De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 21 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld
Beeld

Brandpunt special: De Van Gogh-roof
NPO 2, 20.25 uur

In 2002 pleegde Octave Durham met zijn compagnon de geruchtmakende schilderijenroof in het Van Goghmuseum. In deze reportage doet hij een uitgebreide bekentenis en vertelt hij gedetailleerd hoe hij de doeken wist te jatten.

Sophie in de mentale kreukels
NPO 3, 20.30 uur

Sophie Hilbrand heeft een burn-out gehad en ze is lang niet de enige. In dit programma spreekt ze met specialisten en ervaringsdeskundigen. Met haar man Waldemar Torenstra bespreekt ze de periode waarin ze thuis zat. Kan het weer gebeuren?

Sophie Hilbrand Beeld Robin De Puy
Sophie HilbrandBeeld Robin De Puy

IS in het vizier
Canvas, 21.15 uur

Journalist Rudi Vranckx probeert IS-strijders te doorgronden. Wat beweegt ze tot deze gruweldaden? Hij bezoekt Irak, Syrië, Turkije en Libanon, maar ook Europa en de VS. Want ook daar is de invloed van IS steeds meer te voelen.

Je zal het maar hebben
NPO 3, 21.20 uur

Tim Hofman ontmoet jongeren met een handicap en gaat met hen op pad, om zelf te ervaren hoe het leven met een beperking is. Pim (22) raakte door zuurstofgebrek bij de geboorte spastisch in zijn benen en zit sindsdien in een rolstoel.

Ben ik te min?
RTL 4, 21.30 uur

Presentatrice Froukje de Both ontfermt zich in dit programma over mannen en vrouwen die het gevoel hebben dat ze niet geaccepteerd worden door hun schoonfamilie, net als in het gelijknamige liedje van Armand.

2Doc: Het zaad en de 11 eitjes
NPO 2, 22.55 uur

Dennis en Lody willen een kind. De twee mannen hebben al een draagmoeder, maar nog geen eicel. Ze besluiten naar Canada te gaan, waar commerciële eiceldonatie niet verboden is. Daar begint een langdurig, emotioneel en kostbaar traject.

Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991)
SBS 9, 22.45-01.15 uur

Natuurlijk, Thelma & Louise is de film van Geena Davis (Thelma) en Susan Sarandon (Louise), de twee vrouwen in Arkansas die al jong vast zitten in een leven waarin van alles ontbreekt en waarin je voordat je het weet oud en der dagen zat bent: voorbij zonder dat er iets opwindends is gebeurd. Zoals Louise zegt: 'Je krijgt waar je genoegen mee neemt.' En zover wil vooral zij het niet laten komen, dus neemt ze haar vriendin Thelma zonder vastomlijnd plan mee voor een weekendje weg. Dat weekendje ontspoort nog dezelfde avond in een hitsig danshol langs de weg, waar een enorme klootzak niet wil weten wat nee betekent. Vanaf dat moment zijn de twee outlaws op de vlucht. Eerst in paniek en wanhopig, maar dat stadium blijkt te kunnen worden gepasseerd en dan wordt het steeds leuker. Sarandon en vooral Davis beter dan haar Thelma zou het nooit meer worden dragen de transformatie van de film op grootse wijze, maar ook de rol van Brad Pitt, die met Thelma & Louise na negen jaar eindelijk doorbrak in Hollywood, kan moeilijk worden overschat. Hij is het onverbloemde lustobject J.D. dat de film binnenzeilt en Thelma de ervaring van haar leven bezorgt. De van lust overstromende blik die Davis tevoorschijn tovert wanneer ze het rondzwervende oplichtertje van top tot teen scant, siddert na in het lichaam van de toeschouwer, zo overtuigend speelt ze de bevrijding die Thelma zichzelf in een paar uur in een motel schenkt. De bandeloosheid die daarna volgt, overtuigt dankzij wat J.D. in Thelma teweegbrengt.

The Spiderwick Chronicles (Mark Waters, 2008)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Fantasyfilm en aardige horrortrip voor minderjarigen, naar de jeugdboeken vanTony DiTerlizzi en Holly Black. Drie kinderen vinden in hun nieuwe huis een geheimzinnig boek de Veldgids voor de mysterieuze wereld om ons heen van oudoom Arthur Spiderwick en ontdekken al lezend een compleet elfen-, trollen- en reuzenpaduniversum. Bovendien leren ze dat de wereld meer te vrezen heeft van een schmierende Nick Nolte als oppergoblin Mulgaraat dan van terroristen of gaten in de ozonlaag. Kinderen die onheil over zich afroepen door een toverboek te openen: het lijkt wel een tienervariant op Sam Raimi's The Evil Dead (1981), waarin een stel twintigers door zijn leeshonger eveneens op het kwaadste kwaad botst. Regisseur Waters kopieert zelfs het door het bos zoevende monsterperspectief uit die horrorklassieker.

The Spiderwick Chronicles Beeld Industrial Light
The Spiderwick ChroniclesBeeld Industrial Light

Invasion of the Body Snatchers (Philip Kaufman, 1978)
AMC, 20.00-21.55 uur

Reusachtige peulen die 's nachts zombie-achtige wezens uitspuwen. Dat is de kern van het feuilleton dat Jack Finney in 1955 schreef. Het werd vier keer verfilmd. Don Siegels versie uit 1956 geldt nog altijd als de klassieker, met de verfilming door Philip Kaufman (The Unbearable Lightness of Being) uit 1978 als goede tweede. Nog altijd is het de vraag wat Finney en de latere filmmakers bedoelden met het curieuze verhaal over de apathische klonen die San Francisco onveilig maken. Gaat het over de Koude Oorlog, over xenofobie of is het niet meer dan een waarschuwing tegen het kweken van je eigen groente? De artsen die het kwaad op het spoor zijn en uiteindelijk willen vluchten zijn hier Donald Sutherland en Brooke Adams. Zowel de regisseur als de hoofdrolspeler uit het origineel komt even langs in deze versie. Don Siegel als taxichauffeur, Kevin McCarthy als vluchtende man die schreeuwend waarschuwt: 'Jullie zijn de volgende! Zekomen!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden