TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 22 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Samuel L. Jackson (links) en Robert de Niro in Jackie Brown. Beeld Kippa
Samuel L. Jackson (links) en Robert de Niro in Jackie Brown.Beeld Kippa

The Party

NPO 2, 14.15 uur

(Komedie, Blake Edwards, 1968) Peter Sellers speelt de klunzige Indiase acteur Hrundi V. Bakshi die per toeval op de gastenlijst van een chic feestje belandt, en daarover valt veel meer te zeggen dan de ruimte hier toelaat. Dat deze losjes opgezette film (net als The Pink Panther onder regie van Blake Edwards) zich volledig lijkt te schikken naar Sellers’ improvisatietalent, bijvoorbeeld. En dat Rowan Atkinson zich door deze rol liet inspireren bij de totstandkoming van Mr. Bean. Maar ook dat Sellers’ bruingeverfde gezicht meer dan ooit oogt als relikwie uit een ver verleden.

Peter Sellers en Claudine Longet in The Party. Beeld
Peter Sellers en Claudine Longet in The Party.

The Searchers

BBC 2, 15.15 uur

(Western, John Ford, 1956) John Wayne, in misschien wel zijn beste rol, speelt oorlogsveteraan Ethan Edwards, kersvers terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Vlak nadat hij op de ranch van zijn broer en diens familie is gearriveerd, houden indianen verschrikkelijk huis: vrijwel alle gezinsleden worden vermoord, de dochters ontvoerd. Met een stel mannen zet Edwards de zoektocht in. Wat dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zo complex maakt, is het grenzeloze racisme van Edwards. Hij wordt gepresenteerd als de naargeestige, gestoorde held van de film en regisseur Ford goot dat gevoel in uitmuntende beelden. Ondanks zijn weidse, open landschappen en soort-van-happy-end werkt The Searchers bepaald tragisch en beklemmend.

John Wayne in The Searchers van John Ford Beeld
John Wayne in The Searchers van John Ford

Jackie Brown

SBS 9, 20.30 uur

(Misdaad, Quentin Tarantino, 1997) De zowat in de videotheek opgegroeide Quentin Tarantino bracht met zijn derde speelfilm een verrukkelijk eerbetoon aan Pam Grier, de ster uit blaxploitation-films uit de jaren zeventig. Als staketsel diende Elmore Leonards roman Rum Punch (1992), over een smokkelende stewardess die wordt gepakt en besluit samen te werken met de politie. In het universum van pulpkoning Tarantino is de nog altijd indrukwekkende Grier bijna dertig jaar later helemaal op haar plaats. Al is het, ere wie ere toekomt, Robert De Niro die de show steelt als zwijgzame ex-gevangene. In een film vol geweldige dialogen slaagt hij erin nauwelijks een woord te zeggen.

Joris’ kerstboom

NPO 2, 21.15 uur

Zoals ieder jaar is Joris Linssen in de week voor Kerst weer te zien met Joris’ kerstboom. Hierin vertellen mensen via persoonlijke verhalen wie ze graag in het licht willen zetten en waarom. Voorheen ontving Linssen zijn gasten onder een grote kerstboom, maar omdat dit door de coronamaatregelen niet mogelijk is, gaat hij nu met een versierde kerstboom door het land. Met de boom op het dak van een bus rijdt de presentator van verhaal naar verhaal. Joris’ kerstboom is deze week elke avond te zien, met een afsluitende aflevering op Eerste Kerstdag.

Being Bridget Jones

BBC 2, 22.00 uur

Een kwart eeuw nadat het personage Bridget Jones het levenslicht heeft gezien in een Britse krantencolumn, blikt auteur Helen Fielding terug op haar immense succes. De openhartige onthullingen van Jones waren een knipoog naar de vrouw van de jaren negentig en haar obsessie met relaties, romantiek, het huwelijk en trends in de glossy’s. Een reeks boeken en films maakte het personage een wereldwijd fenomeen. In Being Bridget Jones komen naast Fielding zelf ook haar fans aan het woord, plus de vrienden en vriendinnen die een inspiratie vormden voor haar personages.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.55 uur

In de laatste aflevering van Zaak van je leven blikken rechercheurs weer terug op een dossier dat ze nooit zullen vergeten. Vandaag is dat de schokkende zaak van een dertigjarige Russische yogalerares uit Den Haag, die begin 2018 door haar partner als vermist werd opgegeven. De politie deed onderzoek en bracht een huisbezoek, waarbij een lugubere ontdekking werd gedaan. Agenten vonden het in stukken gehakte lichaam van de vrouw in haar woning. Al snel kwam haar partner als verdachte in beeld, maar daarmee was zijn schuld natuurlijk nog niet bewezen.

2Doc: The Mole

NPO 2, 23.40 uur

Tweede deel van een tamelijk ongelooflijke documentaire van de Deen Mads Brügger (vooral bekend als scenarioschrijver van onder meer Cold Case Hammarskjöld). In The Mole - Undercover in North Korea zien we hoe de voormalige kok Ulrich Larsen via de Korean Friendship Association infiltreert in invloedrijke kringen binnen de dictatuur in Noord-Korea. Wie het eerste deel heeft gemist, kan dat nog bekijken op NPO Plus en daarna inhaken bij de openingsbeelden van deel twee, waarin te zien is hoe ‘de mol’ direct al bijna ontmaskerd wordt door een vreeswekkende Spaanse Noord-Korea-aanhanger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden