 2018) A Quiet Place is opgebouwd rond een sterk tot de verbeelding sprekend gegeven: wie uit de klauwen van een groep blinde monsters met supergehoor wil blijven, kan alleen overleven door muisstil te zijn. Regisseur, scenarist en hoofdrolspeler John Krasinski maakt inzichtelijk hoe mensen mens zijn juist omdát ze geluid kunnen voortbrengen - en hoe beangstigend het moet voelen om dat noodgedwongen af te leren. Zoals het feit dat moeder Evelyn hoogzwanger is: hoe zet je in hemelsnaam in stilte een kind op de wereld? En dan is er nóg een geheim wapen: de 15-jarige dove actrice Millicent Simmonds, die een aantal cruciale scènes in gebarentaal speelt.

Dwars door de Lage Landen

NPO 2, 20.25 uur

De reislustige Arnout Hauben begint vandaag aan een nieuwe tocht in Dwars door de Lage Landen. Samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens loopt hij van de Belgische kust in Oostende dwars door Vlaanderen naar Limburg, en vervolgens van Maastricht via het Pieterpad naar het noorden van Nederland, met eindbestemming Pieterburen. De 900 kilometer lange wandeling begint op het strand en al snel lopen de vrienden door de Vlaamse polders. In Meetkerke ontmoeten ze Amedé, die werkzaam was in de drooglegging van het poldergebied.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.23 uur

Het voorjaar is begonnen, de tuindeuren gaan open en daarmee beginnen ook weer de ergernissen tussen buren. In een nieuw seizoen van De rijdende rechter neemt John Reid weer persoonlijk poolshoogte bij slepende burenconflicten. Deze week is hij in Ulft, waar het oudere echtpaar Kuijer zich stoort aan het gedrag van twee jongere buurmannen. Buurman Bouwewijn stookt vuurtjes in de tuin en heeft een overkapping met hinderlijk fel tl-licht. Buurman Johan bouwde een te hoge schutting die het uitzicht verpest. De heren zijn zich van geen kwaad bewust.

The Shallows

Veronica, 22.15 uur

(Horror, Jaume Collet-Serra, 2016) In Hollywoodtermen is The Shallows ‘high-concept’ op z’n best, oftewel een film met een extreem afgebakend uitgangspunt: Blake Lively zit ongeveer tweederde van de speelduur vast op een minirots met roestige boei in een godverlaten Mexicaanse surfersbaai, terwijl een hyperagressieve witte haai dwangmatig rondjes zwemt en haar kans op een goede afloop ernstig verkleint. Dat zorgt voor fraai uitgevoerd spektakel op de vierkante meter, afgewisseld met relativerende momenten waarin Lively in gezelschap van een gewonde zeemeeuw, pratend in een aangespoelde GoPro, haar moreel hoog probeert te behouden.

Blake Lively in The Shallows van Jaume Collet-Serra. Beeld
Blake Lively in The Shallows van Jaume Collet-Serra.

Medialogica

NPO 2, 22.18 uur

Als tegenwicht voor westerse nieuwszenders als CNN en BBC World News riep Rusland in 2005 het nieuwskanaal Russia Today (RT) in het leven. Naast een internationaal Engelstalig kanaal heeft RT ook een Arabische, Spaanse, Franse en Duitse versie. De berichtgeving van RT is omstreden, omdat nieuwsfeiten worden verdraaid of verzwegen en de zender in feite een spreekbuis is van het Kremlin. Medialogica vertelt hoe de berichtgeving van RT tot stand komt en sprak met de Britse expert Peter Pomerantsev over het Europese uitzendverbod. Hoe terecht was deze maatregel?

Educating Rita

BBC 2, 00.15 uur

(Komedie, Lewis Gilbert, 1983) Onderhoudende verfilming van het gelijknamige toneelstuk uit 1980. In een variatie op My Fair Lady speelt Julie Walters in haar speelfilmdebuut de sterren van de hemel. Ze is een kapster die privélessen krijgt van de openlijk alcoholische hoogleraar, een ook al bijzonder overtuigende Michael Caine. Eerst richten de lessen zich op beschaafde beheersing van het Engels, daarna volgen lessen in de rest van het leven. Er waren Oscarnominaties voor beide hoofdrolspelers en voor het scenario van de schrijver van de oorspronkelijke theatertekst, Willy Russell.

Julie Walters en Michael Caine in Educating Rita van Lewis Gilbert. Beeld
Julie Walters en Michael Caine in Educating Rita van Lewis Gilbert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden